NOGOMET

Real in Bayer sta s skupnih 7:0 odpihnila konkurenta za naslov

V Nemčiji je Bayer premagal Bayern s 3:0 in po zasluženi zmagi vodi za pet točk. Enako prednost ima tudi Real, ki je proti Gironi dosegel še zadetek več.
Fotografija: Vinicius Junior (desno) je bil prvo ime ob zanesljivi zmagi Reala. FOTO: Isabel Infantes/Reuters
Odpri galerijo
Vinicius Junior (desno) je bil prvo ime ob zanesljivi zmagi Reala. FOTO: Isabel Infantes/Reuters

Po drugem februarskem koncu tedna je jasno, kdo sta v Nemčiji in Španiji glavna kandidata za naslov državnih nogometnih prvakov. Prvenstvi bosta resda še dolgi, Bayer in Real pa sta tekmecem iz Münchna oziroma Girone odčitala pravi lekciji. Če je Girona vendarle pričakovano klonila proti vse boljšemu Realu (4:0), je nova medla predstava Bayerna (0:3) prižgala alarm na Bavarskem.

Eksperiment Thomasa Tüchla z branilsko navezo Dier Kim Upamecano je klavrno propadel, neuigrana zadnja vrsta proti Alejandru Grimaldu in Florianu Wirtzu ni imela nobenih možnosti. Težave je razgalil prvi zadetek, ko se je žoga mimo štirih branilcev odkotalila do osamljenega Josipa Stanišića na drugi vratnici, ki mu ni bilo težko zadeti proti matičnemu klubu. Hrvaški branilec za Bayer igra kot posojeni igralec Bayerna, v soboto je bil za razred boljši od obeh Bayernovih branilcev.

Prav tako porozna je bavarska sredina igrišča, kjer naveza Leon Goretzka - Aleksandar Pavlović ni dovolj kakovostna, Joshua Kimmich pa je dvoboj do 60. minute spremljal s klopi. Poletne napake, ko je prestop Joaa Palhinhe iz Fulhama zaradi birokratskih težav pet pred dvanajsto padel v vodo, vodstvo Bayerna tudi pozimi ni popravilo. Bayer je slavil zmago (zadela sta še Grimaldo in Jeremie Frimpong), čisto kot solza.

Lekarnarji iz Leverkusna (v temnejših dresih) Bayernovim nogometašem niso dali dihati. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
Lekarnarji iz Leverkusna (v temnejših dresih) Bayernovim nogometašem niso dali dihati. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters

Gostje si v 95 minutah niso pripravili niti ene prave priložnosti in derbi, po katerem za vrhom bundeslige zaostajajo za pet točk, zaključili z enim samim strelom v okvir vrat. »Odpovedali smo na vsej črti, po prvem zadetku smo povsem popustili. Oliver Kahn bi dejal, da nismo imeli 'jajc'. Bili smo povsem nenevarni, krožili smo z žogo brez prave ideje,« je bledo predstavo povzel Thomas Müller.

Prešerne volje ni bil niti Benjamin Šeško, čeprav igra vse bolje in je tudi tokrat našel pot do mreže. Proti tekmecu iz spodnje polovice lestvice Augsburgu je v 52. minuti po podaji Danija Olma z glavo dosegel gol za 2:1, pet minut kasneje je zatresel še vratnico, Leipzig pa se z gostovanja na Bavarskem po končnih 2:2 vrača le s točko. Portal sofascore je Šešku prisodil oceno 7,4, s čimer je bil najboljši v začetni enajsterici Leipziga.

Katalonci spet nadigrani

V špansko-katalonskem derbiju za vodstvo v la ligi je bil Real vse, kar pogrešajo Bayernovi navijači: odločen, učinkovit, gledljiv in z jasno strategijo v igri. Ob Toniju Kroosu sta Eduardo Camavinga in Fede Valverde povsem onemogočila nogometaše Girone na sredini igrišča, ob vsaki odvzeti žogi je igralec tekme Vinicius Junior krenil v napad, vsak je bil bolj nevaren od prejšnjega.

Po golu Brazilca v 5. minuti je Real dobil krila, prav Vinicius je nato zaposlil Juda Bellinghama za oba Angleževa zadetka (s 16 goli je prvi strelec la lige), piko na i je v 61. minuti pristavil Rodrygo in Real je še drugič v tej sezoni nadigral Girono. Na prvi tekmi v Kataloniji je bilo 3:0, skupno je beli balet proti glavnim rivalom za naslov prvaka prišel do sedmice.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije