ČETRTFINALE

Nebeško modra granitna obramba pripravlja past za Mbappe express

V prvi četrtfinalni tekmi svetovnega prvenstva se bosta pomerila Urugvaj in Francija. Poškodovani urugvajski napadalec Edinson Cavani naj bi bil nared.
Fotografija: Antoine Griezmann in Kylian Mbappe sta pred zahtevno nalogo, saj je obramba Urugvaja doslej prejela le en zadetek. FOTO: AP
Odpri galerijo
Antoine Griezmann in Kylian Mbappe sta pred zahtevno nalogo, saj je obramba Urugvaja doslej prejela le en zadetek. FOTO: AP

LJUBLJANA – Uvodni četrtfinalni dvoboj med nogometaši Urugvaja in Francije bo več kot le spopad dvakratnega in enkratnega svetovnega prvaka, bo obračun dveh velesil, katerih igralci so med seboj še kako povezani na klubski ravni. Napadalec Urugvaja Edinson Cavani, ki ga zdravniška služba poskuša na vse pretege usposobiti za nastop po poškodbi mišice na zadnji tekmi s Portugalsko, sestavlja napadalni dvojec s francoskim napadalcem Kylianom Mbappejem v PSG, Diego Godin in Jose Gimenez sta soigralca in prijatelja z Antoinom Griezmannom, vsi nosijo dres Atletico Madrida, Rodrigo Bentacur in Blaise Matuidi si delita slačilnico Juventusa, Luis Suarez in Samuel Umtiti sta člana Barcelone.

Peklenski kvartet


Toda danes bodo prijateljstva in klubska zavezništva začasno pozabljeni, saj gre za enormni vložek na svetovnem prvenstvu – uvrstitev v polfinale. Nogometne strokovnjake in laično javnost vznemirja vprašanje, ali bo granitna obramba Urugvaja v zasedbi Godin-Gimenez-Martin Caceres-Diego Laxalt in vratarjem Fernandom Muslero, ki je doslej na turnirju prejela le en zadetek (strelec Portugalec Pepe), ustavila tudi mladi francoski express, utelešen v 19-letnem Mbappeju. »Če bomo Francozom pustili preveč prostora, bo zelo težko,« je takoj po zadnji tekmi opozoril selektor Urugvaja Oscar Tabarez.

Težko je torej pričakovati, da bomo ob tako trdni obrambi nebeško modrih Južnoameričanov spremljali podobno golijado, kot je bila v tekmi med Francijo in Argentino (4:3). Medtem ko ima francoski selektor Didier Deschamps na voljo vse igralce, je nekaj ugibanj z nastopom 31-letnega Cavanija v vrsti Urugvaja. V torek še ni treniral z moštvom, verjetno bolj iz preventive, kajti zdravniki so odkrili, da je prejel močan udarec v mečno mišico, a naj ne bi bila natrgana. »Sum, da bi bila lahko natrgana mečna mišica, smo ovrgli, bila je le manjša oteklina,« so sporočili iz urugvajskega tabora. Previdni šef Tabarez na treningih v napadalnih akcijah uigrava Suareza in Cristhiana Stuanija, 31-letnega člana španskega prvoligaša Girone. Verjeti je, da bo Cavani danes igral od prve minute.

Kapetan Urugvaja Diego Godin in Luis Suarez ciljata na finale SP. FOTO: AFP
Kapetan Urugvaja Diego Godin in Luis Suarez ciljata na finale SP. FOTO: AFP

Griezmann je Urugvajec


Od trenutka, ko je bilo znano, da se bodo v četrtfinalu pomerili Urugvajci in Francozi, je v ospredju Griezmann, ki je tesno povezan z urugvajskimi prijatelji in njihovo kulturo. »Diego (Godinom, op. p.) je moj veliki prijatelj, v Madridu sva skupaj vsak dan. Rad imam njihov narod, običaje. Zame bo to zelo čustvena tekma,« je priznal 27-letni Griezmann, ki so ga urugvajski prijatelji navdušili z mesom z žara, obrednim pitjem mateja, celo z glasbo.

In kaj pričakuje od svojih prijateljev na igrišču? »Zavlačevali bodo, ves čas padali, obkrožali sodnika. To je njihova igra, podobna je kot pri Atleticu. Tekma bo dolgočasna, poskušali nas bodo zvleči v past,« je slikovito napovedal Griezmann, ki hkrati pričakuje precej težje delo za Mbappeja v napadu. »Ne pričakujete, da bo imel toliko prostora kot proti Argentini. Urugvajci bodo nadzirali prostor in ritem igre, po potrebi bodo tudi spremenili obrambo. Mi ga moramo spraviti v položaj, iz katerega bo lahko zadel,« je še dejal Griezmann, ki je zavrnil ponudbo Barcelone in bo še naprej soigralec Jana Oblaka. Če se seveda ne bo preselil slovenski reprezentančni vratar. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije