ZMAGOSLAVNO

Ljubenski poljub vrhunstva za slovenske orlice

Objavljeno 15. februar 2016 09.24 | Posodobljeno 15. februar 2016 09.24 | Piše: Marko Uršič

Slovenske skakalke so na prenovljeni skakalnici na Ljubnem ob Savinji letele kot prenovljene.

Maja Vtič je v soboto Sloveniji priskakala drugo žensko zmago v svetovnem pokalu. Foto: Marko Feist

LJUBNO – Ob prihodu na Ljubno ob Savinji se nam je že zdelo, da na oglasni tabli vidimo napis Prevc. No, šlo pa je za gostilno Pevc, kjer je bil akreditacijski center za tekmi smučark skakalk za svetovni pokal. A slovenska dekleta so na olepšani oziroma prenovljeni napravi na Ljubnem skakala kot Peter Prevc! V uvodni preizkušnji je namreč zmagala Maja Vtič, dvakrat je skočila 91 metrov in zbrala 267,7 točke. Druga je bila Japonka Sara Takanaši (dvakrat 91,5 m, to ji je prineslo 263,2 točke), tretjo stopničko pa si je priskočila Špela Rogelj (87,5 in 90 m; 258,7). Statistika ob teh številkah razkriva navdušujoča dejstva. Osemindvajsetletna Vtičeva je namreč dosegla drugo slovensko žensko zmago v svetovnem pokalu, led je 5. decembra leta 2014 v Lillehammerju prebila Špela Rogelj. Slovenke si do sobote na tekmah na Ljubnem sploh še niso priskočile uvrstitve na zmagovalne stopničke, na uvodni preizkušnji pa so stopile kar na prvo in tretjo. Globalno pa je senzacija dejstvo, da je Vtičeva z zmago končala niz desetih zaporednih sezonskih zmag Sare Takanaši. »Da bom zmagala, nisem upala niti v sanjah. Zmage sem si želela, vedela sem, da sem tega sposobna, a da jo bom dosegla doma, si nisem predstavljala. Prenovljena skakalnica je še vedno malce posebna, odstopa od drugih v svetovnem pokalu, in očitno smo Slovenke to tokrat izkoristile sebi v prid in premagale druge. Poseben občutek je premagati Takanašijevo, ker je letos pač tako močna,« je bila zmagovita Maja Vtič umirjeno triumfalna. Vodila je že po prvi seriji, zdaj pa v skupnem seštevku svetovnega pokala tudi trdno drži tretje mesto. »Iz sezone v sezono sem izboljševala rezultate, nisem bila živčna, ko so se mi večkrat izmuznile stopničke. Vedela sem, da grem počasi proti vrhu, in to se je tudi pokazalo. Iz sezone v sezono sem se kaj naučila, tako da v letošnji nisem ponavljala napak. Tokratni prvi skok mi je dal dodatno energijo, vedela sem, da lahko dobro skočim, pred drugim niti nisem bila obremenjena ali živčna,« je še pojasnila Maja Vtič.

Brez komentarja

Rogljeva je bila po prvi seriji četrta, v finalu pa je skočila na tretjo stopničko in bila, kot ves slovenski tabor, navdušena nad uspehom. »Po vseh težavah, ki sem jih imela v letošnji sezoni, je to gotovo veliko olajšanje, zadovoljstvo. Že ko sem dan prej dobila kvalifikacije, sem imela povsem drugačen občutek kot na zadnjih tekmah. Ves trud se mi je poplačal, ne le zadnjega leta, ampak vseh zadnjih. Veliko težav sem imela, zelo sem se bojevala sama s seboj, naposled pa sta mi uspela dva dobra skoka. Kar smo hoteli, to sem naredila. Velika podpora gledalcev pod skakalnico je bila zame še dodatna motivacija,« je Špela Rogelj – njen oče je pomagal pri ureditvi naleta – občutke ob vrnitvi na stopničke kar sama zlila v besede. Vmes med Vtičevo in Rogljevo pa je na drugem mestu pristala Sara Takanaši. »Poskusni skok ni bil dober, skakalnica mi ne leži. Tekmovalna skoka pa sta bila dobra,« je prek prevajalke iz japonščine povedala 19-letnica z otoka Hokaido.

V soboto so motivacijsko napolnjena slovenska dekleta kar nizala dobre skoke in uvrstitve. Katja Požun je osvojila osmo mesto (84 in 87,5 m; 238,3), debitantka v svetovnem pokalu, 15-letna Nika Križnar (87 in 85,5 m; 233,7), se je izkazala z vrhunskim 14. mestom, Urša Bogataj (82 in 85,5 m; 231,1) je osvojila 16., Eva Logar (84,0 in 84,0 m; 228,1) pa zasedla 21. mesto. Besedo si je zaslužila tudi odlična debitantka Nika Križnar. »Zdaj vem, kje sem, kje so lahko moji visoki cilji. V prihodnosti lahko pokažem še veliko,« je povedala.

»Meni je že Nika polepšala dan, nato se je vse odvijalo, kot si trener reprezentanco lahko samo želi. In na koncu še Maja in Špela na stopničkah, sam bi na stran na facebooku napisal: Brez komentarja. Tudi mene je tokrat na koncu malce stisnilo, tako kot je Maja čakala na skok, sem tudi sam čakal, kaj bo. Na koncu sem himno v čast zmage podoživljal še za Špelino prvo mesto v Lillehammerju, saj je Norvežani nikoli ne igrajo. Ves znoj, ki so ga punce prelile v poletni in zimski sezoni, je bil tokrat na Ljubnem pred takšnim občinstvom stokrat poplačan. Delamo kot dober tim, rezultati se zato pokažejo tudi na tekmi,« je bil ves iz sebe glavni trener slovenskih skakalk Stane Baloh.

Žal zaradi doskoka

Druga ljubenska tekma je minila v dežju, a to skakalk ni motilo pri prikazu novih spektakularnih predstav. Sobotna junakinja Maja Vtič (92,5 in 95,5 m; 260,3 točke) si je priskakala drugo mesto, v finalni seriji pa je s 95,5 metra tudi za pol metra popravila rekord skakalnice Američanke Sarah Hendrickson iz leta 2012. Zmagala je sicer Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz, za skoka na 91 in 95 m je prejela 264 točk, tretja je bila njena rojakinja Chiara Hölzl (94,5 in 94 m, 259 točk). »Ne bi se moglo bolje končati. Žal mi je, zaradi majhne razlike v točkah v primerjavi z Iraschkovo, da nisem tvegala z doskokom, ker bi ga zlahka naredila. Takšnih uvrstitev pred vikendom nisem pričakovala, doma sem si želela ene stopničke, tako da sem z vrhunskima rezultatoma zadovoljna. Nisem imela nobene treme, po navadi pa imam tisto pozitivno. Slovenske skakalke smo naposled pokazale, kam sodimo,« je po nedeljskem drugem mestu navrgla Maja Vtič, ki si je priskočila šeste stopničke v svetovnem pokalu. Vodilna v skupnem seštevku Sara Takanaši je bila šele četrta. Med drugimi Slovenkami je bila Špela Rogelj (88,5 in 89,5 m; 250,6) peta, Urša Bogataj (87,5 in 88,5 m; 239,8) osma, Katja Požun (85,0 in 88,0 m; 237,4) 11., Nika Križnar (90,0 in 89,0 m; 235,7) je tekmovanje sklenila na 12. mestu, Eva Logar (85,5 in 86,5 m; 227,3) pa na 22.

Deli s prijatelji