KOŠARKA

Osmi dan ustvarili božansko simfonijo

Slovenski košarkarji po zmagi nad Avstralijo že v četrtfinalu SP. Sodniki imeli Dončića na piki, a so ga soborci uspešno nadomestili.
Fotografija: Luka Dončić (desno), Zoran Dragić in vsi drugi člani slovenske reprezentance so si dali duška po dragoceni zmagi. FOTO: FIBA
Odpri galerijo
Luka Dončić (desno), Zoran Dragić in vsi drugi člani slovenske reprezentance so si dali duška po dragoceni zmagi. FOTO: FIBA

Ja, osmi dan je Bog ustvaril rock, so leta 1985 začeli prepevati Pankrti v svoji ponarodeli uspešnici. Dolgih 38 let pozneje, osmi dan 19. svetovnega prvenstva v košarki, je slovenska reprezentanca uprizorila božansko simfonijo. V prvem nastopu v drugem delu mundiala se je oddolžila Avstralcem za poraz v bitki za tretje mesto na olimpijskih igrah v Tokiu in njihovih devet asov iz lige NBA izločila iz nadaljnjega tekmovanja. Hkrati si je skupaj z Nemčijo zagotovila mesto v četrtfinalu že pred njunim nedeljskim dvobojem (ob 13.10) za prvo mesto v skupini K.

Po odličnem začetku, 28 doseženih točkah v osmih minutah in nato vodstvu s 34:20 je sicer kazalo, da bo slovenska simfonija ostala nedokončana in da ne bo dočakala niti tretjega stavka. Luka Dončić, dirigent in prva violina moštva v eni osebi, si je namreč po dveh osebnih napakah v 13. minuti prislužil še tehnično in moral prisilno na daljši počitek. Toda drugi člani orkestra so neustrašno poprijeli za svoje instrumente in nadaljevali v ubranem ritmu. Ne le Mike Tobey, ki je dosegel 11 točk v uvodni četrtini in skakal kot za stavo (na koncu 12 skokov), in običajni adut iz rokava Klemen Prepelič. Borili in zadevali so tudi vsi drugi, ki so vstopili v igro, na klopi je ob še vedno nepripravljenem Jaki Blažiču ostal le Gregor Glas.

Vodili od prve do zadnje minute

Ko se je Dončić malo pred polčasom vrnil na oder, je slovenska izbrana vrsta vodila s 44:35, na parketu pa je povečini ostal tudi po četrti osebni napaki, ki so mu jo nastopaški sodniki namenili že v 22. minuti. Avstralci so poskušali na vse možne načine, a z izjemo Pattyja Millsa niso imeli natančnega strelca z večje razdalje, Josh Giddey pa s prodori ni povzročil usodne škode. Ob začetku zadnje četrtine je Slovenija sicer vodila zgolj s 66:64, a so Gregor Hrovat, Aleksej Nikolić in Tobey, poskrbeli, da je njena prednost po Dončićevem oddihu znašala 73:64. Še več, v 29. minuti je vodila celo z 88:69 in si nekaznovano privoščila manjši padec zbranosti pred velikim slavjem. Poleg dragocene zmage je namreč – tako kot vsi njeni navijači – dobila odgovor, kaj zmore naša reprezentanca, ko prvi zvezdnik SP nima rekordnega dneva. Ob ZDA, Litvi in Nemčiji je edina neporažena! »To je uspeh celotnega moštva. Stvari so se začele obračati proti nam, vendar so bili naši fantje kos pritisku. Zasluge imajo vsi, ki so stopili na igrišče, ali stikali pesti ob njem,« je zadovoljno ocenil selektor Aleksander Sekulić. Strelci za Slovenijo: Dončić 19 točk (ob 7 skokih, 6 asistencah in 6 izgubljenih žogah), Tobey 17, K. Prepelič 11, Hrovat 10, Nikolić in Čebašek po 9, Dragić 7, B. Prepelič in Samar po 3, Dimec 2; pri Avstraliji sta izstopala Giddey (25) in Mills (17). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije