TOUR DE FRANCE

Nov teroristični napad z urinom stvarna slutnja

Dopinga oprani Chris Froome gledalce na Tour de Franceu pozval k miroljubnosti.
Fotografija: Britanski kolesarski junak Chris Froome se bo na Touru bodel s francoskimi nacionalisti. FOTO: AP
Odpri galerijo
Britanski kolesarski junak Chris Froome se bo na Touru bodel s francoskimi nacionalisti. FOTO: AP

PARIZ – Seveda je Mednarodna kolesarska zveza UCI svojemu športu naredila medvedjo uslugo, potem ko je Chrisa Frooma oprala vseh dopinških sumov. Jutri se začenja legendarna tritedenska dirka Tour de France, za psihološki vidik pa je treba poznati njeno zgodovino in za razjasnitev stanja tudi zgodovino srednjega veka, posebno stoletne vojne med Anglijo in Francijo. Primer Froome namreč moralno še ni zaključen, le kdo si upa trditi, da jezni francoski gledalci britanskega zvezdnika ne bodo napadli na trasi ene ali več etap in mu poskušali preprečiti pete skupne zmage na francoski pentlji, kar bi bila izenačitev rekorda.

Prireditelji Toura si zaradi umazane dopinške zgodovine in sedanjosti, pa izključno tudi zaradi finančnih interesov, pokroviteljev, ki dajejo mastne denarje, ne želijo ponovno moralno sumljivih zmagovalcev, kot so jih imeli med letoma 1999 in 2006. Sedemkrat zapored najboljši Lance Armstrong je bil namreč po razkritju njegove dopinške goljufije zbrisan s seznama nesmrtnih, tudi v letu 2006 najboljši, njegov ameriški rojak Floyd Landis je moral krono vrniti zaradi prepovedanih poživil. Pa nazadnje tudi Španec Alberto Contador, Tourov najboljši leta 2010. Je pa odločitev Ucija o oprostitvi Chrisa Frooma povezana tudi s finančnimi interesi, saj je v Keniji rojeni kolesar glavni zvezdnik svojega športa in prva privlačnost.
 

Pozivi na nasilje


Froome je gledalce zdaj pozval, naj ga na letošnji francoski preizkušnji pustijo kolesariti v miru, a spomni se, da ga je neki zagretež leta 2015 polil z urinom, pri tem pa kričal: »Dopingiranec!« Britanski as je dodal: »Vem, da bo kar dolgo trajalo, preden bodo ljudje začeli verjeti v to, da nisem goljuf.« No, denimo maja na Giru so navijači Frooma preganjali ob cesti, oblečeni v inhalatorje za astmo. Tudi predsednik Ucija David Lappartient zmajuje z glavo: »Slišal sem popolnoma nore pozive za nasilje na Tour de Franceu. Zato pozivam gledalce, naj spoštujejo odločitev o Froomovi oprostitvi in naj mu dovolijo, da v Franciji tekmuje v varnem in pozitivno naravnanem okolju,« je moledoval Francoz. Tako bo letos ob trasi več kot 30.000 varnostnikov, 23.000 policistov in 6000 gasilcev, pričakujejo pa od 10 do 12 milijonov kolesarskih navdušencev. Francoska vlada je izrazila tudi skrb, da je grožnja terorističnega napada med Tourom realna.

Chris Froome lovi še četrto zaporedno zmago na velikih dirkah, dvojček Giro in Tour v istem letu, nazadnje je to leta 1998 uspelo Marcu Pantaniju. Toda konkurenca, kot so med njo Italijan Vincenzo Nibali, Nizozemec Tom Dumoulin, Kolumbijca Rigoberto Uran in Nairo Quintana ter Romain Bardet iz Francije, ne bo spala. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije