KOŠARKA

Prehiteti želijo vrhunec farse

Slovenski košarkarji danes v Kopru proti Nemčiji že za vozovnico za SP.
Fotografija: Žiga Samar se želi dokazati tudi proti Nemcem. FOTO: FIBA
Odpri galerijo
Žiga Samar se želi dokazati tudi proti Nemcem. FOTO: FIBA

Še dobro, da se kvalifikacije za košarkarsko svetovno prvenstvo 2023 bližajo koncu, saj so vse bolj podobne farsi zaradi samovolje evroligaških klubov. S pravimi navijaškimi prijemi omogočajo igralcem, da branijo barve lokalnih reprezentanc, na tuje pa se požvižgajo. Na srečo bi lahko Slovenija že danes prekinila svojo odvisnost od takšnih igric. V dvoboju ob 18. uri v Kopru z Nemčijo, bronasto z letošnjega EP, bi si lahko že pred februarskim zadnjim ciklom priigrala četrti nastop na mundialu.

Po dragoceni petkovi zmagi oslabljene zasedbe v Izraelu vodi slovenske košarkarje na SP na Filipinih, Japonskem in Indoneziji več scenarijev. V zadnjih treh nastopih jim bo za eno od prvih treh mest v skupini J v teoriji zadostovala ena zmaga, saj so dvakrat ugnali najbližjo zasledovalko Švedsko. V praksi pa bo verjetno dovolj že zdajšnja bera uspehov, saj je težko verjeti, da bi lahko Švedi ali Izrael dobili vse preostale dvoboje. A najlepše bi bilo stvari dokončati v dosedanjem slogu.

Razpoloženje med košarkarji pred današnjim desetim nastopom je zato vedro. V Tel Avivu so se prepričali, da so lahko tudi brez asov iz lige NBA in evrolige, poškodovanih in drugače odsotnih trn v peti vsem. S pomočjo izkušenih asov sta se sprostila tudi 21-letni organizator Žiga Samar in tri leta mlajši Urban Klavžar. Zato bodo skupaj lažje premostili tudi grenke občutke, ker bodo morali vnovič nastopiti brez Gregorja Glasa. Partizan mu je še enkrat prižgal rdečo luč – tako kot v petek Izraelcu Yamu Madarju in Grku Ioannisu Papapetrouju – dovolil pa je srbskim reprezentantom, da so se odzvali klicu Svetislava Pešića. Zgodba je še toliko bolj absurdna, ker je Glas naenkrat postal nepogrešljiv za Beograjčane, čeprav v prvih šestih evroligaških krogih ni dobil priložnosti za igro. Ob četrtkovem debiju proti Olympiakosu, ko je njegova zasedba klonila z 29 točkami razlike, je ostal brez točke v osmih minutah.

Nemci spet nevarni

Slovenija se je letos že dvakrat pomerila z Nemčijo – tik pred EP je v kvalifikacijah za SP izgubila v Münchnu z 71:90 in se na eurobasketu oddolžila v Kölnu s 86:80 –, današnja tekma pa bo povsem drugačna. Nemci so ob petkovi gladki zmagi nad Finsko s 94:80 imeli v moštvu le tri člane bronastega moštva z EP: organizator Justus Hollatz, ki sicer igra za španski Breogan, je dosegel 18 točk, krilni center Christian Sengfelder (Bamberg) 19, center Jonas Wohlfarth-Bottermann, Samarjev klubski soigralec v Hamburgu, pa 9 točk.

»Nemci igrajo zelo kolektivno, tako da bomo morali preprečiti njihov pretok žoge z agresivno obrambo. Omejiti bomo morali napadalni skok tekmecev, igro Sengfelderja po globini ter predvsem branilca Davida Kramerja in krilo Robina Christena pri metih za tri točke,« opozarja slovenski selektor Aleksander Sekulić. Vrstni red v skupini J: Nemčija 8:1, Finska 7:2, Slovenija 6:3, Švedska 4:5, Izrael 3:6, Estonija 2:7. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije