ALPSKO SMUČANJE INVALIDOV

Slepota in poškodbe niso ovira za bele užitke

Objavljeno 23. januar 2017 08.00 | Posodobljeno 23. januar 2017 08.00 | Piše: Drago Perko

V Kranjski Gori je gostoval svetovni pokal v alpskem smučanju invalidov.

Slepi belgijski tekmovalki je na pomoč priskočil trener vodnik. Foto: Blaž Uršič

KRANJSKA GORA – »Lepo je v Kranjski Gori, še se bomo vrnili,« je bilo slišati minule dni na Gorenjskem, ko se je okoli 80 smučark in smučarjev poslavljalo od Slovenije. Od srede do petka so tekmovali na tekmah svetovnega pokala za smučarje invalide. »Proga je zahtevna in prava. Na njej prirejamo tekme evropskega pokala in ostale FIS-preizkušnje,« je povedal Srečko Medven, generalni sekretar organizacijskega pokala Vitranc, ki si je z zanimanjem ogledal smučarske nastope najboljših invalidov. Ti ne nastopajo v enotni konkurenci, ampak so deljeni v tri skupine: slepi in slabovidni, stoječi (športniki s cerebralno paralizo in poškodbami okončin) in sedeči (športniki paraplegiki).

Popolna tišina

V Kranjski Gori je bilo kaj videti – slepi in slabovidni se po strmini spustijo s svojim vodnikom, ki jih usmerja prek avdiopovezave, zato je takrat na smučišču tišina, utihneta glasba in napovedovalec. V konkurenci stoječih prednjačijo tisti z amputiranimi udi, ki so zaradi prometnih ali delovnih nesreč utrpeli trajno poškodbo, a jih niti to ne ovira pri vijuganju mimo količkov. V tretji kategoriji pa so paraplegiki in se merijo v monoskijih, njihovi poškodbi prirejenih tekmovalnih smučeh.

V Kranjski Gori je bila tudi Anna Katharina Schaffelhuber. Triindvajsetletna Nemka je že od rojstva paraplegik, pri petih letih pa je začela nastopati z monoskijem. Na zadnjih paraolimpijskih igrah v Sočiju je osvojila kar pet zlatih medalj. Med slepimi in slabovidnimi sta nastopili belgijski sestri Eleonor in Sana Chloe; pred začetkom tekmovanja v Kranjski Gori sta imeli malce smole, saj se je Sana poškodovala na zadnjem treningu pred tekmo, zato je Eleonor namesto nje na eni od tekem spremljal kar njun francoski trener. Vse po vrsti pa je navdušil 16-letni dijak jeseniške gimnazije Jernej Slivnik. Po prvi tekmi ni bil najbolj zadovoljen z nastopom, potem pa je stopnjeval vožnjo in predstave – na slalomu je dosegel 11. in 14. mesto. V četrtek so ga prišli pozdravit tudi slovenski smučarji s Štefanom Hadalinom na čelu.

Kamp na Rogli

Smučarskih aktivnosti še ni konec – v tem tednu bo na Rogli potekal smučarski kamp Zveze paraplegikov Slovenije, ki bo namenjen začetnikom in tistim, ki že imajo nekaj znanja. Februarja bo v Kranjski Gori še kamp Agitos, namenjen mladim smučarjem širše regije, kjer bo sodelovalo približno 40 tekmovalcev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Romunije, Bolgarije in Grčije. 

»Zelo sem zadovoljen. V zadnjem delu proge sem bil v petek precej bolj napadalen. Prej sem se na tej strmini še malce šparal, v petek pa sem šel na polno,« je bil na svoje dosežke upravičeno ponosen Slivnik. Ko je opravil pogovore z novinarji, ga je v cilju pričakala babi z odejo in toplim čajem. Sledil je pogovor s trenerjem Romanom Podlipnikom, s katerim sta že skovala načrt, da ta teden izkoristila za dober trening, prihodnji ponedeljek in torek pa bo Slivnik nastopil na svetovnem prvenstvu v Trbižu. »Pokazal je, da je po dveh tekmah precej bolj sproščen, bolje in zanesljiveje je opravil s progo. Naredil je napako, a če ne poskušaš, niti napredovati ne moreš. Jernej napreduje, to nas veseli. Mislim, da bo že prihodnje leto lahko še višje in konkurenčen tistim, ki jim zdaj še gleda v hrbet,« je povedal Podlipnik.

Prihodnje leto pet tekem

»Mislim, da smo dosegli svoj namen, ekipe so zadovoljne zapuščale Slovenijo. Veseli so bili, ker so nastopali na zahtevnem terenu. Bolj ali manj pa je jasno, da Kranjska Gora v koledarju tekem smučarjev invalidov postaja eden od treh vrhuncev sezone,« je o dogajanju na progi Podkoren dejal Gal Jakič. Nekdanji slovenski paraolimpijec je danes del širšega organizacijskega odbora, ki je pripravil dirke v Kranjski Gori. Tej se obeta, da v koledarju tekem svetovnega pokala ostane tja do leta 2022. »Ne želimo, da bi se nam zgodilo kot nekaterim, ki pridejo v koledar – trajajo leto ali dve, potem pa jih ni. Prepričan sem, da bi lahko imeli prihodnje leto v Kranjski Gori kar pet dirk – tri za svetovni pokal in dve za evropski,« je bil odločen Jakič, ki ni pozabil, da so levji delež bremena organizacije in priprave tekmovanja prevzeli v Hit Alpinei, partner projekta pa je bila Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite. »Mi taka tekmovanja preprosto rabimo, če želimo, da bi za šport invalidov nagovorili še več mladih invalidov. Mislim, da smo na dobri poti,« je dogajanje pohvalil Damijan Lazar, predsednik ZŠIS – POK, trudu športnic, športnikov, trenerskih ekip in organizatorjem pa se je poklonil tudi dr. Boro Štrumbelj, generalni direktor direktorata na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Deli s prijatelji