KOŠARKA

Pri Olimpiji sprašujejo, kaj je interes KZS

V oktobru imajo ljubljanski košarkarji na sporedu enajst tekem. Poleg ostrega ritma trener Zoran Martić opozarja na konstanten pritisk.
Fotografija: Petrol Olimpija je ujetnik zgoščenega urnika tekmovanj. Foto: Drago Perko
Odpri galerijo
Petrol Olimpija je ujetnik zgoščenega urnika tekmovanj. Foto: Drago Perko

LJUBLJANA – Košarkarska sezona se je komaj dobro začela, a je iz vrst Petrol Olimpije že slišati pripombe, da je vse skupaj preveč naporno, ko morajo igrati v treh tekmovanjih hkrati. Peklenski oktober prinaša 11 tekem, mesec gre h koncu, zmaji pa bi radi kaj več pokazali. Ne nazadnje so Ljubljančani tri tekme v gosteh izgubili za štiri ali manj točk, v šestih tekmah so slavili dvakrat.

A potovanja in dokaj mlada ekipa, ki ima premalo časa za trening, zahtevajo svoj davek. Zeleno-beli so pred osmimi dnevi gostili Zadar, odpotovali v Grčijo (v sredo tekma lige prvakov), od koder so na poti domov v Sremski Mitrovici (v petek v Srbiji, v 4. krogu lige ABA) gostovali pri Megi Bemaxu, že sinoči pa so v domači ligi merili moči s Hopsi.
 

Uničenje Olimpije


Direktor Roman Lisac je nekajkrat javno izpostavil to problematiko, a pravega posluha ni bilo. Še več: nekateri slovenski klubi niso želeli vnaprej odigrati tekme z zmaji, ki bi tako pridobili kakšen dan več za pripravo na tujo konkurenco. Kot da se klubi maščujejo Petrol Olimpiji za vse, kar so v preteklosti Ljubljančani krivega storili konkurenci.
Petrol Olimpija je ujetnik zgoščenega urnika tekmovanj. Foto: Drago Perko
Petrol Olimpija je ujetnik zgoščenega urnika tekmovanj. Foto: Drago Perko

»Trudimo se, da bi imeli Olimpijo, ki bi bila konkurenčna v Evropi. Če bo morala igrati tri tekmovanja hkrati, jo bomo uničili,« je že pred časom opozarjal Lisac, ki se zaveda, da ima trener Zoran Martić premalo časa za treninge in razvoj ekipe. Zmaji so si prizadevali, da bi naleteli na podporo, predvsem pa na razumevanje Košarkarske zveze Slovenije, a tega ni bilo. KZS vse stavi na domače prvenstvo, domačo ligo Nova KBM, jo ščiti in zagovarja. Pričakovano. »Ali ni v interesu Košarkarske zveze Slovenije, da igramo uspešno v najmočnejšem Fibinem evropskem klubskem tekmovanju?« javno sprašuje Lisac.
 

Nadomestilo za klube


Olimpija igra evropska tekmovanja iz več razlogov, osnovna pa sta dva: stik z Evropo prinaša napredek, za nameček pa za igranje v ligi prvakov (in posledično promocijo mesta Ljubljana) nagrajuje tudi Mestna občina Ljubljana. Poleti se je celo pojavila ideja, da bi klub, ki bi se ognil prvemu delu domače lige, drugim za to celo plačal.


Poleg Petrol Olimpije naj bi se za to idejo ogrevali tudi v Sixt Primorski, kjer so se takrat še spogledovali z igranjem v Fibinem tekmovanju. »Za nas je bila to zelo težka tekma, bolj iz psihološkega vidika kot kar koli drugega. Dejstvo je, da ta ekipa vsako tekmo igra pod pritiskom,« je še en vidik težave, na katerega opozarja trener Olimpije Martić. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije