SMUK

Štuhčeva z mislimi tudi pri nesrečnih tekmicah

Na uvodnem ženskem smuku sezone zmaga Švicarke Corinne Suter. Mariborska šampionka za 45 stotink zgrešila oder za najboljše.
Fotografija: Ilka Štuhec je prvi smuk v Val d'Iseru končala tik za najboljšo trojico. FOTO: Eric Gaillard/Reuters
Odpri galerijo
Ilka Štuhec je prvi smuk v Val d'Iseru končala tik za najboljšo trojico. FOTO: Eric Gaillard/Reuters

V Val d'Iseru so vendarle pod streho spravili prvo tekmo alpskih smučark v hitrih disciplinah v predolimpijski sezoni svetovnega pokala 2020/21. Z zahtevno smukaško progo je najbolje opravila Švicarka Corinne Suter, ki je za enajst stotink prehitela drugouvrščeno Italijanko Sofio Goggia in se tako veselila svoje tretje zmage med elito, najboljša slovenska smučarka Ilka Štuhec pa je z zaostankom 0,65 sekunde (18,75 metra) za 26-letnico iz kantona Schwyz pristala na nehvaležnem četrtem mestu. Od tretjeuvrščene Američanke Breezy Johnson, ki se je sploh prvič povzpela na oder za najboljše, jo je na koncu ločilo 45 stotink.

Toda 30-letna Mariborčanka je bila zadovoljna s svojim nastopom, v cilju pa si je globoko oddahnila, ker se je izognila številnim pastem na francoskem snegu. »Glede na to, kar se je dogajalo na tekmi, sem vesela, da sem živa. S svojim smučanjem sem zadovoljna, saj sem nadgradila, kar sem si zadala dan prej,« je izjavila Štuhčeva in v isti sapi pristavila, da ima še določene rezerve, ki jih bo poskušala izčrpati na današnjem drugem smuku v Val d'Iseru. Z mislimi je bila tudi pri tekmicah, ki so grdo padle. »Upam, da se dekleta, ki so končala ob progi, niso huje poškodovala,« je še dejala dvakratna svetovna prvakinja v smuku (St. Moritz '17 in Åre '19), za katero sta se zvrstili Avstrijka Nina Ortlieb (+ 0,97) in češka deskarska zvezdnica Ester Ledecka (+ 1,08). Do treh točk se je z 28. mestom dokopala tudi naša druga predstavnica na startu Maruša Ferk (+ 2,44).

Grozljiv padec Nicole Schmidhofer

Zaradi padcev so prireditelji večkrat prekinili tekmo. Najhuje jo je skupila Avstrijka Nicole Schmidhofer, ki je pri visoki hitrosti izgubila ravnotežje in silovito trčila v zaščitno ograjo. S smučmi je prerezala prvo ograjo in obvisela v drugi, reševalci pa so potrebovali kar nekaj časa, preden so jo potegnili ven in nato z akijem prepeljali do zdravnikov. Schmidhoferjeva, ki so jo zaradi preiskav zadržali v bolnišnici, je tarnala zaradi bolečin v levem kolenu, na padec jo bodo še nekaj časa spominjale tudi odrgnine na obrazu. Na istem zavoju so padle tudi Italijanka Federica Brignone, Švicarka Joana Hählen, Američanka Alice McKennis in Francozinja Laura Gauche.

»Proga je sicer vrhunsko pripravljena, težave pa povzroča slab(š)a vidljivost na prehodu s sončne na senčno stran,« je pojasnila Suterjeva, ki zmage – kot je priznala – ni pričakovala. »Zgornji in srednji del sem presmučala dobro, zato pa sem si v spodnjem privoščila nekaj večjih napak. Zaradi njih si res nisem mislila, da bom končala v vrhu,« je povedala 26-letna Švicarka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije