KOŠARKA

Pišejo zgodovino, čakamo rezultate

Julija bo v Ljubljani nastal Košarkarski klub Cedevita Olimpija. Tomaž Berločnik napovedal nakup plejade slovenskih igralcev.
Fotografija: Emil Tedeschi in Tomaž Berločnik sta razkrila del kart, neznank je še precej. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Emil Tedeschi in Tomaž Berločnik sta razkrila del kart, neznank je še precej. FOTO: Blaž Samec

LJUBLJANA – Pa ga imamo. Bolje rečeno, imeli ga bomo. Nov košarkarski klub, ki se bo imenoval Cedevita Olimpija. Vest sta včeraj slovesno potrdila predsednik Petrol Olimpije Tomaž Berločnik in prvi mož zagrebške Cedevite Emil Tedeschi. Nekoliko simbolično se je predstavitev zgodila v mali ogrevalni dvorani v Stožicah.
Emil Tedeschi in Tomaž Berločnik sta razkrila del kart, neznank je še precej. FOTO: Blaž Samec
Emil Tedeschi in Tomaž Berločnik sta razkrila del kart, neznank je še precej. FOTO: Blaž Samec

Novinarska konferenca je bila ogrevanje, zdaj pa bo treba od optimističnega in iskrenega leporečenja ter načrtov k dejanjem. Ne nazadnje se povezujeta kluba, ki sta v pravkar minulih sezonah na domači sceni osvojila drugi mesti. »Združitev dveh klubov je mnogo več kot le združitev dveh imen. Je nova enotnost dveh dobrih v enega najboljšega,« je vzneseno dejal Berločnik in v isti sapi zatrdil, da povezovanje s Hrvati ni izhod v sili za Olimpijo, ki je po porazu s Krko zasedla neslavno zadnje mesto v regiji in izpadla v 2. regionalni razred.

»Povprečnost nas ne zadovoljuje, radi bi naredili rezultat v regiji in Evropi,« je nadaljeval Berločnik, ki je somišljenika našel v Tedeschiju, tretjem najbogatejšem Hrvatu. »To je prvič, da se združujeta profesionalna kluba iz dveh držav. Gre za novost tudi v Evropi, to je avantgarda. Gradimo na osnovah, na katerih je pred 40 leti gradil Krešo Ćosić, ki je bil hkrati trener Olimpije in košarkar Zadra,« je Tedeschi retorično spretno povezal bogato preteklost in realnost.
 

Kaj prinaša poroka?


Na operativni ravni bo v prvi fazi KK Cedevita sedež (nekateri pravniki opozarjajo, da ni mogoče, da lahko v tujino prenese le poslovalnico) prenesla v Slovenijo, temu bosta sledili skupščini obeh sredin, ki v skupno gospodinjstvo prinašata različno doto: Olimpija igranje v domači slovenski ligi (pa še to od 2. dela dalje) in Cedevita pravico za igranje v EuroCupu in ligi ABA1. Berločnik in predvsem Tedeschi sta jasno zagotovila, da so njuni pravni timi proučili možnosti in da ne bi smelo biti ovir, da do konca julija speljejo vse procese in potem zaigrajo v omenjenih tekmovanjih. V dobrem mesecu in pol bo znana tudi podoba vodstvenega osebja in igralcev.

Največ nejasnosti je predvsem okoli trenerja, Tedeschi želi za vsako ceno Slavena Rimca, Olimpija ima veljavno pogodbo z Juretom Zdovcem. Zdi se, da je Rimac bližje stolčku, Zdovc pa upravičeno razočaran, ker ga v Olimpiji niso dovolj zaščitili. V uteho mu je le dejstvo, da je že pripravljen denar za poplačilo njegove ​dveinpolletne pogodbe. Klub načrtuje, da bi zaposlil tudi športnega direktorja. Med imeni za ta položaj je Sani Bečirovič, ob njem pa bi mesto v klubu našel Matej Avanzo, dozdajšnji glavni operativec Sixta Primorske.

»Ekipo sestavljamo na novo, bo pa zgodba temeljila na vrhunskih slovenskih igralcih,« je napovedal Berločnik. Ob tem nam je prišlo na uho, da so že po Zdovčevem diktatu začeli lov na Eda Murića, Zorana Dragića, Klemna Prepeliča, Gašperja Vidmarja in Nejca Bariča. Če potegnemo črto: projekt ima zdrave zametke in športne ambicije. Berločnik in Tedeschi nista tu, da bi delala lumparije, ampak da nekaj vrneta družbi, osrečita narod in poskrbita za promocijo svojih znamk, ne nazadnje sta po duši poslovneža. Bistveno pa bo, ali se bosta obdala s pravimi ljudmi. Za člansko ekipo naj bi imela na voljo 2,5 milijona evrov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije