V ŽIVO

Nekdanji nogometni zvezdnik izrekel nacistični Sieg Heil (VIDEO)

Marco van Basten se je že opravičil, je pa dobil teden suspenza.
 
Fotografija: Busts of dictator Adolf Hitler are pictured at the media preview of the exhibition "Hilter und die Deutsche Volksgemeinschaft und Verbrechen" (Hitler and the German Nation and Crime) at the Deutsche Historisches Museum (German Historical Museum) in Berlin October 13, 2010. The exhibition will open to the public on October 15 and run till February 6, 2011. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: SOCIETY POLITICS) FOTO: Š Fabrizio Bensch / Reuters Reuters Pictures
Odpri galerijo
Busts of dictator Adolf Hitler are pictured at the media preview of the exhibition "Hilter und die Deutsche Volksgemeinschaft und Verbrechen" (Hitler and the German Nation and Crime) at the Deutsche Historisches Museum (German Historical Museum) in Berlin October 13, 2010. The exhibition will open to the public on October 15 and run till February 6, 2011. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: SOCIETY POLITICS) FOTO: Š Fabrizio Bensch / Reuters Reuters Pictures

Hud spodrsljaj si je privoščil nekdanji nizozemski nogometni reprezentant Marco van Basten. V televizijskem studiu pred tekmo nizozemske lige je namreč glasno izgovoril nacistični pozdrav Sieg Heil. Pozneje se je za sporno dejanje sicer opravičil. Televizija Fox Sports, kjer dela kot strokovni komentator, ga je za en teden suspendirala.

Incident se je zgodil pred nedeljsko tekmo med Ajaxom iz Amsterdama in Almelom, ko so se v studiu pogovarjali s trenerjem slednjega, Nemcem Frankom Wormuthom. Takoj po koncu pogovora se je slišal van Bastnov sporni pozdrav.



Kmalu zatem se je najprej opravičila televizijska postaja, pozneje še sam nekdanji nogometaš. »Ni bil moj namen, da bi šokiral,« je dejal van Basten in pojasnil, da je bil to poskus šale, meril pa je na nemščino novinarja, ki se je pogovarjal s trenerjem. Van Basten je priznal, da se zaveda, da je izbral zelo slab trenutek za takšno opazko.

Pri Foxu so njegovo opazko označili za popolnoma neprimerno ne glede na to, kdaj in v kakšnih okoliščinah jo je izrekel. Honorar, ki bi mu ga sicer namenili, bodo zdaj nakazali nizozemskemu inštitutu za vojno dokumentacijo (NIOD).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije