PODIVJANA SAVA

Žan Jakše edini preživeli v biblijski povodnji v Tacnu

Tacenski divjevodaški spektakel se je zaradi podivjane Save končal klavrno Slovensko čast je z zmago, obveljali so izidi kvalifikacij, rešil kajakaš Jakše
Fotografija: Žan Jakše si je na podivjani Savi priveslal dosežek kariere. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Žan Jakše si je na podivjani Savi priveslal dosežek kariere. FOTO: Tomi Lombar/Delo

LJUBLJANA – Tacen je preživel dva sodna dneva. Ta sta po odprtju neba pustila takšno razlitje, da je med Slovenci povodenj biblijskih razsežnosti na tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah preživel le kajakaš Žan Jakše. Tako so, ker je nedeljski tekmovalni dan zaradi narasle Save padel v vodo, obveljali izidi petkovih kvalifikacij, v teh pa je z zmago svoj največji uspeh dosegel prav Jakše. Dvaindvajsetletnik je poskrbel za trinajsto slovensko zmago za svetovni pokal v Tacnu, enajst stotink je bil hitrejši od Čeha Jiříja Prskavca, tretji je bil Francoz Mathieu Biazizzo, ki je zaostal za 2,19 sekunde. Martin Srabotnik je bil peti, olimpijskemu podprvaku Petru Kauzerju je zapisano 11. mesto, Niku Testenu pa 18. »Presenečen sem, da sem že v kvalifikacijah odpeljal takšno vožnjo. Bil sem doma, pripravljal sem se že za nedeljski polfinale, ko sem v sporočilu na prenosnem telefonu od trenerja dobil obvestilo, da je zadnji tekmovalni dan odpovedan in da veljajo izidi iz kvalifikacij.

Ne vem pa, ali bi rekel, da je bil to moj življenjski nastop. Upam, da bo prišel še kakšen boljši. Nisem si mislil, da bom ugnal prav vso konkurenco,« je bil Jakše vesel zaradi skoraj sanjskega veslanja v petek v deževnem Tacnu. Tudi kanuistke so brez nedeljskega tekmovanja obstale pri dosežkih iz uvodnih izločilnih bojev. Z Jessico Fox je šla zmaga v Avstralijo, druga je bila prav tako Avstralka Rosalyn Lawrence, zaostanek je bil 5,15 sekunde, tretja, Slovakinja Sona Stanovska, pa je bila 7,92 sekunde počasnejša. Eva Alina Hočevar je na koncu šesta. Lea Novak 17., uvrstitev Nine Bizjak pa je 24. mesto.

Brezstopnična sobota

Če se je v soboto odprlo nebo, pa se na tacenski progi brez uvrstitev na zmagovalne stopničke ni odprlo slovenskim kanuistom in kajakašicam. V disciplini C-1 je bil Anže Berčič četrti, svetovni prvak Benjamin Savšek z enim dotikom vratc peti, Jure Lenarčič je bil sedmi, Luka Božič pa zadnji v finalu, deseti, potem ko je izpustil predzadnja vratca, dobil 50 sekund pribitka, pred ciljem pa se še prevrnil oziroma eskimotiral. »Z veslom sem zapel ob tla in ni mi ga uspelo izvleči,« je povedal Božič. Slavil je sicer Nemec grškega rodu Sideris Tasiadis, ki je za 68 stotink sekunde prehitel Slovaka Alexandra Slafkovskega, tretji je bil Nemec Franz Anton, zaostal je za 1,29 sekunde. »Stopničke so bile blizu. Do polovice proge mi je šlo odlično, spodaj pa sem imel malce težav z vodo. Tudi količki vratc so bili zaradi naraslega vodostaja nižje. Sem pa zadovoljen,« je poudaril Berčič. »Več sem pričakoval od domače tekme, žal mi je. V zgornjem delu proge je še šlo, čas pa sem izgubljal v spodnjem, zadnje kombinacije sem slabo odveslal,« Beni Savšek ni skrival razočaranja. »Že z uvrstitvijo v finale sem zelo zadovoljen,« pa je ugotavljal Jure Lenarčič. Med kajakašicami je Urša Kragelj pristala na četrtem mestu, Eva Terčelj je bila osma. Tacensko zmago si je priveslala Avstrijka Corinna Kuhnle, ki je za 1,07 sekunde premagala favorizirano Avstralko Jessico Fox, tretja je bila še ena severna soseda, Viktoria Wolffhardt (+ 5,16 sekunde).

»Zelo mi je žal. V prehodu na druga protitočna vratca sem imela preveč nizko linijo, tok me je potisnil pet metrov pod vratca,« je napako opisala Kragljeva. Terčeljeva pa je imela s štirimi dotiki in z osmimi kazenskimi sekundami tudi preveč napak. »Tvegala sem, želela sem si imeti najhitrejše linije, a sem bila nenatančna,« je navrgla. Skratka, da se tekme na ostareli progi v Tacnu zaradi visokega vodostaja ni zmoglo odpeljati oziroma pripeljati do konca, je velika sramota za mesto Ljubljana. Količina vode je odvisna le od milosti matere narave, bi se pa ta morala umetno uravnavati. Je že pač v Ljubljani pomembnejše šminkersko lišpanje središča mesta s tlakovci kot gradnja pravega pokritega olimpijskega bazena ali posodobitev kajakaške proge v predmestju. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije