ARBITRAŽNO SODIŠČE V HAAGU

Rusija mora plačati: sodišče določilo vrtoglavo številko

Podjetju Naftogaz, ki so mu ob aneksaciji Krima odvzeli premoženje, mora Rusija plačati pet milijard dolarjev
Fotografija: Vladimir Putin. FOTO: Sputnik, Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin. FOTO: Sputnik, Reuters

Stalno arbitražno sodišče (PCA) s sedežem v Haagu je odločilo, da mora Rusija ukrajinski energetski družbi Naftogaz zaradi nezakonitega odvzema njenega premoženja na Krimu plačati pet milijard dolarjev (4,5 milijarde evrov) odškodnine, so sporočili iz Naftogaza.

Izvršni direktor Naftogaza Oleksij Černišov je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da so s tem dosegli »ključno zmago na energetski fronti«.

»Kljub poskusu Rusije, da se izogne pravici, ji je arbitražno sodišče naložilo odškodnino Naftogazu za izgube v višini pet milijard dolarjev,« je pojasnil Černišov.

Ta znesek po njegovih besedah odraža vrednost Naftogazovega premoženja na Krimu, ki mu ga je Rusija nezakonito odvzela ob aneksiji Krima leta 2014.

Naftogaz je postopek proti Rusiji v tej zadevi sprožil leta 2016, arbitražno sodišče pa je odločitev sporočilo v sredo. Sodišče se na prošnjo AFP za dodatna pojasnila še ni odzvalo.

Kijev in ukrajinska podjetja so pred mednarodnimi sodišči sprožili že več postopkov zoper Rusijo.

Mednarodno kazensko sodišče (ICC), ki ima prav tako sedež v Haagu, je marca zaradi suma, da je odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij od začetka invazije februarja lani, izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije