PORAZ

Kvalifikacije so neregularne, to je eno veliko sranje!

Slaba volja slovenskih košarkarjev po nepričakovanem porazu v Belorusiji. Po štirih krogih kvalifikacij za SP ima Slovenija le polovičen izkupiček.
Fotografija: Tudi 27 točk Jake Blažiča je bilo premalo za uspeh v Belorusiji. Foto: fiba.com
Odpri galerijo
Tudi 27 točk Jake Blažiča je bilo premalo za uspeh v Belorusiji. Foto: fiba.com

LJUBLJANA – Vsak poraz boli. Tudi slovenske košarkarje po izgubljeni tekmi z Belorusijo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2019. Slovenci imajo po štirih tekmah na računu dve zmagi in dva poraza. V oči bode predvsem ponedeljkova ničla v Minsku, kjer so gostitelji zavohali kri in se na koncu srečno in spretno znesli nad Slovenijo (93:92), ki tega poraza ni potrebovala, ima pa ta neuspeh v Belorusiji več botrov. Začnimo pri sebi: po suvereni zmagi v Črni gori je sledil nedopusten padec zbranosti in resnosti. Ob vsem tem je še sreča, da se ni kdo poškodoval. V Podgorici je Slovenija igrala zbrano, odločno, agresivno.

»Nekateri smo šli v to tekmo, kot da je prijateljska,« je veliko samokritičnosti pokazal kapetan Klemen Prepelič in opozoril na ključen faktor: psihološka priprava na tekmo ni bila prava. Temu primerna je bila igra, predvsem moti kar 93 prejetih točk. Ekipi lahko oprostiš, da ne zadane. Ne moreš pa mimo tega, da deluje smešna in nedorečena v obrambi. Videlo se je, da je igra stekla, ko so to hoteli. Tudi v Belorusiji, kjer pa je Slovenija trikrat zapravila prednost (nazadnje pri 80:87!), ko bi morala zlomiti tekmeca. Za nameček se je na koncu zgodilo, da so napade prehitro zaključevali tisti, ki za to niso predvideni oziroma je njihovo delo organizacija igre. Morda je selektor Radovan Trifunović preslabo izpostavil, kdo sme v zadnjih dveh minutah sprožiti proti košu. Tega so bili v Minsku sposobni le trije: Jaka Blažič, Klemen Prepelič in Saša Zagorac. Morda bi lahko na koncu s hitro menjavo Žiga Dimec/Saša Zagorac drugače in hitreje reagirala tudi slovenska trenerska klop. »Skok je bil danes ključ do uspeha. Belorusija je v tem pogledu podobna reprezentanca kot Črna gora, a tam nam je uspelo dobiti skok, tukaj pa ne. Napaka je bila storjena že v startu, saj tekme nismo začeli dovolj čvrsto,« je selektor priznal, da so jih pokopali slaba obramba, porazen skok in Američan v vrstah Belorusije.

Medvedja usluga

Zdaj pa k tuji krivdi: Svetovna košarkarska zveza (Fiba) je še enkrat potrdila svojo nesposobnost in netransparentnost. Tako rekoč šokirala je košarkarsko Evropo, ko je v ponedeljek potrdila, da se v 2. krog kvalifikacij prenesejo vsi rezultati, ne le izidi treh, ki napredujejo. Prepričani smo, da ob tem vedenju v slovenski reprezentanci ne bi dovolili, da se Gašper Vidmar sredi akcije vrne v klub. KZS je v dobri veri, da pomaga igralcu, naredil uslugo Turkom, medvedjo uslugo pa sebi. »Kvalifikacije so neregularne, tisoč in ena stvar se spremeni zadnji hip. To je eno veliko sranje, v njem smo vsi skupaj. Moramo se prilagoditi, ker na nekaj stvari ne moremo vplivati,« je Prepelič brez lepih besed povedal, kaj si misli o Fibi in kvalifikacijah. In kaj pravi lestvica? Slovenija zaseda drugo mesto, kvalifikacije se nadaljujejo in tudi končajo poleti, ko jo 28. junija naprej čaka domači obračun s Španijo, potem pa še s Črno goro. Vprašanje je, v kakšni zasedbi bosta tekmeca. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije