USTAVITEV IZVOZA ŽITA

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres zaskrbljen

Rusija Ukrajini očita uporabo »koridorja za žito« za napad na Krim.
Fotografija: Rusija je sicer že pred tem večkrat zagrozila, da bo odpovedala sporazum o izvozu ukrajinskega žita, če bi prišlo do terorističnega napada ali sabotaže. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Rusija je sicer že pred tem večkrat zagrozila, da bo odpovedala sporazum o izvozu ukrajinskega žita, če bi prišlo do terorističnega napada ali sabotaže. FOTO: Jure Eržen, Delo

Ruske oblasti so danes sporočile, da so našle ostanke brezpilotnih letalnikov, s katerimi naj bi Ukrajina izvedla napad na njeno floto v Sevastopolu na Krimu. Ob tem so navedle tudi, da so letalniki za napad uporabili varno območje, namenjeno prevozu žita, in da naj bi bil vsaj eden izstreljen s civilne ladje.

»Pomorski brezpilotni letalniki so se gibali v varnem območju 'žitnega koridorja',« je sporočilo rusko obrambno ministrstvo in dodalo, da so iz morja dvignili nekaj ostankov omenjenih letalnikov. Po njihovih ugotovitvah je bil vsaj eden od letalnikov morebiti izstreljen »z ene od civilnih ladij, ki so jih Kijev ali njegovi zahodni zavezniki najeli za izvoz kmetijskih proizvodov iz ukrajinskih pristanišč«. Poleg tega so ruske oblasti dejale, da so imeli nekateri letalniki, uporabljeni v napadu, dele, izdelane v Kanadi. Šlo naj bi predvsem za navigacijske module.

Rusija je sodelovanje pri izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč ustavila v soboto, odgovornost za to potezo pa pripisala Ukrajini, češ da je ta ob pomoči Velike Britanije z brezpilotnimi letalniki in plovili napadla rusko črnomorsko floto v Sevastopolu.

Rusija je sicer že pred tem večkrat zagrozila, da bo odpovedala sporazum o izvozu ukrajinskega žita, če bi prišlo do terorističnega napada ali sabotaže. Medtem v Kijevu trdijo, da ruska stran napad z letalniki le izrablja kot izgovor za odstop od dogovora.

Moskvo so k obnovi sodelovanje že v soboto pozvali Združeni narodi, danes pa še EU. Poleg tega je generalni sekretar ZN Antonio Guterres danes izrazil globoko zaskrbljenost zaradi ustavitve izvoza in napovedal, da bo za en dan odložil odhod na vrh Arabske lige v Alžiru.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije