BIATLONKA

Slovenka, ki pridno zbira medalje za Avstrijo

Objavljeno 05. marec 2015 14.54 | Posodobljeno 05. marec 2015 14.54 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Dunja Zdouc

Dunja Zdouc se pet let bavi z biatlonom, prej je tekla na smučeh.

Dunja Zdouc

Pravijo, da Slovenko ali Slovenca srečaš malodane povsod po svetu. Niti v športnih logih ni nič drugače. Številni trenerji in serviserji so si našli kruh na tujem. V reprezentancah pa je tudi nekaj takih slovenskega rodu. O smučarju Aleku Glebovu smo že pisali, Mariborčan danes nastopa za Rusijo. Lila Lapanja je veliki ameriški smučarski up, Avstrijci pa precej pričakujejo od biatlonke Dunje Zdouc.

Športna družina

»Sem koroška Slovenka, rojena v Celovcu. Moj materni jezik je slovenščina, tudi doma govorimo v slovenskem narečju. Nastopam za Avstrijo,« ponosno pove 21-letna biatlonka, ki uspešno brani barve naše severne sosede na tekmah svetovnega pokala. V evropskem pokalu je debitirala leta 2012.

Po rodu je iz kraja Radiše na avstrijskem Koroškem, kjer je živela s starši in bratom. »Oče in mama sta bila in sta še vedno navdušena športnika, tudi zato sva bila z bratom ves čas v naravi, kjer sva začela s športom,« pripoveduje Dunja, ki se je pridružila športnemu društvu DSG Sele Zell, katerega članica je še danes. »Vsak otrok v Selah je moral znati smučati,« nadaljuje Dunja, ki teče na smučeh od četrtega leta, biatlona pa se loteva zadnjih pet let. »Bila sem uspešnejša kot brat, moja prva trenerka pa je bila Sandra Flunger, s katero še danes potujem na tekme,« izvemo.

Vzornikov nima

»Do zdaj sem zelo zadovoljna z nastopi, saj prvo leto tekmujem na tej ravni,« se ne pritožuje nad dosedanjim izkupičkom. Petnajst točk je zbrala v svoji krstni sezoni med svetovno elito. Februarja je avstrijska mešana biatlonska ekipa na tekmi za svetovni pokal v češkem biatlonskem središču Nove Mesto osvojila deveto mesto, nastopila je tudi Dunja. V letošnji sezoni je na evropskem mladinskem prvenstvu osvojila kar tri medalje – v zasledovalni tekmi je bila bronasta, srebrna pa v sprintu in na posamični tekmi. Lani je bila bronasta v zasledovanju, s štafeto je bila tretja na mladinskem svetovnem prvenstvu.

Rada trenira tudi na Pokljuki, kjer jo imajo radi. »Direktor biatlonskega centra mi vedno ponudi možnost, da lahko treniram tam, če sem doma na Koroškem.« Danes biva poleg Hochfilzna, kjer je tudi njen center za trening. Vzornice ali vzornika nima, pozorno pa opazuje konkurenco in se uči dobrih praks ter jih tudi uporabi. Da malce prežene monotonost treningov in tekem, se pridno uči jezikov. Zdaj je na vrsti ruščina.

 

Tudi Svetova in Franko

Športno društvo Sele Zell, katerega članica je tudi Zdoučeva, so ustanovili leta 1961, od 1965. pa nosi ime, pod katerim ga poznamo. V Selah so poznani po smučarskem tekmovanju Pokal Košute, kjer se kalijo mladi asi. Med njimi so tam nastopili tudi Stefan Sodat, Jure Franko, Mateja Svet, Helmut Mayer in Armin Assinger.

 

Deli s prijatelji