V MARIBORU VRE

Štajerska se pripravlja 
na potop češke Viktorie

Objavljeno 27. avgust 2013 09.10 | Posodobljeno 26. avgust 2013 20.42 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši in navijači Maribora verjamejo v jutrišnjo uvrstitev v ligo prvakov.

MARIBOR – V Mariboru vre, spet zaradi nogometa. Za dan, dva so na stranski tir potisnjene težke ekonomske in socialne razmere v drugem največjem slovenskem mestu, a z naskokom najbolj nogometnem na sončni strani Alp. Zdaj gre zares, Mariborčanom se nasmiha ples z evropsko nogometno elito. Pod Pohorje danes prihaja moštvo Viktorie iz Plzna, ki je prejšnji teden na zahodnem Češkem taktično nadigralo vijoličaste in doseglo prednost dveh zadetkov (3 : 1). Jutri ob 20.45 bosta tekmeca stopila na zelenico Ljudskega vrta, da bi uresničila sveti cilj, igranje v ligi prvakov. »Ni predaje!« so že po izteku tekme v pivovarskem središču odločno sporočili tako igralci kot navijači. To še vedno velja.

Mariborčani so medtem osvojili nove tri prvenstvene točke proti Triglavu v Kranju, čeprav niso bili prepričljivi. Toda tekma na Gorenjskem je bila v tem primeru zgolj nujno zlo pred zgodovinskim obračunom te generacije s češkim predstavnikom. »Najbolj pomembno je, da se nihče ni poškodoval, ob tem smo velik del igralcev odpočili in nadaljevali zbiranje točk,« je poudaril trener Ante Čačić, ki zaradi zmagovitega gola Nusmirja Fajića še naprej mirno uživa slovenski sen. Drugače je z evropskim.

Zasedba vijoličastih je zdaj močnejša

Čvrsta in zrela ekipa Viktorie od Čačića zahteva, da na igrišče pošlje zasedbo, ki lahko uglašeno in brez nepotrebnih tehničnih napak, ki jih je bil v Plznu preveč, pride do izida 2 : 0, 4 : 1 ali vsaj 3 : 1 in potem po podaljških ali morebitnih kazenskih strelih Mariboru priigra drugi nastop v ligi prvakov. V primerjavi s tekmo v Bohemii bo imel hrvaški strokovnjak tokrat na voljo standardnega branilca Arghusa in defenzivnega vezista Željka Filipovića. Kot kaže, drugi vezist Dejan Mezga, ki bi z nepopustljivostjo in izkušnjami prišel še kako prav, še ne bo nared po poškodbi. »Naredili bomo še dodatno preiskavo, da bi imeli pojasnjeno situacijo in se ne bi zapletlo pri morebitni prezgodnji vrnitvi na igrišče, ki bi potem zahtevala še daljši premor. Arghus je oddelal 90 minut brez zapletov. Do srede imamo še tri treninge in mislim, da bo pripravljen,« je pojasnil Čačić.

Pod Kalvarijo verjamejo, da premorejo dovolj znanja in odločnosti za velik korak, računajo tudi na fanatično podporo s tribun. »Naj si pogledajo na youtubu navijanje v Ljudskem vrtu in se nanj pripravijo. Njihovo navijanje v Plznu je bilo podobno gledališču. Viole so jih preglasile in prepričljivo zmagale v navijaškem dvoboju, če že nam ni uspelo na terenu. Ob tem so vsi v Sloveniji videli, da znamo dobro in lepo igrati. Čutimo podporo, vsi dihajo z nami in mislim, da imamo dovolj razlogov za optimizem v pričakovanju povratne tekme,« je za klubsko spletno stran povedal Mitja Viler.

Viktoria podobno kot Maribor ne popušča na domači sceni, v zadnjem prvenstvenem obračunu so varovanci trenerja Pavela Vrbe v gosteh premagali Slovacko s 3 : 1 in ostajajo na vrhu lestvice. Za rdeče-modre iz Plzna so zadeli Jan Kovarik, Michal Duriš in Stanislav Tecl, kapetan in vezist Pavel Horvath ter štoper Marian Čišovsky pa sta počivala. Duriš je očitno v odlični strelski formi, prav on je s tretjim golom torpediral tudi obrambo vijoličastih. »Imamo zelo dober rezultat pred povratno tekmo, toda zavedamo se, da ima Maribor zelo močno ekipo. Dobro se moramo pripraviti in ostati osredotočeni na svoje naloge,« je povedal 25-letni reprezentant Slovaške.

 

Deli s prijatelji