MOTOGP

Marc tokrat dirkal v Dovijevem slogu

Na razburljivi tajski premieri Marc Marquez v zadnjem zavoju do zmage. Yamaha po težavah očitno le ugledala luč na koncu dolgega predora.
Fotografija: Španski motociklistični as Marc Marquez je takole proslavil včerajšnjo zmago. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Španski motociklistični as Marc Marquez je takole proslavil včerajšnjo zmago. FOTO: AFP

LJUBLJANA – V nasprotju z veliko nagrado Japonske v formuli 1 je včerajšnja premierna motociklistična dirka za svetovno prvenstvo v razredu motoGP na Tajskem postregla s pravo srhljivko vse do zadnjih metrov. Najbolj nasmejan je bil na koncu spet Hondin as Marc Marquez, ki se je pred več kot 100.000 gledalci prav v zadnjem zavoju prebil prebil mimo Andree Doviziosa (Ducati) in v cilj pridrvel pičle 0,115 sekunde pred 32-letnim Italijanom. Le dobro desetinko sekunde več (+ 0,270) je zaostal tretjeuvrščeni Marcov rojak Maverick Viñales, čigar sloviti moštveni sotekmovalec Valentino Rossi (+ 1,564) je s četrtim mestom potrdil, da so pri Yamahi po številnih težavah očitno le ugledali luč na koncu predora.

Zamenjala sta vlogi

Toda po drugi zaporedni, sedmi letošnji in skupno 42. zmagi med elito se je v soju žarometov kajpak znova znašel Marquez. »Pred startom sem si rekel, da bom v prvih osmih, desetih krogih napadel na vso moč, a sem kmalu spoznal, da je Dovi zelo hiter. No, lahko bi vozil še odtenek hitreje od njega, vendar ga nisem mogel prehiteti, ker se mi je začela prednja guma nekoliko pregrevati. Ker se je njeno stanje proti koncu malce izboljšalo, sem se večkrat odločil za napad, toda Andrea, ki je dirkal zelo pametno, je moje poskuse spretno odbijal; tokrat je bil pri zaviranju močnejši od mene. Glede tega sva to pot zamenjala vlogi; on je dirkal na Marquezov način, jaz pa na Dovijev,« je razburljiv dvoboj z Doviziosom v smehu opisal 25-letni Španec in priznal, da med včerajšnjo vratolomno vožnjo ni imel v mislih točk in prvenstva. »Poskušal sem vse, tako zelo sem si želel zmagati. Odmislil sem točkovanje in dal od sebe vse. Moj cilj je bil, da kot prvi pripeljem v zadnji zavoj, kar mi je tudi uspelo,« je kar žarel od silnega navdušenja Marquez, potem ko je s podvigom Buriramu naredil še en korak k uresničitvi svojega finalnega letošnjega cilja – osvojitvi petega naslova svetovnega prvaka v razredu motoGP po letih 2013, 2014, 2016 in 2017. Pred zadnjimi štirimi preizkušnjami ima namreč Marquez v skupni razvrstitvi že 77 točk naskoka pred Doviziosom, ki je po tajski premieri priznal, da se je kljub vsemu razpletla bolje od njegovih pričakovanj.

Pripravljajo se že za SP 2019

»Seveda nikoli ni lepo izgubiti zmage v zadnjem zavoju, vendar je treba reči, da tukajšnja steza, na kateri je še zlasti v drugem delu dirke obraba gum precejšnja, ne ustreza najbolj našemu motorju. Toda od preizkušnje v Aragoniji smo se ogromno naučili, izboljšali smo nastavitve, kar je bil eden od razlogov, da sem se lahko vse do cilja bolj ali manj enakovredno kosal z Marcom,« je bil zadovoljen italijanski as, čeprav se mu je prvo mesto za las izmuznilo. Kot je še dejal, so se pri Ducatiju (njegov ekipni kolega Jorge Lorenzo se po grdem padcu na treningu ni podal na start) na neki način že sprijaznili s tem, da letos ne morejo več osvojiti lovorike, zato so se osredotočili na razvoj jeklenega konjička za sezono 2019. V kategoriji moto2 je bil najhitrejši Italijan Francesco Bagnaia (Kalex), v moto3 pa njegov rojak Fabio Di Giannantonio (Honda). Naslednja preizkušnja bo na sporedu 21. oktobra v Motegiju na Japonskem. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije