NOGOMET

Maribor s cirkusom, Olimpija z redom

Letošnji uvod v 1. SNL s tremi vrhunci. Zlata točka za zadnjo Gorico.
Fotografija: Črnogorec Mihailo Perović (levo), zimska okrepitev Olimpije, je v prvem nastopu takoj zabil svoj prvi in zmagoviti gol za Olimpijo ter pokvaril vrnitev Mitje Vilerja (desno) v matični klub. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Črnogorec Mihailo Perović (levo), zimska okrepitev Olimpije, je v prvem nastopu takoj zabil svoj prvi in zmagoviti gol za Olimpijo ter pokvaril vrnitev Mitje Vilerja (desno) v matični klub. FOTO: Jure Eržen

Podatek, da je kar 17 slovenskih nogometašev igralo v začetnih enajstericah Maribora (8) in Olimpije (9), je bil eden od vrhuncev 20. kroga 1. SNL. Drugi je bil srhljivi razplet v domžalskem derbiju, polnem nerodnosti (3:3), v katerem je Maribor prišel od polomije do roba polnega izkupička. Tretji pa imenitni in zmagovalni (2:1) ognjeni krst Gorana Stankovića na Olimpijinem trenerskem stolčku na vselej neugodni Bonifiki.

Kdo ima večji cirkus, Maribor ali Olimpija? To je bilo le eno od pomenljivih vprašanj po prvih tekmah vodilnega dvojca in vse kaže, da tudi velikih tekmecev v boju za prvaka. Na igrišču so ga uprizorili vijolični. Mariborčani so izpeljali prvih 45 minut, kot da bi šlo za diverzijo. Najprej nesrečno podstavljena glava Roka Kronavetra za vodstvo Domžal, nato naivno posredovanje Žana Kolmaniča za prekršek za enajstmetrovko, ki jo je v gol spremenil Senijad Ibričić, nato pa še redko videno nerodno posredovanje mladega Luke Koblarja za deveti gol Daria Kolobarića. Vmes je Alexandru Cretu prvič izenačil.
»Kaznovani smo bili za vse napake, a odziv v drugem polčasu je potrdil, da imamo ekipo, ki zna odgovoriti na ustrezen način,« je po trilerju razmišljal trener Mauro Camoranesi. Argentinec se igra z živci in potrpljenjem navijačev z menjavanjem enajsterice, ki je po vstopu obeh Janov, Repasa in Mlakarja, le dobila ostrino in domišljijo. Kolikor je bilo cirkuškega v prvih 45 minutah, pa je bilo v drugih tudi šampionskega. Tudi zmaga Maribora ne bi bila nezaslužena in obratno. A Domžalčani so zamudili še eno veliko priložnost in izgubili pomembni dve točki v boju za evropsko vozovnico.

Koper le še za Evropo

Za naslov prvaka se ne bo potegoval sicer igralsko močni, a hitrostno omejeni Koper. Olimpija je marsikoga navdušila s svojo enostavnostjo in učinkovitostjo ter slovensko podobo. Le kaj je boljšega in bolj spodbudnega kot premagati tekmeca s slovenskimi igralci in povrhu pokazati zelo solidno igro?

»Iz tekme v tekmo bo še boljša,« zagotavlja trener Stanković. Zmagovalec pa je bil zato, ker je na tako pomembni tekmi pripravil igralce, da jih ni bilo strah. Bili so disciplinirani in organizirani. Rezerv je še veliko, najmočnejša aduta moštva Đorđe Ivanović in Andres Vombergar sta dobila močno podporo v obeh strelcih, v črnogorskem novincu Mihailu Peroviću in kapetanu Timiju Maxu Elšniku z bolj napadalno vlogo.

Fronta za prvaka je odprta, ali se bosta na njej spopadla le Maribor in Olimpija, pa bo znano že v nedeljo, ko bo v Stožicah gostovala tretjeuvrščena Mura. Gorica pa je s točko v Sp. Šiški začela boj za obstanek. Včerajšnja tekma v Kidričevem je bila zaradi sneženja preložena na 17. t. m.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije