NOGOMET

Sreča Mariboru namenila izraelski Hapoel

Objavljeno 05. avgust 2017 11.28 | Posodobljeno 05. avgust 2017 11.30 | Piše: Rok Tamše

Slovenski šampion se bo za ligo prvakov udaril z zaželenim tekmecem.

MARIBOR – Če že v tej sezoni sodniki niso najbolj naklonjeni nogometašem Maribora v kvalifikacijah za ligo prvakov, potem je povsem drugače z žrebom. Potem ko je slovenski prvak že izločil Zrinjski iz Mostarja in islandski Hafnarfjördur, mu je ples kroglic na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa) v play-offu za uvrstitev v skupinski del namenil izraelskega prvaka Hapoel Be'er Sheva. Da bo mera polna, bodo vijolični prvo tekmo 16. avgusta odigrali v gosteh, v torek, 22. avgusta, pa za igralce Hapoela sledi pekel Ljudskega vrta, kjer se bodo Štajerci morebiti veselili tretje uvrstitve v skupinski del lige prvakov v zgodovini kluba. »Hapoel je bil visoko na seznamu naših želja. Vemo, da če bi igrali proti Rijeki ali Astani, bi bilo v ospredju vse kaj drugega kot nogomet, tako pa smo osredotočeni na dogajanje na igrišču,« je takoj po žrebu priznal trener Maribora Darko Milanič. Kapetan Marcos Tavares je že takoj po zmagoslavju na Islandiji sporočil: »To še ni konec. Želimo si v ligo prvakov.«

Mariborčani imajo prijetne spomine na evropski boj z Izraelci. V sezoni 2014/15 so bili boljši od Maccabija iz Tela Aviva, potem pa so celo napredovali v skupinski del LP, ko so na zadnji stopnički bili boljši od Celtica iz Glasgowa. No, pred tem imajo vijolični tudi grenko evropsko izkušnjo z Maccabijem iz Haife. Izraelski vezist Maribora Marwan Kabha bo Milaniču v izdatno pomoč pri pripravi ekipe za obračun s Hapoelom. Do leta 2015, ko je prišel pod Pohorje, je šest let igral za Maccabi Petah Tikva, zagotovo pa ima dostop do zelo koristnih informacij v zvezi s prvakom Izraela. Moštvo od julija 2015 vodi mladi, 37-letni trener Barak Bakhar, ki je osvojil dva zaporedna naslova prvaka. V 3. krogu kvalifikacij je Hapoel izločil bolgarski Ludogorec zaradi doseženega zadetka v gosteh (2:0 in 1:3). Najvidnejši igralci so portugalski štoper Miguel Vitor, nigerijski vezist John Ogu, krilna napadalca Španec Isaac Cuenca in Maor Melikson s poljskim in izraelskim državljanstvom.
Preostali pari play-offa za skupinski del LP so: Qarabag: København (Benjamin Verbič), Apoel: Slavija Praga

Olympiacos: Rijeka (trener Matjaž Kek in Matic Črnic), Celtic: Astana, Istanbul Basaksehir: Sevilla, Young Boys Bern: CSKA Moskva, Napoli: Nica, Hoffenheim: Liverpool, Sporting Lizbona (Ažbe Jug): FCSB. 

Oblak med najboljšimi iz LP

Evropska nogometna zveza (Uefa) je predstavila seznam kandidatov za nagrade za minulo sezono lige prvakov. Med kandidati za najboljšega vratarja je tudi Slovenec Jan Oblak, ki igra za madridski Atletico. Ob Oblaku sta kandidata za najboljšega vratarja še Gianluigi Buffon iz Juventusa in Manuel Neuer iz Bayerna.
Za najboljšega branilca kandidirajo Marcelo, Sergio Ramos (Real) in Leonardo Bonucci (zdaj Milan, prej Juventus), za najboljšega vezista Casemiro, Toni Kroos in Luka Modrić (vsi Real), za najboljšega napadalca pa Cristiano Ronaldo (Real), Paulo Dybala (Juventus) in Lionel Messi (Barcelona). Kandidate je izbralo 32 trenerjev klubov iz skupinskega dela LP in 55 novinarjev. Nagrade bodo podelili 24. avgusta v Monacu.

 

Deli s prijatelji