TACEN

Skrajšali progo, da ne bo poškodb

V Tacnu konec tedna 19. tekmovanje za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah. Slovenski kajakaši in kanuisti bodo na Savi lovili že 15. zmago med elito.
Fotografija: Slovenski slalomski asi na divjih vodah (na fotografiji z leve Luka Božič, Peter Kauzer, Benjamin Savšek in Anže Berčič) dobro razpoloženi pričakujejo tekmo v Tacnu. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Slovenski slalomski asi na divjih vodah (na fotografiji z leve Luka Božič, Peter Kauzer, Benjamin Savšek in Anže Berčič) dobro razpoloženi pričakujejo tekmo v Tacnu. FOTO: Leon Vidic

 V sleherni sezoni imajo najboljši kajakaši in kanuisti na svetu več vrhuncev v slalomu na divjih vodah, letos so se, denimo, med seboj že merili na evropskem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu, konec julija pa se bodo za kolajne potegovali še na svetovnem prvenstvu v Augsburgu. Slovenski krotilci brzic (ter njihovi navijači in drugi ljubitelji športa) pa seveda v koledarju vsako leto posebej podčrtajo tudi spektakel v Tacnu, ki bo konec tega tedna gostil že 19. tekmovanje za svetovni pokal. Med več kot 200 tekmovalci in tekmovalkami iz 32 držav je včeraj nekoliko skrajšano progo na Savi spoznavalo tudi petnajst naših reprezentantov, ki bodo zaveslali v kvalifikacije. Za kajakašice in kajakaše se bodo te začele pojutrišnjem ob 9. uri, od 14.15 naprej si bodo prizadevali nastope v polfinalu zagotoviti kanuistke in kanuisti, zeleno luč za kvalifikacije ekstremnega slaloma pa bodo prižgali v soboto ob 16. uri, torej po polfinalu (9.00) in finalu (12.00) v kajaku. V nedeljo bosta na sporedu polfinale (9.00) in finale (11.30) v kanuju, ob 15.15 se bo začela še sklepna predstava v ekstremnem slalomu, ki bo čez dve leti v Parizu prvič na sporedu olimpijskih iger.

Slovencem že 33 stopničk

Ker je vodostaj Save že dalj časa izjemno nizek, so bili prireditelji prisiljeni premakniti cilj za kakšnih trideset metrov višje. »Če tega ne bi storili, bi bilo tveganje za poškodbe opreme in tekmovalcev preprosto preveliko. Gladina reke je namreč na tem delu nižja za približno meter, zato je občutno manjši tudi njen pretok,« je pojasnil Andrej Jelenc, direktor Kajakaške zveze Slovenije (KZS), pri čemer se ni pozabil zahvaliti Savskim elektrarnam, ker vzdržujejo takšen vodostaj, da bodo lahko brez večjih težav izpeljali tekmovanje. Kot je še omenil, bo pojutrišnjem prost vstop na tribune, v soboto in nedeljo pa bo treba za vstopnico odšteti pet evrov. »Pričakujem, da bomo imeli vsak dan od 2000 do 3000 gledalcev. Ob tem bi rad še dejal, da bodo imeli vsi imetniki vstopnic, potem ko smo sklenili dogovor z odgovornimi pri Ljubljanskem potniškem prometu, zastonj prevoz z avtobusom do Tacna,« je še razkril Jelenc, ki verjame, da bodo slovenski asi z olimpijskim in evropskim prvakom Benjaminom Savškom na čelu nadaljevali niz uspehov med svetovno elito. Na Savi so si sicer doslej priveslali že 33 uvrstitev na oder za najboljše, od tega 14 zmag, ducat srebrnih kolajn in sedem tretjih mest. »Z dosedanjimi tekmami v sezoni sem zadovoljen, visoka pričakovanja imam tudi na domači progi. Želim se prebiti v finale in se boriti za najvišja mesta,« je poudaril Savšek. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije