SLAVJE

FOTO: Evforija na Hrvaškem ne pojenja

Sprejemi nogometašev se iz prestolnice selijo na obalo. V Zagrebu je ognjene pričakalo pol milijona ljudi.
Fotografija: Trg se je izpraznil v pol ure. FOTO: Cropix
Odpri galerijo
Trg se je izpraznil v pol ure. FOTO: Cropix

ZAGREB – Čeprav je zadnji sodniški pisk svetovnega nogometnega prvenstva v Moskvi odjeknil že v nedeljo, pri naših južnih sosedih evforija še traja. Tako so ognjeni včeraj zvečer postavili na noge Zadar, kamor so prispeli na jadrnici Branimir, svečani program pa se je odvijal na Forumu, ki so ga, podobno kot prej v Zagrebu, napolnile rdeče bele šahovnice. Spomnimo se, da je hrvaška prestolnica pripravila enega najbolj prisrčnih sprejemov v zgodovini nogometa, saj je avtobus z nogometaši, ki so klonili šele v finalu proti Francozom, prišel na Trg bana Josipa Jelačića zaradi gneče s kar šesturno zamudo. Po nekaterih podatkih jih je pričakalo več kot pol milijona ljudi, ki so doživeli pravi delirij, ko so jih ogovorili njihovi športni junaki.

Trg se je izpraznil v pol ure. FOTO: Cropix
Trg se je izpraznil v pol ure. FOTO: Cropix

Prvi je zbrane ogovoril Ivan Perišić: »Nimam besed, vse ste nas presenetili. Slišali smo, da se pripravlja sprejem, a to je povsem neopisljivo. Vsem hvala, nocoj se veselite!« Središče Zagreba se je začelo polniti že v jutranjih urah, okoli poldneva je bil Trg bana Josipa Jelačića že nabito poln. Ljudje so se zaradi gneče komaj premikali, prav tako niso mogli priti do hrane in pijače, ko so več ur čakali na nogometaše.


Na pomoč je prišla cisterna z vodo, ki se je parkirala v bližini, zelo dejavni so bili reševalci, ki so morali kar 500-krat intervenirati. A je bilo vse skupaj pozabljeno, ko se je pripeljal avtobus s hrvaško reprezentanco. Veselje ob njihovi zmagi je združilo celotno regijo, medtem ko je bila pozornost sveta bolj usmerjena v praznovanja po Franciji, so slovenski in srbski mediji izdatneje poročali o dogodkih na Hrvaškem.

Prihod nogometašev na letališče v Zagrebu FOTO: Afp
Prihod nogometašev na letališče v Zagrebu FOTO: Afp

Ne nazadnje je za njihovo reprezentanco navijala celotna regija, številni Slovenci so trenutno na poletnem dopustu na Hrvaškem in so skupaj s sosedi držali pesti za njihovo ekipo. Nogomet je združeval. Prav zaradi tega je zagrenil nastop Marka Perkovića - Thompsona, ki je opomnil na temno plat medalje.

Prišli so z večurno zamudo. FOTO: Afp
Prišli so z večurno zamudo. FOTO: Afp

Utrujenost ljudi, ki so se veselili prihoda svojih junakov, se je potrdila po njihovem odhodu. Če je bilo središče mesta ob 21. uri nabito polno, je bilo eno uro pozneje skoraj popolnoma izpraznjeno, ostali so le kupi smeti. Župan Zagreba Milan Bandić se je zahvalil vsem navijačem in ustreznim institucijam za brezhibno izveden sprejem. Spomnimo se, da so se v Franciji slavja nadaljevala v izgrede, ki so zahtevali dve smrtni žrtvi. Po tihem so obisk nogometnih junakov pričakovali tudi v Splitu, vendar jih zaradi zamude po pristanku in sprejemu v Zagrebu niso mogli obiskati.

Na koncu so ostali le kupi smeti. FOTO: Cropix
Na koncu so ostali le kupi smeti. FOTO: Cropix

Povrhu je zbrane ljubitelje nogometa pregnala še poletna nevihta, ki je v ponedeljek ponoči zajela Dalmacijo in razgnala še najbolj goreče navijače. Obliž je bilo sporočilo Perišića: »Split, prihajamo!« Reprezentanti in selektor Zlatko Dalić so se po spektakularnem sprejemu s svojimi boljšimi polovicami odpravili v slovito restavracijo Okrugljak, kjer so zasluženo slavili pozno v noč.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije