MED NAJBOLJŠIMI

Goričani se vračajo, a še brez Tima Matavža

Predsednik ND Gorica Hari Arčon o vrnitvi v 1. SNL in pričakovanjih. V prvem moštvu vselej od 60 do 70 odstotkov doma vzgojenih igralcev.
Fotografija: Prepričljivo so nazaj med najboljšimi, kjer želijo imeti vidnejšo vlogo. FOTO: ND Gorica/facebook
Odpri galerijo
Prepričljivo so nazaj med najboljšimi, kjer želijo imeti vidnejšo vlogo. FOTO: ND Gorica/facebook

Znova doma. Tako bi lahko označili vrnitev Gorice, štirikratne nogometne prvakinje, v 1. SNL, ki že nekaj let bije bitko za preživetje. Druga ekspresna vrnitev Goričanov med najboljše ima nekoliko drugačno ozadje, kot ga je imela prva: svojo zmagovalno formulo je črpala iz napak v preteklosti ter iz znanja in izkušenj.

Z vrnitvijo trenerja Mirana Srebrniča v domače okolje je svojo napako popravil tudi predsednik kluba Hari Arčon, ki pa se bolj ali manj vsako leto spopada z enakimi težavami. Le z večjimi izkušnjami jih rešuje. Goričani se med najboljše niso vrnili v odlični finančni kondiciji, a bistveno bolj izkušeni in funkcionalno usposobljeni, kot je Arčon opisal zdajšnjo usmeritev. V njej ima glavno vlogo lanskoletna odločitev, da prenovijo moštvo in s Srebrničem v glavni vlogi izpeljejo zamisli.

»Trener v tem okolju pomeni dodano vrednost. Ni bilo tako lahko, kot se zdi, nismo vedeli, kaj lahko opravimo. Zame je bila to sezona nenehnega pritiska, ki se je izšla po željah in z nastavki, ki vlivajo optimizem. Govorim o značaju moštva, enotnega v slačilnici. Imamo mešanico mladih in neuveljavljenih igralcev ter izkušenih mož, ki so ostali zvesti Gorici. So Goričani in osnovno jedro moštva. Samo z naravnimi koreninami lahko klub ohranjamo pri živih. A ga dopolnjujemo tudi z igralci iz širše regije, vse do Obale,« je z zadovoljstvom povedal Arčon, a hkrati je tudi tarča kritičnih navijačev.

Ni lahko zbrati milijona

»Kot večina drugih klubov imamo težave s tem, da jih je več zunaj stadiona kot na tribunah. Skrbi me, kaj bo klubom prinesla napovedana ekonomska kriza. Delujemo drugače kot v bogatejši Evropi, naši viri prihodkov izhajajo iz drugačnih vzgibov. Pokrovitelji so predvsem družbeno odgovorna podjetja, zasebna ne vlagajo v nogomet. Bojim se, ker ljudje v klubih vemo, kaj je realnost, nogometaši ne vedo. Ni lahko zbrati milijon evrov, umetnik moraš biti,« je Hari Arčon odprl temo, ki se lahko hitro prerine v ospredje, a je hkrati tudi aktivirala še neizkoriščene goriške – speče – adute.

»Gorica je vedno imela in proizvajala odlične igralce. Pozimi smo pripeljali Dejana Dončića, ki je mladinsko in kadetsko moštvo takoj vrnil v prvo ligo. Preprosto si ne moremo privoščiti, da Gorica ne bi imela prvega moštva brez 60 ali 70 odstotkov doma vzgojenih igralcev. Za tujce, na primer, iz BiH ali Srbije, moramo pripraviti delovno dovoljenje, plačati stanovanje, urediti prehranjevanje, skratka, to so dodatni stroški. Z našimi fanti teh ni,« je predstavil realnost. Je v njej tudi Tim Matavž?

»Veselim se, da smo se dogovorili z Nejcem Mevljo, Matijo Širokom, Amedejem Vetrihom, ki bo naš, če ne bo našel kluba v tujini, in Etienom Velikonjo. To je jedro in tudi Tim bo končal kariero v Gorici. Letos pa ga še ne bo,« je povedal Arčon in z naslednjo zaključno mislijo popeljal Gorico v novo sezono: »Nismo si že zagotovili obstanka, a imamo znanje, načrt in značaj.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije