SLOVESNO ODPRTJE

V nordijskem centru zdaj čakajo le še na sneg

Objavljeno 12. december 2015 12.44 | Posodobljeno 12. december 2015 12.45 | Piše: Marko Uršič

V Planici so včeraj uradno odprli nov moderen center za nordijsko smučanje.

V Planici je zrasla lepotica nordijskega značaja. Foto: Marko Feist

Ljubljanska kotlina se je utapljala v megli, gorenjski, in sploh planiški konec pa se je včeraj kopal v soncu. Sončno je bilo z razlogom, v dolini pod Poncami so namreč slovesno odprli nov nordijski center. No, po pravici povedano, skakalnice in Goriškova letalnica so tam že urejene in na njih seveda vadijo in tekmujejo, dograditi je bilo treba tekaški del nordijskega centra. Se pravi objekt za vse tekaško delujoče in funkcionarje, tam bo tudi informacijsko središče, pod objektom bodo v kletnih prostorih bokse imeli tekmovalci in tekmovalke, tudi podzemna parkirišča so tam, poleti, ko se bomo človeško topili ob nečloveških temperaturah, pa se lahko pridete ohladit s smučarskim tekom na snegu na kilometer dolgi progi v dvorani. Tudi rolkarska steza bo. V nadstropjih glavnega prostora bodo sicer v pritličju sprejemni center, v prvem je bil včeraj za zdaj le bife, v drugem nadstropju je planiški muzej, v tretjem pa se iz prostora izstopi na razgledno ploščad, usmerjeno ravno na osem skakalnic v dolini pod Poncami. Skozi vsa nadstropja pa gre še vetrovnik. Ob okroglem tekaškem komandnem centru pa je tudi nogometno igrišče z umetno travo. Vse to načrtovati, zgraditi in dokončati z obrtniškimi deli je stalo 47,9 milijona evrov, 85 odstotkov jih je šlo iz evropskih skladov za regionalni razvoj. Torej naša Planica ni le slovenska, pripada vsej naši materi Evropi.

Včerajšnje odprtje se je začelo s tem, da se je Franci Petek, svetovni skakalni prvak iz leta 1991, z vrha letalnice s slovensko zastavo v dolino spustil po jeklenici. Zastavo je potem prevzela bronasta olimpijska tekačica Petra Majdič in jo dvignila na vrh droga. Po proceduralnem delu so si včerajšnji obiskovalci lahko tudi v notranjosti pogledali novo pridobitev, zdaj pa je vse le odvisno od vremena, da zapade dovolj snega oziroma, da se naredi umetnega s snežnimi topovi. Tako bo Planica 16. in 17. januarja dostojno gostila sprinterski tekmi za svetovni pokal v smučarskih tekih. No, je pa bilo včeraj slišati, da teoretično do sredine januarja ni pričakovati obilnejšega snega v dolini pod Poncami.

Gradbeni zalogaj

Jelku Grosu, direktorju zavoda Planica, je včeraj tudi uradno odleglo. Nova pridobitev je tu, a da so se prebili do takšnega položaja, je bilo potrebnega veliko truda. »Za to, da smo dobili ta center, je bilo izkopanih pol milijona kubičnih metrov zemlje, uporabljeno več kot sto tisoč kubičnih metrov betona, koliko železne konstrukcije je, pa raje ne bom povedal, da ne bi kdo začel preračunavati varnosti. Upam, da se bodo vsi vračali v Planico, saj je naša,« je povedal in se pošalil Gros, ki stroške vzdrževanja centra postavlja na letnih 800.000 evrov.

Z novim središčem bo Planica še odločneje krenila v boj za pridobitev svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2021. Ambasadorica tega in hkrati podpredsednica Smučarske zveze Slovenija je Petra Majdič. O absolutno veliki pridobitvi za slovenski tekaški šport, tudi o tem, da morajo tekačice pred vsako zimo na trening v Skandinavijo, je menila naslednje: »Skandinavija je vseeno ena druga zgodba, zato ker je tam naravni sneg. Kjer koli bomo poskušali novembra dobiti naravni sneg, bomo imeli že veliko srečo. Je pa seveda umetni sneg, ki upam, da ga bo Planica uspešno producirala in izvozila, res ena huda pridobitev, če bo to pač realno izvedljivo. Center, kjer imamo združene skoke, nordijsko kombinacijo in teke, je moderen, ponosni smo nanj in bomo tudi tujce pripeljali sem, da ga vidijo.« Torej pripeljali bodo tujce, bo denimo prišel tudi veliki nordijski šef Walter Hofer, da bi Planica lažje dobila SP? »Absolutno. Do junijskega kongresa, kjer bodo določili prireditelja SP 2021, bomo priredili že tekmovanja za svetovni pokal v smučarskih tekih in skokih, tako da bodo vsi glavni akterji seznanjeni s položajem v Planici. Obeti so, zdaj le še upamo na množico ljudi, ker oni vsakič znova naredijo spektakel in oni so tisti, ki s svojo energijo in prisotnostjo na prizoriščih lahko tehtnico obrnejo na našo stran,« je sklenila Petra Majdič.

Deli s prijatelji