PLANICA

Prevc misli na rekord, Bartol kar do 252 metrov

Objavljeno 17. marec 2016 09.00 | Posodobljeno 17. marec 2016 09.29 | Piše: Marko Uršič

Peter Prevc in druščina so se na finale svetovnega pokala odpeljali z vlakom.

Peter Prevc je nasmejan klepetal z novinarji pred odhodom vlaka na Jesenice. Foto: Igor Mali

Kakšen dan na poti v Planico in v Planici! Peter Prevc in druščina so se pred sklepom letošnjega svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici, šlo bo seveda za polete, predstavili na vlaku od Ljubljane do Jesenic, na preizkusu letalnice bratov Gorišek pa smo videli niz skokov čez 200 metrov. Krona vsega je bil polet 18-letnega Tilna Bartola do 252 metrov, to je bil najdaljši doslej v Planici, a se mladec ni obdržal na nogah in je grdo padel.

Za uvod v sredin preizkusni spektakel na letalnici pa je z ljubljanske železniške postaje ob 8.26 krenil vlak proti Jesenicam. Slovenski skakalci, ki bodo v dolini pod Poncami razprli krila, so se podružili z novinarji, tako kot lani pa je Peter Prevc znova obiskal strojevodjo. Navrgel je še nekaj misli, preden bo po štirih tekmah, ena je ekipna, v nedeljo dvignil veliki kristalni globus za zmago v svetovnem pokalu, po vsej verjetnosti pa tudi malega za najboljšega v seštevku poletov. »Moj cilj bo v bistvu kot prvo to, da pridem živ do izteka letalnice. Potem pa da prikažem čim lepše skoke. Seveda je tu želja, da se doda še ta mali globus. A če bom mislil le na globus, bom pristal na 200 metrih ali pa še manj, s čimer pa si ga zagotovo ne bom zaslužil. O evforiji in tolikšnem številu navijačev v letošnji Planici še nisem razmišljal, vem, da bo zagotovo velika norišnica, zelo veliko dela in letanja, a bomo te sladke skrbi reševali sproti. Letos imam za navijače pripravljenih tri, štiri tisoč razglednic, bomo videli, koliko jih bo v ponedeljek še ostalo,« se je zasmejal Peter Prevc. As iz Dolenje vasi pa je nato dodal zanimivost, da so bili na zadnji tekmi v nemškem Titisee-Neustadtu tudi njegovi navijači, ki so si skoke prišli pogledat iz Londona. »Veseli me, da šport, ki je tako rekoč bolj kot ne evropski oziroma skandinavski, pritegne pozornost tudi ljudi od tam, kjer so skoki bolj obrobni. V Planici se vedno najbolje počutim, vse je domače, vse poznaš, ko vidiš še kup navijačev in slovenskih zastav, si rečeš, da se moraš resnično zbrati,« je navrgel Pero. Na vprašanje, ali lahko postavi svetovni rekord, pa je odgovoril kratko: »Računajte na to,« in se spet nasmejal. Jurij Tepeš je pripomnil, da je zaradi planiških tekem že nestrpen, zaradi tega, da vidi, kam spada oziroma kaj lahko na velikanki naredi. Namreč ne bi se rad mučil kot večino letošnje sezone. Robert Kranjec pa si želi izrabiti priložnost zaradi posamične tekme več.

V popolnem stanju

Preizkus letalnice, zaradi urejevanja, teptanja rebrastega doskočišča z ratrakom, se je začel poldrugo uro pozneje, kot je bilo predvideno po urniku. V dveh serijah v oblačnem vremenu je skočilo 29 fantov, in že drugi skakalec Aleš Hlebanja je poletel do 218 metrov. »Razmere so odlične, da se daleč leteti. Naletna smučina je v redu, doskočišče je odlično. Veter pa ni motil,« je ocenil Hlebanja. Ernest Prišlič je v prvi seriji preizkusa doskočil na 239 metrov, v drugi pa kar na 246. »Skakalnica je v popolnem stanju. V drugo pa zaradi pogovorov z novinarji po prvi seriji niti nisem videl, s katerega naletnega mesta sem se spustil. Mudilo se mi je, komaj sem ujel skok. 246 metrov je velika razlika od 239 metrov, a ni še bilo težko pristati. Je še prostora, bile so sile, a ni bilo hudo. Občutki so bili dobri. Naletna smučina je super, letalnici nič ne manjka,« je bil Prišlič izjemno vesel in navdušen nad poletoma.

V drugi seriji preizkusa velikanke pa smo videli tudi najdaljši planiški polet v zgodovini. Osemnajstletni Tilen Bartol je letel, letel, letel, usta so se nam razširila v krik, ki je nato postal še glasnejši. Tilen je pri 252 metrih namreč zaradi prevelikih sil ob doskoku grdo padel, vstal, a so ga z doskočišča v akiju odpeljali v hišico nujne medicinske pomoči. Tam so mu reprezentančni kolegi mahali skozi okno in ga spraševali, ali je vse v redu, po nekaj minutah pa je Tilen Bartol tudi stopil na plan. »Z menoj je vse v redu. Super skok, nekako se mi je zdelo, da bo vse skupaj šlo predaleč. Videl sem že ravnino, malce sem moral začeti spuščati, zato menim, da sem tudi padel. Drugače pa je skakalnica super pripravljena. Žal skok ne velja, a sem zelo zadovoljen,« je povedal Tilen, ki je imel nekaj odrgnin po obrazu. Najdaljši stoječi polet v Planici sicer ima Peter Prevc, ki je lani uspešno pristal pri 248 metrih in pol. Najdaljši skok v zgodovini pa ima Rus Dimitrij Vasiljev, ki je lani v Vikersundu pristal pri 254 metrih, a nato podrsal, kar skok uvršča med padce. Seveda pa vsi vemo, da svetovni rekord Andersa Fannemela meri 251,5 m.

Kranjec v družbi hčerkice

Robert Kranjec je na ljubljansko železniško postajo prišel s štiriletno hčerko Piko, ki se je z vlakom tudi zapeljala do Jesenic. »Prejšnji teden je bila bolna, vzeli smo jo iz vrtca. Za tokrat ni imela varstva, zato sem ji obljubil, da se bo šla peljat z vlakom. Uživa,« je dejal Robi

 

Danes planiški start

Danes bo v Planici uvodna posamična tekma od treh. Uradni trening bo ob 9. uri, uro pozneje prva serija, katere izidi bodo veljali tudi kot kvalifikacijski za jutrišnjo popoldansko preizkušnjo.

 

Deli s prijatelji