KATAR 2022

Igračke ne le za otroke, tudi za odrasle žogofile

Maskote SP v nogometu so luč sveta ugledale leta 1966 v Angliji. Vse izražajo tipične značilnosti držav prirediteljic mundiala.
Fotografija: Laib je maskota letošnjega svetovnega nogometnega prvenstva v Katarju. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Odpri galerijo
Laib je maskota letošnjega svetovnega nogometnega prvenstva v Katarju. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Maskote velikih tekmovanj so prisrčna igračka in dobrodošel spominek. Ne le za otroke, temveč tudi za odrasle, ki so se denimo čustveno navezali na velik športni dogodek, ki so si ga ogledali v živo ali pa jim je prijeten občutek, seveda tudi zaradi uspeha lastne reprezentance ali športnikov, dal s spremljanjem prek televizijskega ekrana. Če kdo večino (službenega ali prostega) časa prebije pred TV-zaslonom, je to v primeru svetovnega prvenstva v nogometu.

Država gostiteljica mundiala se širnemu občinstvu predstavi tudi z maskoto. Ta pooseblja nekaj tipičnih značilnosti dežele, ki prireja spektakel v najbolj pomembni postranski stvari na svetu. Oblačila, živalstvo, rastlinstvo, običaje ...

Maskote na nogometnih SP so luč sveta ugledale leta 1966 v Angliji, premierna čast je pripadla World Cup Willieju. To je lev, značilni simbol (mogočnega) Združenega kraljestva, tudi oblečen je v zastavo Velike Britanije. Seveda, saj je tudi nadimek angleške nogometne reprezentance trije levi. Štiri leta pozneje na mundialu v Mehiki je bila maskota Juanito, deček v mehiškem dresu in s sombrerom na glavi. Ime Juanito v španščini pomeni mali Juan, kar je pogosto ime v Latinski Ameriki. Tip in Tap sta bili maskoti svetovnega prvenstva leta 1974 v Zvezni republiki Nemčiji.

Dva dečka v nemški majici s črkama WM (weltmeisterschaft, svetovno prvenstvo) in s številko 74. Po videzu so ju mnogi povezali s takrat udarnima članoma elfa, Franzom Beckenbauerjem in Gerdom Müllerjem. Argentina 1978 je dala maskoto z imenom Gauchito. Ta je bil seveda razvidno odet v dres domače izbrane vrste, imel je klobuk, ovratna ruta in bič pa sta značilnost za gavče, spretne jezdece, simbol Argentine.

Pomaranča in pekoča paprika

Španija leta 1982 in takratni mundial sta dala maskoto z imenom Naranjito. Se pravi pomarančo, tipično špansko sadje, ki kot po pravilu za nazaj in tudi naprej v zgodovini maskot nosi dres furie. No, ime Naranjito izvira iz besede naranja, v španščini pomaranča, in z znova pomanjševalno končnico -ito. Niti Mehika za mundial 1986. se ni izneverila tradiciji. Maskota Pique je bil pikantni jalapeño, pekoča paprika, značilnost mehiške kuhinje, z brki in sombrerom. Njegovo ime izhaja iz picante, v španščini besede za pikantne paprike in omake. Za svetovno prvenstvo štiri leta pozneje je Italija dala ... Ciao. To je bila preprosta figura nogometnega igralca z žogo namesto glave in s trupom v barvah italijanske zastave. ZDA 1994. in Stryker, maskota s tem imenom je bil simpatičen pes v barvah ameriške zastave.

Za Francijo 1998 so se domislili Footixa, petelina, enega od narodnih simbolov Francije, seveda v modri barvi vrste les bleus. Njegovo ime je bila zloženka besed football (nogomet) in končnice -ix, seveda galske denimo iz priljubljenega stripa Asterix in Obelix. Koreja in Japonska sta gostili mundial 2002, maskote Ant, Kaz in Nik so bila futuristična računalniško ustvarjena bitja. So člani moštva v atmoballu (izmišljenega športa, podobnega nogometu), Ant je trener, Kaz in Nik igralca. Štiri leta pozneje je sledila Nemčija, Goleo VI s kolegom Pillejem je bil maskotni predstavnik, to sta bila lev, oblečen v dres Nemčije, in govoreča žoga po imenu Pille. Goleo je zloženka besed gol in leo (latinska beseda za leva), v Nemčiji pa je pille pogovorni izraz za nogometno žogo.

Leopard in pasavec

Republika Južna Afrika je imela maskoto Zakumija, leoparda z zelenimi lasmi. Zakumijevi zelena in zlata sta barvi južnoafriških športnih reprezentanc. Ime? Za je kratica za Južno Afriko v afrikanskem (burskem) jeziku, kumi v različnih afriških jezikih pomeni število deset. Fuleco v Braziliji za mundial 2014. je bil pasavec, ime je bilo križanje besed futebol (nogomet) in ecologia, seveda ekologija.

maskote SP
maskote SP

Zabivaka v Rusiji leta 2018 je bil volk, ime v prevodu iz ruščine pomeni zabijalec golov. Laib je maskota letošnjega SP v Katarju, leteče naglavno pokrivalo gutra, v prevodu ime izraža vrhunsko tehnično podkovanega igralca. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije