KONDICIJSKE PRIPRAVE

Kline in ekipa preživela Alcatraz

Objavljeno 23. junij 2017 12.37 | Posodobljeno 23. junij 2017 12.54 | Piše: Drago Perko

Moška smučarska reprezentanca je končala kondicijske priprave na Goriškem.

Nika Radjenovič je ponosna, ker pripravlja bodoče potnike na olimpijske igre. Foto: Drago Perko

SOLKAN – Spet se v poletni pripeki na Goriškem kujejo novi slovenski smučarski uspehi. Svojčas je za to skrbel Andrea Massi, ki je bdel nad svojo varovanko in partnerico Tino Maze. Danes v Solkanu oziroma Novi Gorici štiritedenske kondicijske priprave končuje moška smučarska reprezentanca. Treninge je vodila Nika Radjenovič, njene ukaze so vestno izpolnjevali Boštjan Kline, Klemen Kosi, Štefan Hadalin, Martin Čater, Miha Hrobat, Žan Grošelj, Jakob Špik in Tilen Debelak. Manjkal je le Žan Kranjec, ki vadi v Ljubljani pod taktirko dr. Mitje Bračiča. »Bilo je kot v Alcatrazu,« je bilo slišati med smučarji, ki so se sinoči zbrali na slavnostni večerji, s katero so se poslovili od hotela Sabotin, ki je bil mesec dni njihov drugi dom.

 

Sodelovanje med Hitom in smučarsko zvezo se je še poglobilo, za fanti na trening prihajajo še dekleta.

Manj atletike, več funkcionalnosti

»Fantje so bili visoko motivirani. Vesela sem, ker smo sodelovali korektno. Vidi se, da sodelujemo že četrto leto. Ker sem treninge in kamp vodila sama, je bil to zame velik izziv,« je povedala energična Nika, ki je naredila par sprememb – smučarji so več kolesarili, deskali in se preizkusili v kajaku. »Recimo, da sem naredila evolucijo, ne pa revolucije,« je opisala, kaj je spremenila v primerjavi z minulima letoma, ko je bil vrhovni šef Massi. »Vaje so bile bolj funkcionalne, pri Massiju je bilo več poudarka na atletiki,« se je v debato vključil Boštjan Kline. »Opazovala sem, kaj fantje potrebujejo,« je nadaljevala Nika. 

 

4 tedne so vadili v Novi Gorici in Gradežu.

Vadbo je razdelila na tri sklope: vzdržljivost, razvoj (absolutne) moči in transformacijo narejenega v praksi. »Za to zadnje smo pripravili agilnostne poligone. Za konec smo se preizkusili še v vodi, ki je podoben medij kot sneg,« je še pojasnila Radjenovičeva, ki je prepričana, da so s fanti naredili ključno osnovo za olimpijsko sezono. »Kot ženska sem se morala še bolj dokazovati,« je priznala naša sogovornica, ki si ne žene k srcu, da jo je med pripravami spremljala Massijeva senca. »Super je, ker nam je Massi pokazal terene in potrdil, da imamo dobre razmere za delo tudi doma. Fantom je dal zaupanje in prepričanje, da zmorejo tudi oni, čeprav so, v narekovajih, mali Slovenčki. Moja naloga pa je bilo, da sem jim dala nekaj svojega,« je sklenila Nika Radjenovič.

Smučarji se bodo danes raztepli na svoje konce.

Hadalin na nove smuči

Boštjan Kline, prva slovenska moška smučka minule sezone, je pozdravil poškodbo levega kolena. Vezi so na svojem mestu, Mariborčan pa pomirjen sam s sabo in svetom okoli sebe pričakuje veliko olimpijsko sezono. Klemen Kosi verjame v boljše rezultate in boljši izkupiček, kot ga je imel v prejšnji zimi. Na pripravah si je blago poškodoval gleženj, vadba pa ni trpela. Edini je na priprave pripeljal tudi svojo jadralno desko. Štefan Hadalin je razkril, da bo po novem smučal na Rossignolu, njegov novi serviser pa je Barnaba Greppi, ki je sodeloval tudi s Švicarko Laro Gut. »Priprave so bile dobre, ne pa fajn,« je opisal Martin Čater, ki je v minuli sezoni opozoril nase. Dela z ekipo, predvsem pa pripadnosti, se je razveselil Tilen Debelak. Za Žana Grošlja in Jakoba Špika sta na srečo poškodbi prsta oziroma rame že preteklost. V ponedeljek bosta Kranjec in Hadalin že smučala na Stelviu, reprezentanca za hitre panoge se bo na sneg preselila konec meseca. Specialisti za hitre discipline bodo odšli na južno poloblo 24. avgusta, Kranjec, Hadalin, Špik in Grošelj pa že 10. avgusta.

Deli s prijatelji