NK CELJE

Ukrajinci povezujejo, stavijo na patriotizem

Objavljeno 02. marec 2017 11.07 | Posodobljeno 02. marec 2017 11.09 | Piše: Rok Tamše

V nogometnem prvoligašu iz Celja so končno javno predstavili upravljavce kluba.

Z leve: generalni direktor Igor Dedišin, predsednik Stevan Đorđević in poslovni direktor Zoran Podkoritnik. Foto Nk-celje.sI

Od jeseni, ko se je predsednik nogometnega prvoligaša iz Celja Stevan Đorđević s predstavniki podjetja K Partners Sport Management, ki je registrirano na Češkem z ukrajinskim kapitalom, dogovoril za sodelovanje, je bil ta projekt deležen številnih ugibanj, sumov in kritik. Vajeti delovanja kluba je prevzel Ukrajinec Igor Dedišin, ki je nekdaj deloval v domačem prvoligašu Karpaty iz Lvova. Disciplinska komisija ukrajinske nogometne zveze ga je leta 2010 kaznovala zaradi prikrivanja informacij o prirejanju rezultata med moštvoma Karpaty in Metalist v ukrajinski prvi ligi. Mož takšnega slovesa je skupaj s sodelavci prepričal vodstvo celjskega kluba in tudi celjskega župana Bojana Šrota, da namerava v njihovem klubu spisati uspešno športno in poslovno zgodbo. Omenjeno podjetje in klub sta danes enakopravna solastnika novoustanovljenega podjetja FC Celje, d. o. o, ki je postalo upravitelj prvoligaša iz knežjega mesta. Generalni direktor kluba je zdaj Dedišin, poslovni direktor pa Zoran Podkoritnik; oba imata enaki funkciji tudi v FC Celje, d. o. o. Vodilni možje grofov so sporočili, da se bo z denarnim vložkom novih partnerjev proračun kluba povečal za 100 odstotkov. Koliko ta znaša, je neznanka, lahko pa ugibamo, da po novem med milijon in 1,5 milijona evrov. Po tej logiki bi Ukrajinci v celjski klub investirali med pol milijona in 750.000 evri (prvi obrok je bil menda že nakazan na račun FC Celje), od česar je 250.000 evrov namenjenih za Akademijo NK Celje, ki jo po novem vodi Janez Žilnik. Ta je dolga leta vodil NK Šampion in ni sodeloval z močnejšim mestnim klubom, zdaj pa so podpisali sporazum o tesnem sodelovanju. Novi šefi so se zavezali k vsaj petletnemu sodelovanju in že pošteno zavihali rokave. Oktobra je prišel novi trener, Hrvat Igor Jovičević, pred kratkim pa še njegov pomočnik, Ukrajinec Jurij Beno, in kondicijski trener, Španec Ricardo da Silva. Celjani v novi organizacijski strukturi premorejo še direktorja transferjev Mihajla Gulordava in vodjo oglednikov igralcev Predraga Jovičevića, kar seveda ustrezno podraži menedžment kluba.

Pomembno dejstvo je, da ima ta projekt polno podporo župana Bojana Šrota, ki je tudi član upravnega odbora kluba. Poleg predsednika Đorđevića v njem sedita še Rafael Brance in Andrij Krupenko. Športni direktor ostaja Spasoje Bulajić, tehnični vodja pa Sebastjan Gobec. S podporo občine bodo celjski nogometaši tudi lažje dobili nove igralne površine, že v kratkem naj bi Olimpu položili umetno travo. In kakšna je strategija razvoja kluba? »Prvi cilj je razvoj nogometašev. S tem bo lahko NK Celje v prihodnosti kandidiral za odmevne rezultate. V letošnji sezoni, ko se je sodelovanje šele začelo, je cilj četrto mesto, saj je poleti želja igrati v kvalifikacijah za evropsko ligo. Usmeritev kluba želi biti patriotska, torej z ljubeznijo do kluba v lokalnem okolju in doma vzgojenimi nogometaši. Igralce, ki bodo v prihodnje podpisovali za NK Celje, se bo iskalo po naslednjem ključu: prednost imajo domači igralci iz Celja oziroma bližnje okolice, šele nato jih bomo iskali drugod po Sloveniji. Če potrebnega profila nogometaša za določen položaj v določenem trenutku ne bo na voljo, bomo pripeljali igralca iz tujine,« so smelo zapisali na klubski spletni strani. Zadnje operacije ravno ne govorijo temu v prid, saj so to zimo v mesto ob Savinji pripeljali kar sedem tujcev. To so Portugalec Jucie Lupeta, Novozelandec Adam Mitchell, Ukrajinec Igor Košman, Tomislav Barišić, Goran Galešić (oba iz BiH), Srb Luka Belić in Hrvat Lovro Cvek. Mladi upi Matic Marcius, Mitja Križan, Jon Šporn in Adnan Bašić se bodo spomladi kalili v drugoligašu Dravi s Ptuja. V udarni zasedbi so med drugim izkušeni 31-letni Elvedin Džinić, 31-letni Jure Travner, 32-letni Damir Hadžić, 29-letni Anej Lovrečič, 30-letni Goran Cvijanović in njegov vrstnik Dalibor Volaš. Pogodbo je do leta 2019 podaljšal 18-letni domači vezist Janez Pišek.

 

Deli s prijatelji