KOŠARKA

Kronanje kralja Luke Dončića

Beograd bo konec tedna gostil finalni turnir košarkarske evrolige. V lov na naslov trije slovenski igralci, sodil bo Matej Boltauzer.
Fotografija: Luka Dončić v Beograd po lovoriko, ki mu še manjka. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić v Beograd po lovoriko, ki mu še manjka. FOTO: Reuters

LJUBLJANA • Še tri tekme nas ločijo do konca evroligaške sezone. Pika na i bo finalni turnir v Beogradu, kjer se bodo od petka do nedelje za naslov udarili Fenerbahče in Žalgiris ter CSKA in Real Madrid. Ob drugačnem razvoju vodilnega slovenskega kluba Petrol Olimpije bi lahko ta turnir spremljali v Ljubljani. Ne nazadnje je šef evrolige Jordi Bertomeu obljubil ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, da bodo Stožice gostile tak spektakel. Toda Olimpija je šla po sijajni sezoni 2010/11 strmo navzdol. Zmaji bi zdaj radi prek lige ABA spet prišli v evroligo. "V štiriletnem mandatu želimo klub vrniti v evroligo," pravi direktor Petrol Olimpije Roman Lisac. Čaka jih peklensko delo. Evroliga je svet zase, klubski proračuni so astronomski. Moskovčani so že lani jeseni sporočili, da bodo imeli okoli 45 milijonov evrov za sezono. Drugi ne zaostajajo veliko.

Obradović lovi 10. naslov

V rednem delu je sodelovalo 16 ekip, najbolje se je odrezal CSKA, v četrtfinale so se uvrstili še Fenerbahče, Olympiakos, Panathinaikos, Real, Žalgiris, Baskonia in Himki. Medtem ko sta Fenerbahče in CSKA upravičila vlogo favorita (in prednost domačega terena), pa to ni uspelo grškima gigantoma; Real je izločil Panathinaikos, Žalgiris pa Olympiakos. Če bi šteli dosedanji uspehi, bi bil nesporni favorit Fenerbahče, ki ima na klopi Željka Obradovića. V Čačku rojeni trenerski mag lovi že svojo 10. evroligaško trofejo! Z Obradovićem so povezani tudi preostali trije trenerji, ki vodijo ekipe na finalnem turnirju – Pablo Laso (Real) in Šarunas Jasikevičius (Žalgiris) sta bila njegova igralca, sedanji trener CSKA Grk Dimitrios Itoudis pa je kar 13 let asistiral Željku na klopi Panathinaikosa.
 

Močan slovenski pečat

Dogajanje v Beogradu bo imelo tudi močan slovenski pridih. Naključje je hotelo, da se bo 19-letni Luka Dončić za nekaj let od evropske košarke poslovil ravno na sotočju Donave in Save. Sam je večkrat dejal, da simpatije goji do Olimpije in Crvene zvezde, kjer je svojčas igral njegov oče Saša. Pričakovati je, da se Luka v Beogradu končno okrona z najprestižnejšo individualno lovoriko v evropski klubski košarki. Dončić je edini resen kandidat za najkoristnejšega košarkarja sezone! Za zdaj je dobil priznanje za vzhajajočo zvezdo, uvrstili so ga v idealno peterko sezone. Za Real sicer igra še drugi slovenski reprezentant Anthony Randolph. Pri petintridesetih bo svoj prvi finalni turnir evrolige igral Beno Udrih, ki je izvrstno opravil svojo nalogo v Žalgirisu, kjer je menjal Vasilija Micića in Kevina Pangosa, ki igra v Evropi s slovenskim potnim listom. Njegovi sorodniki so šli z Gorenjske s trebuhom za kruhom v Kanado. Četrti kamenček v slovenskem mozaiku finalnega turnirja pa bo sodnik Matej Boltauzer, eden od osmerice arbitrov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije