STRAŠNO

Kaj se bo zgodilo, ko bo v podmornici Titan zmanjkalo kisika? Odgovarja zdravnik

Posledice bo občutila glava – možgani so namreč tisti, ki jih pomanjkanje kisika najbolj prizadane.
Fotografija: Fotografija podmornice Titan. FOTO: Oceangate Expeditions Via Reuters
Odpri galerijo
Fotografija podmornice Titan. FOTO: Oceangate Expeditions Via Reuters

Kisika v pogrešani podmornici počasi zmanjkuje. Posledice bodo strašne in za peterico najverjetneje pogubne. Splitski zdravnik Ivan Drviš je za hrvaški Dnevnik razkril, kaj se bo zgodilo s potniki, ko bo kisika zmanjkalo. Postopno se bodo dušili, podhlajeni bodo in doživljali napade panike.

Pomanjkanje kisika, strupene ravni ogljikovega dioksida in vedno nižje temperature, bodo za peterico, ujeto na pogrešani turistični podmornici usodne, če jih čim prej ne najdejo.

»Možgani ne zmorejo delovati v razmerah, kjer ni dovolj kisika, srce in vsi preostali vitalni organi ne bodo imeli težav, težave bodo imeli možgani, ker ne prenašajo hipoksičnih razmer.«

image_alt
Potopljena podmornica Titan: zraka imajo le še do 13.18

Po besedah splitskega zdravnika bodo njihova telesa začela na pomanjkanje kisika reagirati tako, da jim bodo oslabele motorične sposobnosti, mišice se bodo začele nekontrolirano krčiti, občutili bodo dezorientiranost, sledi tudi nerazumevanje situacije in na koncu omedlevica.

Pomanjkanju kisika ne gredo na roko panični napadi, zaradi katerih pride do hitrejšega dihanja, kar pomeni, da bodo tako še hitreje porabili kisik. »Izračuni, ki temeljijo na normalnih razmerah, tukaj ne veljajo, saj gre za zelo nenormalno situacijo, v kateri bodo ljudje še hitreje dihali. Ob vsem tem bo še večja koncentracija ogljikovega dioksida, kar sili dihalni sistem k povečani ventilaciji, kar še poveča porabo kisika,« je dejal.

image_alt
Srhljiva izpoved nekdanjega novinarja: »Obtičal sem v podmornici pod Titanikom, skoraj sem umrl na dnu oceana« (VIDEO)

Če podmornica ni poškodovana, potniki naj ne bi imeli večjih težav in posledic, a vseeno veliko vlogo pri vsem skupaj igra čas, ki pa nikakor ni njihov zaveznik. Če podmornico najdejo, bi lahko potopljeni v nekaj urah znova prišli do kisika.  

image_alt
To je zadnja fotografija podmornice, ki je izginila v Atlantskem oceanu (FOTO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije