ŽREB

Z Ljubljanskega gradu po kolajno v Stožice

Objavljeno 29. september 2017 09.22 | Posodobljeno 29. september 2017 09.24 | Piše: Drago Perko

Na današnjem žrebu skupin za EP v futsalu 2018 bosta tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin in Tina Maze.

Slovenski reprezentanti so navdušili v zadnjih preizkušnjah z Nemčijo, prostora za napredek pa je še precej. Foto: Drago Perko

LJUBLJANA – Slovenska futsal reprezentanca je pred dnevi končala uvodne priprave, v mislih igralcev pa je evropsko prvenstvo, ki se bo v našem glavnem mestu začelo čez 123 dni. Danes točno ob 12. uri pa bo na Ljubljanskem gradu potekal žreb skupin za ekipe, ki se bodo pomerile v dvorani v Stožicah. Na prvenstvu stare celine jih bo igralo 12, prva pa si je nastop zagotovila prav Slovenija, preostale so šle skozi kvalifikacijsko rešeto.

Francozi prvič

Kot zadnji so si vozovnico za EP priigrali Francija, Srbija, Romunija in Poljska. Prvič po letu 1999 na zaključnem turnirju ne bo Čehov, Francozi so si prek Hrvatov zagotovili sploh prvi nastop na evropskem prvenstvu. Poleg omenjene četverice bodo na euru 2018 igrali še Slovenija, Španija, Portugalska, Italija, Rusija, Azerbajdžan, Ukrajina in Kazahstan. To bo zadnje prvenstvo, ko bo sodelovalo ducat zasedb, prihodnjič jih bo že 16. Pred žrebom je jasno, da bo Slovenija igrala v skupini A, preostalih enajst ekip pa je razdeljenih v tri bobne, na podlagi koeficenta uspešnosti ekip. Žreb bo teh 12 moštev razdelil v štiri skupine. V bobnu 1 so Španija, Rusija, Portugalska, v bobnu 2 Italija, Ukrajina, Azerbajdžan in Kazahstan, v bobnu tri pa Srbija, Romunija, Poljska in Francija. Slovenija bo šestič igrala na evropskem prvenstvu, prvič se je na mednarodni sceni predstavila leta 2003, Najvišje se je zavihtela leta 2014, ko je kot edina premagala evropskega prvaka Italijo, potem pa pristala na 6. mestu. Pečat današnjemu dogodku bosta vtisnila predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin in nekdanja prva dama svetovnega smučanja Tina Maze. »Idealen žreb? Veste kaj: vse ekipe, ki so tu, si to zaslužijo, ker so kakovostne. Če pa bi že izbiral, potem bi si zaželel Poljsko in Azerbajdžan,« je misli strnil selektor Andrej Dobovičnik, ki izbrano vrsto vodi od jeseni 2005.

Mislijo na euro 2018

»Seveda je evropsko prvenstvo v naših mislih. A do takrat nas čaka še precej trdega dela,« se obveznosti in odgovornosti pred domačim prvenstvom zaveda izkušeni kapetan Igor Osredkar, ki si služi kruh v Makarski na Hrvaškem. V minulih dneh je Slovenija odigrala dve prijateljski tekmi proti Nemčiji, to sta bili 239. in 240. uradna tekma naše reprezentance. »Na drugi smo odigrali boljše v obrambi, v prvem polčasu pa nam je steklo tudi v napadu,« je bil zadovoljen tudi Mariborčan v dresu Slovenije Matej Fideršek, ki je šel po Osredkarjevi poti; od avgusta letos je član Splita. Tudi zaradi igranja v tujini in okrepljene 1. slovenske futsal lige bodo reprezentanti še bolje pripravljeni za euro 2018 na domačih tleh. 


Lovorika po Sloveniji

V minulih dveh tednih je Slovenijo obiskala lovorika za naslov evropskega prvaka. Trophpy Tour se je začel v Kobaridu, potem se je nadaljeval v Novi Gorici, na Vrhniki in Škofijah, v Litiji, Sevnici, Rogatcu, Benediktu in Mariboru. Danes bo popotovanje po naši deželi končal v Ljubljani.

 

Deli s prijatelji