KVALIFIKACIJE

Mariborčani že dolgo čakajo na jutrišnjo tekmo z Željezničarjem

Objavljeno 17. julij 2012 19.35 | Posodobljeno 17. julij 2012 19.36 | Piše: P. J., STA

Igralci se zavedajo, da je ta tekma zanje izredno pomembna. .

Mariborčanom je uspelo za las (fotografija je arhivska)

MARIBOR – Brez poškodovanih Mitje Vilerja, Martina Milca, Rajka Repa in Nikole Komazca, ki še nima dovoljenja za nastop, se bodo nogometni državni prvaki iz Maribora v sredo v Ljudskem vrtu podali v novo evropsko sezono. Tekma drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov proti Željezničarju, prvaku Bosne in Hercegovine, se bo začela ob 20. uri.

Boljši in bolj izkušeni

»Zavedamo se pomembnosti te tekme. Za sabo imamo dve pozitivni tekmi, v superpokalu in Novi Gorici. Prepričani smo, da nas bo prišlo podpret veliko število gledalcev in da bo ta tekma uspešna pred povratnim dvobojem,« je na današnji novinarski konferenci dejal trener Maribora Darko Milanič.

Vijoličasti tudi letos želijo odigrati vsaj šest evropskih tekem. Lani so jih bistveno več, saj so se uvrstili v skupinski del evropske lige. Ta dvoboj pomeni preživetje na evropski sceni. »Že dolgo čakamo na to tekmo in se nanjo ustrezno pripravljamo. Evropska preizkušnja je povsem drugačna od domačega prvenstva. Je večja, čeprav gremo zmagat na vsako tekmo. V primerjavi z lanskimi evropskimi preizkušnjami smo boljši, saj je ostala velika večina igralcev. Imamo več izkušenj,« so bile besede kapetana Marcosa Tavaresa.

Prva tekma bo pomembna zaradi izhodišča

Željezničar je klub bogate zgodovine, a rezultati sežejo še v čase bivše Jugoslavije, ko so bili Sarajevčani tudi državni prvaki. Mariborčani so se v tistem obdobju z njimi večkrat pomerili, izkušnje pa so bile večkrat bridke. Zdaj je drugače, saj je klubski nogomet v BiH daleč od zgodovinskih rezultatov. Željezničar je prvenstvo BiH osvojil prepričljivo, podobno kot Maribor. Glavno vlogo igra Zajko Zeba, igralec srednje vrste, ki je pri Mariboru igral v obdobju 2005–2007. Vendar naj bi bil tokrat Maribor v rahli prednosti.

»Željezničar je bistveno boljši od lanskega tekmeca Dudelangea, ko smo začenjali evropske nastope. Igralce opozarjam na koncentracijo. Druga tekma bo zelo zahtevna, zato bo prva pomembno izhodišče, kako bomo igrali v Sarajevu,« pravi Milanič, ki je analiziral igro tekmeca.

»Imajo napadalno miselnost, v BiH so superiorni, neradi se branijo, raje se s tekmecem 'nadigravajo'. Zajko Zeba ima glavno vlogo, a ni edini, saj en igralec ne tvori moštva. Z dovolj veliko dozo samozaupanja moramo stopiti v igro. Priprava na to tekmo je drugačna. To vsi čutimo,« je še dejal Milanič.

Ulice bodo zaprte, vstop na štadion mogoč le z ustreznim dokumentom

Za tekmo je veliko zanimanje. Tribune Ljudskega vrta naj bi bile dodobra zapolnjene. Željezničar bo spodbujalo vsaj 600 Sarajevčanov, toliko vstopnic je tudi dobil sarajevski klub. Veliko razburjenja je povzročila odločitev, da tujci vstopnic ne bodo mogli kupiti. Iz kluba opozarjajo, da je predpisana 'personalizacija' – vsak posameznik bo na vhodu moral pokazati osebni dokument. Ulice okoli štadiona (Gregorčičeva, Mladinska in Kajuhova) bodo jutri zaprte za ves promet.

Povratna tekma bo v torek, 24. julija, ob 21. uri v Sarajevu.

Deli s prijatelji