OLIMPIJSKA PRVAKINJA

FOTO: Poškodovana Tina prejela zlato olimpijsko medaljo

Objavljeno 10. avgust 2016 01.43 | Posodobljeno 10. avgust 2016 01.43 | Piše: STA, S. U.

Tina Trstenjak zlata na OI v Riu.

RIO DE JANEIRO – Slovenska olimpijska junakinja v Riu je postala judoistka Tina Trstenjak, ki je v kategoriji do 63 kilogramov upravičila vlogo glavne favoritinje in v finalu z zmago nad Francozinjo Clarisse Agbegnenou Sloveniji priborila prvo odličje na letošnjih igrah. Na olimpijskem prestolu je nadomestila svojo klubsko sotekmovalko Urško Žolnir.

»To so sanje vsakega športnika in vesela sem, da mi je uspelo. O medalji nisem razmišljala, čeprav je bil cilj zlato, a šla sem iz borbe v borbo. Zelo težak je bil začetek, s čimer imam na tekmah vedno težave, pa tudi z Brazilko, ki je imela na svoji strani gledalce, je bilo težko in tam sem morala ostati psihično trdna. S Francozinjo pa se dobro poznava in odločale so malenkosti,« je po tekmi povedala Trstenjakova in priznala, da je na olimpijskem turnirju nastopala še vedno poškodovana. »Dobila sem močan udarec v rebra, kar smo delno sanirali.«

Za Slovenko pravega premora tudi po današnjem zlatu ne bo. »Tukaj sta na vrsti še Miha Žgank in Ana Velenšek in pomembno je, da Ani pomagam pri pripravi, veselili pa se bomo na koncu,« je še povedala nova olimpijska prvakinja.

Preberite še: Borila se je kot lev, imamo zlato medaljo!image

Zgodovina je bila nepomembna

V pričakovanem finalu se je Trstenjakova pomerila s temnopolto Francozinjo Agbegnenoujevo, svetovno prvakinjo iz leta 2014. Ta je ena redkih, s katero tekmovalka Sankakuja doslej ni imela pozitivne bilance, saj je v letu 2014 dvakrat z njo izgubila, v naslednjem letu pa jo je dvakrat premagala. A v boju za zlato je bila zgodovina nepomembna, na najpomembnejšem dvoboju pa se je veselila Slovenka.

Dvoboj dveh izkušenih tekmovalk se je začel s tradicionalno agresivnim pristopom Trstenjakove, a tudi Francozinja ni dosti popuščala. Že v drugi minuti pa si je Trstenjakova priborila končni prijem, iz prvega se je Francozinja izvila, Trstenjakova je preprijela tekmico, nato pa je ni več izpustila in najhitreje zaključila prav tekmo za zlato.

Že četrta judoistična medalja, drugo zlato

»Po poklicu sem zlatar in zlata medalja nekako najbolj ustreza mojemu poklicu,« je po borbi dejal trener Marjan Fabjan in dodal, da je bila tudi zanj tekma veliko breme. »Morda sem malo prestar in slabo prenašam te pritiske. A tekmovalcu je treba pomagati, ko se odloči za medaljo,« je povedal po tekmi Fabjan, ki je s svojimi varovankami Sloveniji priboril že četrto judoistično medaljo, drugo zlato.

Nevarne so bile po njegovem mnenju vse borbe, odločal pa je Tinin končni prijem: »To je povsem osnovni prijem, mi pa imamo izdelan nekakšen prehod, da osvobodimo nogo,« je glavno orožje Trstenjakove za zmago razložil Fabjan.

V sredo bo od naših judoistov nastopil Mihael Žgank v kategoriji do 90 kg.

Deli s prijatelji