NA SVOBODI

V zaporu si nihče, številka A2923EV

Teniška legenda Boris Becker spregovoril prvič po izpustitvi iz zapora.
Fotografija: Boris Becker je spet svoboden. FOTO: Peter Cziborra/Reuters
Odpri galerijo
Boris Becker je spet svoboden. FOTO: Peter Cziborra/Reuters

Boris Becker je spet na prostosti! No, senzacija je že bila, da so ga zaprli. Nekdanjega teniškega zvezdnika so aprila obsodili na dve leti in pol zapora, ker je pred stečajnimi upravitelji prikril premoženje v vrednosti 2,8 milijona evrov. Po dobrih sedmih mesecih prestane kazni so britanske oblasti 55-letnika v četrtek izpustile iz zapora Huntercombe in ga izgnale iz Združenega kraljestva.

Preostanka kazni mu ne bo treba prestajati v arestu, a se zmagovalec šest turnirjev za grand slam, trikrat je bil najboljši v Wimbledonu, dvakrat na odprtem prvenstvu Avstralije in enkrat na OP ZDA, ne sme vrniti v Veliko Britanijo do poteka dosojene kazni. Njegov znanec, sicer TV-moderator Steven Gätjen, ki je nemško teniško legendo obiskal v zaporu, denimo pravi: »Menim, da je Boris Becker zdaj res pripravljen marsikaj počistiti in razjasniti. Padlega teniškega junaka sem doživljal kot presenetljivo urejenega, kot nekoga, ki je imel veliko časa za razmislek.«

»Najprej je bil v zaporu v Wandsworthu. Ne le da imajo tam ljudi, ki so zagrešili finančne zločine, imajo tudi spolne prestopnike, posiljevalce, morilce in ljudi, ki so zagrešili velike rope. Boris mi je povedal, da se je zelo bal, da bo končal v skupni celici. Ves čas se je trudil, da ne bi pritegnil negativne pozornosti. Prve štiri dni v Wandsworthu je bil sam, ni imel stika z zunanjim svetom in je bil ves čas zaprt v celici, eno uro na dan pa zunaj. V tem času se niti stuširal ni, ker ni vedel, kje se to v zaporu opravi. Le na svež zrak je hotel. Zanj je bilo izjemno pomembno, da je jasno povedal, da v zaporu ni užival privilegija za slavne osebe. Zaporni čas je oblikoval Borisa Beckerja. Menim, da so ga zapor, ločitev od družine in prijateljev, to popolnoma drugačno življenje, prisilili, da je res razmišljal o svojem življenju,« doda moderator.

Boleča lekcija

Beckerjevi dolgovi so sicer še neporavnani, plačati mora še 435.000 evrov, stečajnemu upravitelju je sicer že nakazal 488 tisočakov. Za televizijski intervju, ki ga je sinoči ekskluzivno predvajal ProSieben, bo sicer Becker prejel okoli 515.000 evrov. A z njimi mu ni treba odplačati dolgov. Britansko insolvenčno pravo razlikuje med premoženjem in dohodkom. Teniškemu zvezdniku gre honorar za pogovor, stečajni upravitelj ne dobi ničesar. Njegovi prihodki niso več v okviru stečaja, če pa dolga ne bo plačal, se lahko sooči s tožbo. BB sicer načrtuje, da se bo še tretjič poročil, tokrat z zdajšnjo partnerico Lilian de Carvalho Monteiro, zaradi nevstopa na britanska tla pa je izgubil delo strokovnega komentatorja teniškega turnirja v Wimbledonu za BBC.

»Dotaknil sem se dna, ne vem, kaj naj še rečem o tem. To je bila težka lekcija, zelo draga, boleča. A nekatere stvari se zgodijo z razlogom. Ko sem bil v zaporu, pa nikogar ni brigalo, kdo sem. V zaporu si nihče, sam sem bil številka A2923EV,« zna zdaj povedati Boris Becker, ki je za zapahi vidno shujšal. O ogromnem plačilu za televizijski intervju je nekdo na družabnih omrežjih zapisal: »Lahko si denar poženeš po svojem kriminalnem grlu. Vse je le sanzacionalizem. Upam, da bo gledanost nična, vse je res pomilovanja vredno.« 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije