SLOVENCI V NBA

Da le ne bi čakal kot Veliki O

Ob rojstnem dnevu Oscarja Robertsona poraz Luke Dončića kljub 42 točkam.
Fotografija: Luka Dončić je zapustil Boston poražen. FOTO: Jerome Miron/USA Today Sports
Odpri galerijo
Luka Dončić je zapustil Boston poražen. FOTO: Jerome Miron/USA Today Sports

Trojica slovenskih košarkarjev v ligi NBA je imela tokrat zelo raznolike večere. Poškodovani Goran Dragić je spremljal zmago Chicaga v Milwaukeeju (118:113) s klopi, Vlatko Čančar se je ob uspehu Denverja v Oklahoma Cityju s 131:126 po podaljšku izkazal z 19 točkami, kar je njegov osebni rekord pod ameriškimi obroči, Dallasu pa ob porazu v Bostonu (112:125) ni zadostovala niti druga najučinkovitejša predstava Luke Dončića v sezoni.

Slovenski zvezdnik je proti vodilnemu moštvu prvenstva dosegel 42 točk in dodatno okrepil svoj primat med najboljšimi strelci lige NBA s povprečjem 34 točk. Ni pa mogel sprati grenkega priokusa, saj je Dallas v tretji četrtini zaostajal s 27 točkami razlike. Po najhujšem porazu v sezoni je lahko le ponovil, da je Boston trenutno najmočnejši med vsemi ter da Jayson Tatum (34 točk in 13 skokov) in Jaylen Brown (31) tvorita najboljšo navezo.

Dončića so od njegove selitve v Teksas začeli primerjati z Oscarjem Robertsonom, ki je včeraj praznoval 84. rojstni dan. Legendarni Veliki O se je namreč odlikoval z izjemno raznovrstnostjo za takrat nadpovprečno visokega organizatorja igre (198 cm) in neverjetnimi številkami. Med kariero je zbral kar 181 trojnih dvojčkov v rednem delu prvenstva, do prvih 50, kolikor jih je doslej dosegel njegov ljubljanski naslednik v 278 nastopih, je prišel v pičlih 111 dvobojih. Še več: svoje drugo leto v ligi NBA je končal s povprečjem 30,8 točke, 12,5 skoka in 11,4 asistence, kar je bil edini sezonski trojni dvojček do Russlla Westbrooka leta 2017. In ne le to: včerajšnji slavljenec je v svojih prvih petih sezonah igral s povprečjem 30,3 točke, 10,4 skoka in 10,6 asistence. Dončić je ob začetku svojega petega prvenstva pri 26,8 točke, 8,6 skoka in 8 asistencah.

Oscar je dočakal Kareema

Oscar Robertson je 12-krat igral na tekmah All-Star NBA, devetkrat se je uvrstil v prvo peterko sezone in dvakrat v drugo, bil pa je tudi prvi strelec zmagovite ameriške reprezentance na olimpijskih igrah 1960, za katero strokovnjaki vztrajajo, da je bila najbolj kakovostna amaterska zasedba vseh časov. V njej so bili poleg Velikega O še trije prihodnji člani hrama slavnih, Jerry West, Jerry Lucas in Walt Bellamy, in v Rimu so pometli z vso konkurenco. Jugoslavijo, za katero so igrali štirje Slovenci, Ivo Daneu, Marjan Kandus, Boris Kristančič in Miha Lokar, so ugnali s kar 104:42.

Pet mesecev prej so Robertsona izbrali Cincinnati Royals (zdajšnji Sacramento Kings) kot številko 1 nabora NBA 1960, toda z njimi je doživljal podobno usodo kot zdaj Dončić v Dallasu. O šampionski lovoriki je sanjal vsako noč in potreboval obilo potrpljenja. Svoj edini naslov prvaka je proslavil šele v 33. letu starosti, v prvi sezoni po selitvi v Milwaukee. Po srečnem naključju je tam začenjal svojo drugo profesionalno sezono izjemno nadarjeni center Lew Alcindor, pozneje bolj znan kot Kareem Abdul-Jabbar, najboljši strelec v zgodovini lige NBA. Dva odlična lahko pač vedno postorita precej več kot eden.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije