KOŠARKA

Iz Turčije v mondeni Monaco

Slovenski košarkarski trener Sašo Filipovski vodi francoskega podprvaka. Po dveh sezonah v ligi prvakov bo tokrat nastopal v Ulebovem EuroCupu.
Fotografija: Sašo Filipovski bo po Sloveniji, Poljski, Rusiji, Italiji in Turčiji kot trener deloval še v šesti državi. Foto: BC Banvit
Odpri galerijo
Sašo Filipovski bo po Sloveniji, Poljski, Rusiji, Italiji in Turčiji kot trener deloval še v šesti državi. Foto: BC Banvit

LJUBLJANA – Včeraj je zaslužen oddih začel tudi 43-letni košarkarski trener Sašo Filipovski. Za njim sta izvrstni sezoni v turškem Banvitu, pred njim pa delo v novem klubu, mondenem in prestižnem Monacu, ki bi rad na francoski vrh. Dozdajšnji trener Zvezdan Mitrović odhaja v francoski Asvel. "Trenerski dopust je tak, da se zjutraj pogovarjaš z evropskimi zastopniki igralcev, zvečer pride na vrsto Amerika. Vmes pa kličeš soigralce, pomočnike trenerjev, da bi izvedel, kaj lahko pričakuješ od igralcev. Če zgrešim pri selekciji, ga imam potem celo leto v ekipi," pove Filipovski, ki sestavlja novo ekipo, saj ima le enega košarkarja z veljavno pogodbo (francoski reprezentant Paul Lacombe), preostale bo treba najti in jo sestaviti. Ob tem bo treba biti pameten: v ekipi mora biti šest Francozov, polovica pa je tujska legija.
 

Znižali proračun

Francoze bo treba prepričati, da dela prav in dobro. Tako je bilo tudi v Turčiji. Ne nazadnje je imel težko nalogo, v turški Bandirmi (tu sta pred leti igrala Klemen Prepelič in Smiljan Pavič) se vse začne in konča pri primerjavi z grškim trenerjem Dimitriosom Itoudisom, ki je tam deloval v sezoni 2013/2014. "Takrat so imeli okoli osem milijonov evrov proračuna, mi pa dva. Da so me primerjali s predhodnikom, je nekaj povsem normalnega. Bistveno je, da vzpostaviš zaupanje, da si zvest samemu sebi, da delaš pošteno in korektno, brez mask. To nam je uspelo, imel pa sem tudi izvrsten trenerski štab in prave igralce. Skupaj smo naredili izjemno sezono," je pojasnil Filipovski. Z Banvitom se je razšel korektno. Že med sezono so mu dali vedeti, da bodo še znižali proračun in se še bolj orientirali na mlade. Filipovskemu ni bilo treba dolgo čakati na novo priložnost, snubci so se hitro našli. Monaco pa ga je zelo dobro poznal, saj so v dveh sezonah lige prvakov vsakič igrali z Banvitom. Ni ostalo neopaženo, da je Filipovski Turke v premierni sezoni lige prvakov popeljal prav do finala (v polfinalu je izločil prav Monaco!), v drugi pa se je njegov klub uvrstil med osem najboljših, na poti do finalnega turnirja pa ga je ustavil – Monaco.

Brez licence ne gre

"V 22 letih sem spoznal precej kultur in držav, povsod pa sem si pustil odprta vrata. Bil sem na Poljskem, kjer smo s Turowom igrali finalni turnir pokala EuroCup, z Zielono Goro pa smo bili dvakrat državni prvak. Deloval sem v ruskih Lokomotivu in Rostovu. V Turčiji smo imeli 12. proračun lige, pa smo postali leta 2017 pokalni prvaki, letos pa smo bili četrti v ligi. Zdaj me usoda pelje v Francijo," je navdušen Filipovski, ki je pogodbo z novim klubom podpisal že pred meseci, a je moral počakati na mnenje francoske košarkarske zveze. Filipovski velja za skromnega in delavnega trenerja, zdaj pa odhaja v mondeni Monaco. "Živel sem v majhnih in velikih krajih. Kjer si, se prilagodiš. Se pa držim načela: delaj kot konj, uživaj kot kralj. Ko delam, sem temu povsem predan, med sezono v delo vložim ogromno energije," svoj recept razkriva Filipovski, ki na Azurno obalo odhaja 30. julija. Četrtega avgusta začnejo delati, v novi sezoni pa bodo igrali v pokalu EuroCup. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije