KVALIFIKACIJE ZA SP 2022

Slovenci le o zmagi v sredozemski bitki

Matjaž Kek in njegovi aduti imajo drevi (20.45) na Malti en cilj.
Fotografija: Selektor je prvič poklical tudi Maxa Timija Elšnika, v ozadju trener vratarjev Borut Mavrič in Kekov pomočnik Luka Brkljača. FOTO: Mediaspeed.net
Odpri galerijo
Selektor je prvič poklical tudi Maxa Timija Elšnika, v ozadju trener vratarjev Borut Mavrič in Kekov pomočnik Luka Brkljača. FOTO: Mediaspeed.net

Kaj bodo drevi (20.45) opravili Slovenci na jugu Evropske unije? Malta bo prizorišče sedme tekme Slovenije v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v nogometu, gostje pa nimajo več izbire: le z zmago bi ostali v igri za Katar 2022 in si priigrali obetavno izhodišče za ponedeljkov derbi z Rusijo v Mariboru. Do konca bojev v skupini H je preostalo še 12 tekem, torej je možnih še 531.441 različnih razpletov, večina je neugodnih za Slovenijo, teoretično pa so dobrodošli vsi, ki vključujejo štiri slovenske zmage. Ob tem Rusija in/ali Slovaška »ne smeta« zmagati na Hrvaškem.

Kako do treh točk na Malti? Malta spada med reprezentance iz zgornjega nižjega razreda, ki jih je možno streti že s hudim pritiskom in igro visokega ritma, v kateri Maltežani resni ekipi ne morejo parirati vseh 95 minut. V tovrstnih primerih je pogosto ključna potrpežljivost. Drugo vprašanje je, ali so Slovenci sposobni izpeljati takšen taktični načrt tudi v praksi. Septembra smo dobili v Stožicah drugačen občutek, Slovenci so se izvlekli z golom iz darežljivo dosojene enajstmetrovke, le upamo lahko, da bo drevi podoba ekipe selektorja Matjaža Keka učinkovitejša.



Kek je odtlej resda delno premešal zasedbo, zunaj kadra je pustil tudi Miho Zajca, ki velja za enega najbolj tehnično sposobnih slovenskih nogometašev in redno igra vsaj po en polčas pri turški instituciji Fenerbahčeju, reaktiviral pa je Benjamina Verbiča.

Elitni sodniki Uefe

Obetavno izhodišče je, da Slovenija najbrž ne more igrati slabše kot v zadnjem dejanju na splitskem Poljudu, ko so Hrvati igrali igro mačke z mišjo, slovenska desna stran, na kateri sta delovala Petar Stojanović in Josip Iličić, pa je bila prepustna kot zunanja meja Evropske unije v Sredozemlju. Fantje v javnih izjavah delujejo motivirano in izžarevajo veliko željo, naj tokrat prenesejo to energijo tudi na igrišče. Drevi ne bo ključna taktika, odločala bosta pristop in želja.
Malta v sedmih tekmah še ni premagala Slovenije, najbližje uspehu je bila – poleg zadnjega obiska Stožic – leta 1994 na turnirju v Sredozemlju, ki ga je Slovenija obiskovala februarja v nekdanjem terminu Fife.

Drevišnje tekme v skupini H imajo velik pomen za krovno nogometno organizacijo, kar namiguje na tezo, da je skupina še vedno odprta. Fifa je namreč za vse tri tekme delegirala sodnike z najmočnejšega Uefinega seznama, t. i. »men elite«. Spopad Malte in Slovenije v mestu Ta'Qali – to leži slabih 20 km od Vallette – bo vodil grški sodnik Anastasios Sidiropoulos, gostovanje Hrvaške v Larnaki bo nadziral angleški mož v črnem Michael Oliver, drevišnji derbi med Rusijo in Slovaško v Kazanu pa znana španska piščalka Antonio Mateu Lahoz. Morebitna enajsterica Slovenije: Oblak; Balkovec, Mevlja, Bijol, Stojanović; Kurtić, Štulac; Črnigoj, Lovrić, Iličić; Šporar

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije