NEKAJ NAPAK

Iz bikoborske arene z grenkim priokusom

Slovenski košarkarji so izgubili proti povsem spremenjeni Španiji. Slab skok in obramba ter nekaj menjav so preprečili uspeh.
Fotografija: Španci so bili previsoka ovira za slovenske košarkarje. FOTO: Fiba.com
Odpri galerijo
Španci so bili previsoka ovira za slovenske košarkarje. FOTO: Fiba.com

LJUBLJANA – Slovenska reprezentanca je s polovičnim izkupičkom končala uvod v kvalifikacije za svetovno prvenstvo leta 2019. Doma so varovanci novega selektorja Radovana Trifunovića pričakovano premagali Beloruse, v Burgusu pa priznali premoč Španiji. S to ničlo v Španiji se je končal 806 dni trajajoč niz brez poraza. Zadnji neuspeh Slovenije je datiral v 12. september 2015. Takrat je četa selektorja Jureta Zdovca izgubila v osmini finala EP v Lillu, boljša je bila Latvija. Potem je prišel Igor Kokoškov, ki je nanizal 15 zaporednih zmag (kvalifikacije in evropsko prvenstvo 2017). Trifunović je dodal še eno zmago, potem pa je bilo lepe serije konec v bikoborski areni v Burgosu.

Dva igralca in pol


»Škoda,« so bile prve besede selektorja po porazu v Španiji (92:84). »Tri četrtine tekme smo bili enakovredni, potem pa je sledilo obdobje, ko so domačini dominirali, zadeli so vse. Mi smo naredili precej napak. Če pa bi tekma trajala še tri minute, bi jih skoraj zagotovo ujeli,« je bil prepričan Trifunović. »Poraz ni velika katastrofa. Nismo zmagali. A tudi Španci pridejo v Ljubljano. Za nameček niti nismo izgubili z visoko razliko,« šef ostaja miren in pozitivno razpoložen. Razigran je bil le trio Klemen Prepelič (27 točk, 6 podaj), Gašper Vidmar (24 točk, 7 skokov), Vlatko Čančar (19 točk). »Ostali nimajo takih reprezentančnih izkušenj. No ja, Blažič jih ima, a ni bil razigran. Ostali so se trudili, a potrebujejo tekme,« je dodal Trifunović. »Ne morem se znebiti občutka, da nismo igrali stoodstotno. Trdim, da smo boljša ekipa kot Španci. Za boj z domačini smo imeli na voljo dva igralca in pol, ostali bi morali več pomagati in prispevati. Čaka nas precej dela, da se pripravimo na februarsko nadaljevanje kvalifikacij,« je opozoril izkušeni Saša Zagorac.

V športu ni demokracije


V oči zbode kar 44 točk, ki so jih Slovenci dobili v 1. polčasu, dosegli pa so jih 38. Predvsem je manjkal učinek Vlatka Čančarja. Ta se je na novinarski konferenci opravičil za ničlo v prvem delu, slab vtis pa je popravil z 19 točkami v nadaljevanju. Zdi se, da bi selektor Radovan Trifunović lahko naredil kakšno menjavo manj, za tako pomembno tekmo bi moral staviti na manj košarkarjev. V športu ni demokracije, vsi ne morejo biti zadovoljni. Nekateri morajo biti srečni že zato, da so sploh lahko v reprezentanci. Zanimivo je, da je verjetno najslabšo partijo sezone odigral Jaka Blažič. Opazno je bilo tudi, da so naši organizatorji šibka točka v obrambi oziroma da so te tekme premočne za njih. Nerazumljive so bile tudi rotacije na koncu tretje in začetku zadnje četrtine, ko so Španci s 67:65 ušli na 82:65. Krepko smo izgubili skok – z 39:29. Razloga za paniko ni. Zato pa velja upati, da se bosta svetovna košarkarska organizacija Fiba in evroliga sporazumeli in da bi februarja slovenska reprezentanca imela na voljo Luko DončićaZorana DragićaAlekseja Nikoliča, Anthonyja Randolpha in Eda Murića. Z njimi bi bila to povsem druga pesem. Kvalifikacije se bodo nadaljevale 23. februarja, ko bo Slovenija gostovala v Črni gori, 26. februarja pa v Belorusiji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije