PO NOVE ZMAGE

Peter Prevc odgovarja na očitke: Nimam sodniške licence

Objavljeno 18. januar 2016 19.22 | Posodobljeno 18. januar 2016 19.24 | Piše: STA, Mo. S.

Slovenski junaki smučarskih skokov so odprli šampanjec in se razgovorili. Eni bolj, drugi manj.

Zakaj bi ga gledali samo na spletu in televiziji, če pa ga lahko spoznate v živo?!

LJUBLJANA – Po svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih na Kulmu, kjer je Peter Prevc osvojil zlato medaljo, Jurij Tepeš je bil deveti, Robert Kranjec deseti, Anže Lanišek 12., ekipa pa četrta, skakalce konec tedna čaka nova tekma za svetovni pokal v Zakopanah na Poljskem.

Glavni slovenski trener Goran Janus je dejal, da bo konec tedna na naslednji tekmi svetovnega pokala nastopila četverica, ki je tekmovala na Kulmu, poleg njih pa še Andraž Pograjc, ki si te priložnosti na treningu ni priboril, ter 16-letni Domen Prevc, ki zaradi mladosti ni smel tekmovati.

Prevc: Nimam sodniške licence

»Zelo sem vesel, da sem osvojil zlato in tudi ogromne podpore slovenskih navijačev. Mogoče ti je po tekmi malo žal, ker imaš dve uri obveznosti takoj po tekmi in ne moreš biti v njihovi družbi. Podpora že v Planici povzroči dobro počutje skakalcev, to se je preneslo na druga prizorišča in tudi zato smo še boljši,« je dejal Peter Prevc na sedežu zlatega sponzorja Smučarske zveze Slovenije (SZS) Triglava, kjer je odprl steklenico šampanjca.

Njegov naslov je kot zasluženega ocenil tudi podprvak Norvežan Kenneth Gangnes. Glede navedb enega izmed norveških sodnikov, ki so ga povzeli tamkajšnji mediji, da bi moral po ocenjevalnih kriterijih naslov osvojiti Gangnes, pa je Prevc dejal: »Sem skakalec in moj cilj so tehnično brezhibni skoki. Za naslov sem v dveh serijah od treh postavil rekord letalnice. Nisem pa sodnik in nimam sodniške licence, zato se bom teh ocen vzdržal,« je dejal Prevc, katerega oče Božidar je tudi skakalni sodnik.

Še reklama, potem pa k svojim

»Danes je dan, ki je namenjen počitku. Po novinarski konferenci bomo v dveh, treh urah posneli reklamo, potem grem na obisk domov. V naslednjih dveh dnevih bo na vrsti kondicijska vadba, skakalnice je za nekaj časa dovolj, v četrtek pa gremo na pot in to bo tudi priložnost za počitek. Po novoletni turneji in Willingenu sem bil le dva dni doma. V naslednjih treh dnevih bom lahko malo zadihal. Kljub tako napornemu ritmu pa sem dosegel dobre izide,« je pristavil Prevc.


Tepeš redkobeseden

Jurij Tepeš je bil na posamični tekmi na SP drugi Slovenec, na ekipni tekmi pa je bil povsem v ozadju. »Nisem bil zadovoljen z nobenim skokom na Kulmu, vse se mi je pokvarilo na ekipni tekmi in res upam, da bo naslednjič bolje,« je bil kratek Jurij Tepeš, ki takoj po tekmi ni bil na voljo za izjave.

Brez pike na i

»Ko je bil Kranjec pred štirimi leti v Vikersundu svetovni prvak, je skočil 244 metrov, kot tudi tokrat Prevc, tudi tedaj je bilo tri točke razlike do drugega mesta in sta mu sledila Norvežan in Avstrijec, kot se je zgodilo tudi tokrat pri zmagi Prevca. Kar nekaj stvari se je sestavilo podobno kot pred štirimi leti, obenem pa vse skupaj pomeni, da je za zlato medaljo treba skočiti zelo daleč. Na ekipni tekmi ni bilo pike na i in izpolnjenih ciljev, s četrtim mestom pa smo vseeno postavili drugi izid na SP v poletih v slovenski zgodovini,« je nekaj podatkov nanizal Janus.

Predsednik zbora in odbora za nordijsko smučanje Ljubo Jasnič se je zahvalil številnim slovenskim navijačem, ki so ob letalnici na Kulmu pripomogli k uspehom slovenskih orlov, in pozval vse, da se ponovno zberejo na finalu marca v Planici. Zaradi davčnih zapletov pri plačevanju davka od nagrad Petra Prevca in Jurija Tepeša pa bo SZS oblikoval ekipo strokovnjakov, ki bo izoblikovala stališče do teh vprašanj.

Deli s prijatelji