PRED TEKMO

Spartakov adut je kolektiv

Predstavljamo slovaškega nogometnega prvaka iz Trnave. Proti Olimpiji bo v četrtek igralo moštvo z močnim lokalpatriotskim nabojem.
Fotografija: Defenzivna vezista Spartaka Jakub Rada in Erik Grendel bosta poskušala onemogočiti igro Olimpije. Foto: Bazala.sk
Odpri galerijo
Defenzivna vezista Spartaka Jakub Rada in Erik Grendel bosta poskušala onemogočiti igro Olimpije. Foto: Bazala.sk

LJUBLJANA – V Stožicah bo jutri gostoval slovaški nogometni prvak Spartak iz Trnave. Rdeče-črni iz malega Rima, kakor zaradi številnih cerkva radi imenujejo mesto s 66.000 prebivalci, so letos osvojili prvi naslov državnega prvaka od osamosvojitve Slovaške leta 1993. Spartak je v kvalifikacijah za ligo prvakov vztrajal precej dlje kot Olimpija, ki se je poslovila že po 1. krogu.

Moštvo trenerja Radoslava Latala, ki je vodenje prvaka prevzel to poletje, je v 1. krogu izločilo Zrinjski iz Mostarja (skupni izid 2:1), nato Legio iz Varšave (2:1), v 3. krogu pa je klonilo proti beograjski Crveni zvezdi, potem ko je na Marakani iztržilo remi 1:1, v povratnem dvoboju pa je izgubilo šele po podaljšku z 2:1. Trener rdeče-belih iz Srbije Vladan Milojević je med drugim takole ocenil tekmece zmajev: »Spartak ima agresivno in kompaktno ekipo, ki v vsakem trenutku ve, kaj hoče. Dobro so uigrani, vidi se, da so skupaj že dlje, imajo skupek izkušenih in mladih igralcev. Najmočnejše orožje Spartaka je kolektiv.«

Na račun evropskega pohoda pri Spartaku – tako kot pri Olimpiji – trpijo rezultati. Po izpadu proti Crveni zvezdi je Spartak v domačem prvenstvu gostoval v Nitri in iztržil mršavi remi (0:0), čeprav je Latal na igrišče poslal enako enajsterico kot na evropski tekmi, potem ko je v prejšnjih krogih rotiral igralce. Močno se mu je šlo za zmago, saj ima Spartak po petih krogih sedem točk, šest več jih ima vodilni Slovan iz Bratislave z bivšima članoma Olimpije Andražem Šporarjem in Kenanon Bajrićem. Ljubljansko strokovno vodstvo se je zagotovo tudi pri njiju pozanimalo o določenih podrobnostih zasedbe s stadiona Anton Malatinsky, ki sprejme 19.200 gledalcev.

Ne gre spregledati, da ima Spartak v svojih vrstah v glavnem domače igralce, zato je v slačilnici prisoten močan lokalpatriotski naboj. Defenzivni češki vezist Jakub Rada, gruzinski vezist Vakhtang Chamnturishvili in avstrijski napadalec Marvin Egho so po Transfermarktu tržno najvrednejši igralci, celotna ekipa pa je po oceni tega portala vredna 6,68 milijona evrov (Olimpija 9,35 milijona). Sicer je v moštvu sedem tujcev, med njimi je hrvaški napadalec Filip Dangubić, ki ga dobro poznamo iz obdobja 2015–2017, ko je igral za novomeško Krko, Krško in Celje. »Veliko igramo, količina tekme je izjemna, toda ne preostane nam drugega, kot da igramo na življenje in smrt. Želimo napredovati v skupinski del tekmovanja, motivacija je na vrhuncu,« sporoča vratar Spartaka Dobrivoj Rusov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije