POČASI OKREVA

VIDEO: Nogometni čudežni deček se je po enem letu zbudil iz kome

Abdelhak Nouri se je zaradi srčnega zastoja na zelenici zgrudil julija lani na tekmi med Ajaxom in Werderjem Bremnom.
Fotografija: Abdelhak Nouri na tekmi evropske lige kot član prve ekipe Ajaxa. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Abdelhak Nouri na tekmi evropske lige kot član prve ekipe Ajaxa. FOTO: Reuters

AMSTERDAM – Po več kot letu dni se je iz kome zbudil nogometaš Ajaxa Abdelhak Nouri. Julija lani se je na pripravljalni tekmi z Werderjem Bremnom zgrudil na zelenici zaradi srčnega zastoja, zdaj pa vendarle že kaže znake napredka.

Nouri je veljal za nogometnega čudežnega dečka, nato pa je na usodni tekmi utrpel hude možganske poškodbe, ko se je nenadoma zgrudil zaradi srčnega zastoja. Odtlej so ga selili iz bolnišnice v bolnišnico, zdaj pa se je vendarle zbudil iz kome in že komunicira s svojo družino, kmalu bo lahko tudi odšel domov.


»Sicer se sam še ne more premikati, le glavo, lahko pa vseeno že sam sedi, tudi komunicira lahko. V začetku nismo smeli ostati dolgo z njim, nato pa so zdravniki videli, da ima družina nanj dober vpliv, ob nas je hitreje napredoval,« je povedal njegov brat Abderrahim.

Gesta navijačev ganila družino

Novice o njegovem napredku so se zelo razveselili tudi v Ajaxu, ki je v vsem tem času ostal v tesnih stikih z družino. Njegovi svojci so bili ganjeni ob odzivu navijačev, ki so se ob tragediji v velikem številu zbrali pred njegovo hišo in skandirali njegovo ime.


Po tragediji je sicer nizozemski klub dejal, da je ob srčnem zastoju igralca storil vse, kar je bilo v njegovi moči, toda pozneje je direktor Edwin Van der Sar vseeno priznal, da bi zdravniška oskrba na zelenici morala biti boljša. Preiskava je namreč pokazala, da so pri oživljanju prepozno začeli uporabljati defibrilator. Nourija so nato s helikopterjem prepeljali v bolnišnico, vendar so bili zdravniki dolgo precej pesimistični. Dejali so, da verjetno nikdar ne bo več videl, govoril in se premikal.

Nasmeh ob nogometni žogi

Nato pa se je zgodil čudež. Decembra, ko je bil še vedno v umetni komi, so mu v naročje položili nogometno žogo, komaj 21-letni nogometaš pa se je nasmehnil. To jim je vlilo veliko upanja, da si bo mladi up vendarle opomogel. Njegove nogometne sanje so se sicer razblinile, a zdaj so pred njim novi izzivi.

Abdelhak Nouri (v sredini) je veljal za čudežnega dečka nogometa. FOTO: Reuters
Abdelhak Nouri (v sredini) je veljal za čudežnega dečka nogometa. FOTO: Reuters

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije