KOŠARKARSKI MOZART

Obletnica smrti Dražena Petrovića: igral še proti Sloveniji, nato umrl

Objavljeno 07. junij 2015 19.15 | Posodobljeno 07. junij 2015 19.15 | Piše: S. U.

Mnogi menijo, da je bil košarkarski genij, kakršni se rodijo le enkrat na 100 let.

ZAGREB – V Vroclavu je 6. junija 1993 v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 1993 proti Sloveniji legendarni Dražen Petrovič zadnjikrat zaigral pod koši. Naslednji dan so se soigralci odločili za letalski prevoz, sam je izbral cesto. Odločitev se je izkazala za usodno, saj je umrl v prometni nesreči na avtocesti Frankfurt–München. Mnogi menijo, da je bil košarkarski genij, kakršni se rodijo le enkrat na 100 let. Star je bil šele 28 let.

Petrović je bil eden najboljših igralcev košarke 80. let 20. stoletja in hrvaških športnikov nasploh. S svojim klubom KK Cibona je postal dvakrat prvak evrolige. Kariero je začel v šibeniški Šibenki, med štiriletnim sodelovanjem s Cibono v prvi jugoslovanski ligi je bilo njegovo povprečje 37,7 točke na igro (osebni rekord 112 točk proti Olimpiji, vendar ne proti prvemu moštvu). Igral je še za moštva Real Madrid, Portland in New Jersey Nets. S tem je tudi tlakoval pot Evropejcem v ligi NBA. Znan je bil po marljivosti in napornih vsakodnevnih treningih ter treniranju tehnike in meta do popolnosti.

Z reprezentanco Jugoslavije je osvojil olimpijski bron v Los Angelesu (1984) in srebro v Seulu (1988), leta 1989 je stopil na reprezentančni evropski tron, leto kasneje pa še na svetovnega. Zadnji veliki uspeh je dosegel na olimpijskih igrah Barceloni leta 1992, ko je Hrvaška klonila šele v epskem finalu s »sanjskim moštvom« ZDA na čelu z Michaelom Jordanom.
 

Deli s prijatelji