TENIS

Individualizem razbil slovensko pravljico

Tenisači s Turčijo za obstanek v drugi evroafriški skupini Davisovega pokala. Od velike trojice slovenskega tenisa bo v Portorožu zaigral le Aljaž Bedene.
Fotografija: Aljaž Bedene rešuje slovensko kožo v Davisovem pokalu. FOTO: TADEJ REGENT
Odpri galerijo
Aljaž Bedene rešuje slovensko kožo v Davisovem pokalu. FOTO: TADEJ REGENT

PORTOROŽ – Pred letošnjo sezono Davisovega pokala je bilo vse videti kot pravljica, med tekmovanjem pa se je zaradi tipičnih slovenskih posamičnih interesov pravljična pripovedka preobrazila v nočno moro. Slovenija naj bi z Aljažem Bedenetom, Blažem Kavčičem in Blažem Rolo letos naskakovala preboj v prvo evroafriško skupino Davisovega pokala, po porazu v prvem krogu s Poljsko v Mariboru pa bo konec tedna v Portorožu s Turčijo reševala svojo kožo, da obstane v drugi jakostni skupini stare in črne celine. Kavčič je že pred časom sporočil, da zaradi nenehnih poškodb odpoveduje reprezentančne nastope, z igranjem na zadostnem številu turnirjev namreč lovi pokojnino združenja ATP, ker pa točke istega združenja v Srednji Ameriki lovi Blaž Rola, je tudi Ptujčan odpovedal nastop v rožnatem pristanišču. Kapetan Miha Mlakar ima zato na voljo Bedeneta (48. na svetovni računalniški lestvici), Nika Razborška (787.), Toma Kočevarja Dešmana (889.) in Mika Urbanijo (963.). Turčija na Obalo prihaja v postavi Cem Ilkel (244.), Altug Čelikbilek (467.), Anil Yuksel (761.), Sarp Agabigun (916.) in Tuna Altuna, ta je 171. igralec sveta med dvojicami. Če slovenski reprezentančni tenis s porazom proti Turčiji izpade v tretjo evroafriško skupino, tam je leta 1991 tudi začela svojo pot v Davisovem pokalu, pa se bo nočna mora udejanjila v hudo dnevno tesnobo.


Mlakarja, ki je že ostal brez Blaža Kavčiča, pa je za portoroško tenisiranje še posebno prizadela odpoved Role. »Z njim smo se dolgo dogovarjali. Teniška zveza Slovenije ga je uvrstila v ekipo, a Rola se je odločil, da bo raje nastopil v Panami in si poskušal zagotoviti točke ATP za preboj v kvalifikacije odprtega prvenstva Francije. Čeprav imamo Aljaža, ta ima nekaj težav s poškodbo noge, težko rečem, da smo proti Turčiji favoriti. Za zmago potrebujemo tri točke, kar pomeni, da bomo morali dobiti igro dvojic ali pa zmagati še na enem posamičnem dvoboju, če računamo, da bo Bedene dobil oba svoja. Realno gledano so možnosti obeh ekip polovične,« ocenjuje reprezentančni kapetan Miha Mlakar. Torej ključ bo po kakovosti drugi slovenski igralec, tako v posamičnih dvobojih kot tistem dvojic. Slovenski in turški teniški igralci se bodo na portoroškem peščenem igrišču soočili v soboto, od 12. ure naprej, in nedeljo (11.00), Bedene in druščina pa bosta z zmago poskušala preprečiti največji neuspeh v zgodovini slovenskega reprezentančnega tenisa. Sreča v nesreči pa je, da se je Aljaž Bedene iz britanskega okrilja vrnil v slovensko reprezentanco, če ne bi bilo še njega ... Kot prvo pa je treba tudi vedeti, da je tenis posamični in ne ekipni šport, individualizem je v belem športu poudarjen do skrajnosti.​ 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije