MOTOKROS

Slovenski motokrosistični as na VN Nizozemske do najboljše letošnje uvrstitve

Jan Pancar po padcu izvlekel 12. mesto, nova poškodba Jeffreyja Herlingsa.
Fotografija: Tim Gajser ni več daleč od želenih stopničk. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Tim Gajser ni več daleč od želenih stopničk. FOTO: Matej Družnik

Po februarski poškodbi se je Tim Gajser (Honda) v motokrosistično karavano vrnil na julijski dirki v Loketu in na včerajšnji veliki nagradi Nizozemske v razredu MXGP dosegel svojo najboljšo letošnjo uvrstitev. Potem ko je slovenski as obe vožnji pred 20.000 gledalci končal na petem mestu, je na tem položaju pristal tudi v seštevku dirk za svetovno prvenstvo v Arnhemu.

V drugo je, denimo, v cilj priletel le dobre tri sekunde za najhitrejšim v uvodni vožnji in vodilnim v skupni razvrstitvi, Špancem Jorgejem Pradom (GasGas), ki je sicer na 16. letošnji preizkušnji osvojil drugo mesto. Premoč je moral priznati zgolj Francozu Romainu Febvreju, članu ekipe KRT Kawasaki, katere vodja je – mimogrede – legendarni finski dirkač formule 1 Kimi Räikkönen. Za 31-letnega asa iz Epinala (približno 60 kilometrov južno od Nancyja) je bila to že šesta letošnja in skupno 21. zmaga v kraljevski kategoriji. Gajser je v točkovanju prehitel dva tekmeca, tako da je zdaj na 17. mestu.

Pancarju devet točk

Med žrtvami zahtevne proge, na kateri so imeli mnogi dirkači precejšnje težave (domači zvezdnik Jeffrey Herlings si je na treningu zlomil ključnico), je bil tudi Jan Pancar (KTM). V prvi vožnji razreda MX2 je precej grdo padel, potem ko ga je po eni od grbin vrglo prek motorja, kar je botrovalo odstopu. Marsikdo bi ob tem zaključil delovni dan, 23-letni Dolenjec pa se je tudi v drugo odpeljal na start in izvlekel 12. mesto (+ 1:51,919).

Zmago na VN Nizozemske je slavil Belgijec Liam Everts (KTM), 19-letni sin legendarnega Stefana Evertsa, ki si je med letoma 1991 in 2006 pridirkal kar deset naslovov svetovnega prvaka. V skupni razvrstitvi vodi Italijan Andrea Adamo (KTM), ki ima pred drugouvrščenim Evertsom 72 točk prednosti. Pancar je s 302 točkama na 11. mestu. Naslednja preizkušnja bo 3. septembra v Turčiji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije