SKOKI

Selektor se je čudil odbitku velikemu upu s Štajerske

Timi Zajc (10.) edini slovenski finalist na veliki nagradi FIS v Einsiedelnu. Poljski as Kamil Stoch se je na vrhu stiskal z rojakom Piotrom Zylo.
Fotografija: Timi Zajc je slovensko čast reševal tudi v Einsiedelnu. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Timi Zajc je slovensko čast reševal tudi v Einsiedelnu. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Poljski športni heroj Kamil Stoch še naprej jezdi zmagoviti val, ki ga je zajahal že v prejšnji zimi, v kateri si je na smučeh priskakal svoj drugi veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu po letu 2014. V Einsiedelnu je namreč predvčerajšnjim po Visli in Hinterzartnu slavil še tretjo zaporedno zmago v letošnji veliki nagradi Mednarodne smučarske zveze (FIS).

Slovanska prevlada v Švici

Vendar pa 31-letni as iz Zakopanov tokrat na najvišji stopnici odra za najboljše smučarske skakalce na svetu ni stal sam; na njej se je namreč stiskal z reprezentančnim kolegom Piotrom Zylo. Oba sta zbrala natanko 267,3 točke; Stoch po skokih, dolgih 114,5 in 112,5 metra, Zyla, ki je v uvodni seriji pri več kot 30 stopinjah Celzija navdušil s 115 metri, pa je v finalu skočil enako daleč kot njegov sloviti rojak. »Ker je bilo izjemno vroče, je bila tokratna preizkušnja še posebno naporna, saj je bilo težko v kombinezonu ohraniti energijo in zbranost. Zato sem res vesel tega uspeha; še bolj, ker moja skoka nista bila popolna,« je bil dobro razpoložen Stoch, potem ko je dosegel že tretjo zmago v Einsiedelnu in skupno deseto posamično v poletni različici svetovnega pokala.


Z njo je le še potrdil vodstvo v seštevku, v katerem ima 70 točk naskoka pred Zylo, s 15.500 švicarskimi franki pa je pred Piotrom (9.500 CHF) tudi na vrhu lestvice po denarnih nagradah v letošnjem poletju. Poljskima asoma je družbo na slovesni razglasitvi najboljših tokrat delal Rus Jevgenij Klimov (113 m in 116,5 m), ki se je v drugi seriji podpisal celo pod največjo daljavo dneva in na koncu le za 0,4 točke zgrešil krstno zmago med svetovno elito. »Zelo sem zadovoljen s svojima nastopoma, še posebno z drugim. Zato se že veselim naslednje preizkušnje v Franciji. Upam, da bom tam prikazal podobno dobra skoka,« si je zaželel 24-letni Rus.

Zajc v finalu pridobil pet mest

Slovansko premoč so v osrčju Švice potrdili še Poljaka, četrtouvrščeni Jakub Wolny (114 m in 108,5 m) in petouvrščeni Dawid Kubacki (112 m in 111 m), ter šestouvrščeni Čeh Roman Koudelka (113,5 m in 110 m). Svoj delež je prispeval tudi Timi Zajc (112,5 m in 109 m), ki je kot naš edini finalist znova reševal slovensko čast. Potem ko je bil 18-letni up iz SSK Ljubno BTC po uvodni seriji še petnajsti, je z osmim dosežkom finala napredoval na končno deseto mesto. V skupni razvrstitvi poletne različice svetovnega pokala je pridobil eno mesto, tako da je zdaj deveti skupaj z avstrijskim zvezdnikom Stefanom Kraftom, ki je bil v Einsiedelnu kot sedmi najboljši Neslovan.


Od preostale četverice Slovencev je bil drugemu polčasu najbližje Ernest Pišlič (107 m), ki se mu je s 33. mestom finalni nastop izmuznil za pičle 0,7 točke. Tomaž Naglič in Domen Prevc, oba sta zmogla 106 metrov, sta drug za drugim pristala na 37. oziroma 38. mestu, Tilna Bartola pa so kot edinega med 50 tekmovalci iz enajstih držav diskvalificirali zaradi neustrezne opreme. Naslednja preizkušnja velike nagrade FIS bo prihodnjo soboto v Courchevelu, kjer se bodo drugič v tem poletju za točke v tem tekmovanju potegovale tudi najboljše smučarske skakalke na svetu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije