SKOKI

Ker drugih nima, Janus zgolj s šesterico

Objavljeno 07. december 2017 10.06 | Posodobljeno 07. december 2017 10.08 | Piše: Miha Šimnovec

Naslednji tekmi smučarskih skakalcev konec tedna v Nemčiji. Robert Kranjec ostal na treningu v Planici.

Anže Semenič se je minulo soboto v Nižjem Tagilu izkazal z 9. mestom, kar je njegova najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu. Foto: Uroš Hočevar

Čeprav ima Slovenija na preizkušnjah za svetovni pokal v smučarskih skokih pravico do sedmih tekmovalcev, je glavni trener Goran Janus danes proti Titisee-Neustadtu odpeljal zgolj šesterico. Z izjemo Roberta Kranjca, ki bo do nadaljnjega v Planici skupaj z Jurijem Tepešem in Domnom Prevcem vadil pod vodstvom selektorjevega pomočnika Janija Grilca, so v moštvu vsi, ki so naše barve minuli konec tedna branili že v Nižjem Tagilu, torej Tilen Bartol, Jernej Damjan, Anže Lanišek, Peter Prevc, Anže Semenič in Timi Zajc. Z včerajšnjimi skoki svojih izbrancev na (novi) Bloudkovi velikanki, na kateri so, denimo, vadili tudi Avstrijci Michael Hayböck, Daniel Huber in Markus Schiffner, je bil zadovoljen. »Reči moram, da so skakali solidno,« je Janus ocenil po treningu, ki se ga od potnikov v Nemčijo ni udeležil le Damjan, član reprezentance B, ki je s 139 točkami in skupno sedmim mestom tačas najvišje uvrščeni slovenski skakalec med svetovno elito. Na vprašanje, zakaj ni poklical še sedmega tekmovalca, je odvrnil, da ga nima.

Forma Domna Prevca in Tepeša kakor tudi Kranjca, ki bodo poskušali v prihodnjih dneh čim bolje izkoristiti trening v Planici, (še) ni dovolj dobra in predvsem stanovitna za preizkušnje na najvišji ravni, drugih pa tačas nima na voljo. Tisti, ki bi še lahko kandidirali za nastop v Titisee-Neustadtu, so namreč odpotovali na uvodno prireditev celinskega pokala konec tedna v olimpijskem Whistlerju. Za točke v 2. svetovni ligi se bodo namreč v Kanadi potegovali Nejc Dežman, Žiga Jelar, Rok Justin, Aljaž Osterc, Bor Pavlovčič, Andraž Pograjc in Miran Zupančič. »V Nemčijo gremo 'zgolj' s šestimi tudi zaradi sporeda, saj bo tam v soboto spet moštvena preizkušnja in vemo, na katero četverico lahko računamo. Poleg tega vremenska napoved ni najboljša, saj napovedujejo precej močan in spremenljiv veter, v takšnih razmerah pa se napake, ki jih delajo določeni skakalci, običajno samo še potencirajo,« je slovenski selektor še pojasnil pred odhodom v Titisee-Neustadt. Na tamkajšnji veliki napravi Hochfirstschanze v prejšnji zimi ni bilo tekme za svetovni pokal, nazadnje so najboljše skakalce gostili marca 2016, ko sta vidno vlogo igrala brata Prevc. Starejši Peter je tedaj osvojil drugo mesto za norveškim zmagovalcem Johannom Andrejem Forfangom, mlajši Domen pa se je moral sprijazniti z nehvaležnim četrtim mestom, potem ko je dan prej v kvalifikacijah navdušil z izjemnim poletom in novim rekordom skakalnice (148 m). Močan veter, ki naj bi grozil tudi ta konec tedna, je tedaj odpihnil drugo preizkušnjo na jugozahodu Nemčije.

Znova ekipno in posamično

Kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo (15.30) se bodo jutri po uradnem treningu začele že ob 12. uri. Za sobotno ekipno preizkušnjo, že tretjo v tej sezoni po Visli in Ruki, bodo zeleno luč prižgali ob 16. uri.

 

Deli s prijatelji