ODLIČEN

FOTO: Kranjec eksplozivno do tretjega mesta

Objavljeno 18. december 2017 12.41 | Posodobljeno 18. december 2017 12.42 | Piše: D. P.

Po 16 letih čakanja je 25-letni Žan Kranjec poskrbel za slovensko uvrstitev na oder za zmagovalce v veleslalomu za svetovni pokal.

LJUBLJANA – Na tretjem veleslalomu za svetovni pokal so na svoj račun prišli tudi slovenski smučarji. Po poraznem sobotnem nastopu smukačev je čast rešil 25-letni Žan Kranjec, ki se je zavihtel na tretje mesto. Prehitela sta ga le (vele)slalomska mojstra Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je bil drugi, in zmagovalec Avstrijec Marcel Hirscher. Tak je bil vrstni red tudi po prvi vožnji, ko je Kranjec za Hirscherjem imel le 33 stotink zaostanka. A je Avstrijec tudi v drugo potrdil, da je smučar z drugega planeta. Dobitnik šestih velikih kristalnih globusov je na 208. startu v svetovnem pokalu prišel do 111. stopničk oz. 48. zmage. Za nameček je v Alti Badii zmagal petič zapored! Kranjec se razumljivo ni pritoževal nad tretjim mestom in sploh prvimi stopničkami v karieri. »Obe vožnji sta mi dobro uspeli, ne bom rekel, da optimalno, a za ta teren mi je uspelo super. Tudi v drugo sem dobro branil mesto in mislim, da sem se kar dobro odzval. Zelo sem vesel, o tem rezultatu sem sanjal že kar nekaj časa, tako da sem res vesel,« se je tretjega mesta razveselil Kranjec. Še enkrat se je izkazalo, da mu Alta Badia še kako ustreza – lani je bil tu četrti. To je bila do včeraj za smučarja iz Bukovice pri Vodicah tudi najvišja uvrstitev.

Zdaj vsi verjamejo v Žana

»Žan zame spada med top petnajst veleslalomistov na svetu,« je vztrajno ponavljal Klemen Bergant, ki že nekaj let bedi nad Žanom. Bergant je pri sebi točno vedel, da ima fant potencial, ki potrebuje čas. Na to je vedno znova opozarjal v vseh svojih razmišljanjih in pogovorih. »Eni smo verjeli prej v Žana, eni so za to potrebovali več časa. Zdaj vanj verjamemo vsi,« je nazorno dodal Bergant, ki o mestih, po katerih lahko seže Kranjec, pred sezono ni hotel razpredati. Je pa vedel, da so delali dobro. »Želel bi si, da bodo te stopničke prelomnica. Naj se takšna nedelja še ponovi,« je dodal Bergant, ki je pričakoval, da bo Kranjec ohranil mesto, ki ga je držal po prvem nastopu. »Ko se Žan počuti dobro, potem smuča dobro. To pa pomeni, da zadrži mesto ali ga celo izboljša,« je Žanov trener še pojasnil, zakaj je bil pred drugim Žanovim nastopom optimist. Krivulja Kranjčevih rezultatov se strmo vzpenja. V Beaver Creeku je bil 14., v Val D´Iseru že sedmi, včeraj je dodal piko na i s tretjim mestom. Nedeljska tekma ima tudi pomemben psihološki moment. Kranjec, v preteklosti je znal na drugi progi pokvariti svojo uvrstitev, je zdržal pritisk. Odločno, brez taktiziranja, se je pognal po kultni progi Gran Risa, napadal in prišel v cilj kot vodilni. »Želel sem si narediti ta korak naprej. V Val d'Iseru sem rekel, da je mogoče že čas za to. Boril sem se in zelo sem vesel, da mi je uspelo,« je vzneseno govoril slovenski smučarski junak. Danes Kranjca v Alti Badii čaka še paralelni veleslalom, ki pa ga z veleslalomom druži le ime. Bergant je prepričan, da se bo Žan odpeljal po svojih najboljših močeh. »To je čisto drugačna tekma, a dal bom vse od sebe. Zagotovo je to tekma z manj pritiska,« je trenerjeve besede podkrepil Žan.

Smukači: Ni predaje!

S povsem drugačnimi občutki se soočajo v slovenskem taboru za hitre panoge, kjer kot ozebli sonce čakajo konkreten rezultat, ki bi imel dvojni učinek: okrepil bi načeto samozavest in zaprl usta dežurnim kritikom. »Še vedno verjamemo in ne odstopamo. Bilo je malo nemira v glavi, predvsem zaradi okolice. Bormio je naslednja postaja, treba se je pripraviti in tam pokazati, koliko smo vredni,« je po neuspehu na smuku v Val Gardeni razmišljal trener Peter Pen. Zmagal je Aksel Lund Svindal, najboljši Slovenec je bil Boštjan Kline šele na 54. mestu (+3,31), Klemen Kosi je bil 56. (+3,33), Martin Čater 59. (+3,47), Rok Perko pa 67. (4,78). 


Od Pavlovčiča do Kranjca

Slovenska smučarska javnost je kar 16 let čakala na uvrstitev domačega tekmovalca na oder za zmagovalce v veleslalomih za svetovni pokal. Do včeraj je bil zadnjič na stopničkah Uroš Pavlovčič, ki je bil 20. decembra 2001 tretji v Kranjski Gori. Pavlovčič je danes star 45 let, tekmovalno kariero je končal 2003.



Zmagi Vonnove in Veithove

Avstrijka Anna Veith je zmagala na superveleslalomu v francoskem Val d'Iseru, kar je njena prva zmaga na tekmah za svetovni pokal alpskih smučark po marcu 2015. Tistega leta se je namreč poškodovala, prestala je tudi dve operaciji. Včeraj je celo priznala, da se je spogledovala s koncem kariere. Druga je bila Tina Weirather iz Liechtensteina (+0,48), tretja pa Italijanka Sofia Goggia (+0,51). Američanka Lindsey Vonn pa je dobila sobotni superveleslalom. Zdaj je pri 78 zmagah v svetovnem pokalu. Druga je bila Italijanka Sofia Goggia (+0,31), tretja pa Norvežanka Ragnhild Mowinckel (+0,39).

 

Deli s prijatelji