1. SNL

Maribor in Olimpija še vedno v svoji ligi

Objavljeno 11. december 2017 16.08 | Posodobljeno 11. december 2017 16.09 | Piše: Rok Tamše

Slovenski nogometni prvoligaši so končali jesenski del prvenstva. Pozimi bodo najprivlačnejši prestopi. Skrbi glede preživetja Ankarana in Rudarja.

Triintridesetletni kapetan Maribora Marcos Tavares je v 14 prvenstvenih tekmah dosegel 8 golov in dodal še dve podaji. S 131 goli je postal prvi strelec v zgodovini 1. slovenske lige. Foto: Tadej Regent

LJUBLJANA – Narava je prisilila slovenske nogometne prvoligaše, da so v jesenskem delu Prve lige Telekom Slovenije ostali pri 18 odigranih krogih. Močno sneženje v noči na soboto je onemogočilo dvoboje 19. kroga, zato se je vodstvo tekmovanja odločilo, da bodo te tekme odigrali po zimskem odmoru. Medtem je napočil čas za temeljite analize ter načrtovanje še boljših iger in rezultatov v drugem delu prvenstva.

MARIBOR: Vijolični so ne glede na igranje v ligi prvakov zdržali v hudem ritmu in v 33 odigranih tekmah dosegli izjemne rezultate. »Naša podoba je bila dobra, kljub številnim tekmam smo imeli visoko moralo in odlično igrali. Leto 2017 je odlično, v več pogledih. Ponosen sem na opravljeno delo, fantje so bili fantastični in imajo od danes zaslužene počitnice,« je dejal trener Darko Milanič, ki bo svoje varovance na pripravah zbral 9. februarja. Ob izdatnem zaslužku v Evropi (17,2 milijona evrov) ozračje nekoliko kvarijo le poškodbe Luke Zahoviča, Denisa Šmeja in Aleksandra Rajčevića, ki so bili dlje odsotni, in izpad iz pokalnega tekmovanja. Jasmin Mešanović (29 tekem, 9 golov in 5 asistenc v vseh tekmovanjih) se je izkazal za izvrstno poletno okrepitev in trenutno prodajni artikel št. 1. Fenomen Marcos Tavares se je še okrepil.

OLIMPIJA: Olimpija je z novim trenerjem Igorjem Bišćanom ekspresno pogrnila na evropski sceni, a ostala v boju za vrh v PLTS in izločila Maribor v pokalnem tekmovanju. Ob koncu polsezone se je ekipi zmanjšala učinkovitost, drugi strelec ekipe Issah Abvbas (5 golov) po poškodbi kolena in dvomesečni odsotnosti še ni ujel pravšnje strelske forme. Zadnja okrepitev v napadu Andres Vombergar (2 gola, 2 asistenci) je še dolžnik. Najvidnejši mož med zmaji je Ricardo Alves (6 golov, 5 asistenc), velika pridobitev je novembrska vrnitev Roka Kronavetra v moštvo po osmih mesecih odsotnosti (suspenz in poškodba). V zmajevem gnezdu je še precej rezerv pa tudi negotovosti zaradi predsednika Milana Mandarića, ki je napovedal skorajšnji umik iz kluba. Najbolj vroč na trgu je Alves.

DOMŽALE: Rumeni so poskrbeli za podvig v kvalifikacijah za ligo Evropa, kjer jih je v šele v play-offu ustavil Marseille (1 : 1 in 0 : 3). Zaradi evropskih preizkušenj so Domžalčani izgubili nekaj točk v DP, a so se v finišu zavihteli na 3. mesto, kamor spadajo po kakovosti igralcev in proračunu kluba. Trener Simon Rožman ima zelo homogeno ekipo za visok ritem igre, Senijad Ibričić (4 goli, 4 asistence) je prvi vezist lige. Močno je odjeknil prihod Agima Ibraimija, ki še mora oddelati priprave in odigrati več tekem, da bi bil res vidna okrepitev. Možni odhodi nekaterih igralcev (Jure Balkovec, Zeni Husmani, Matija Širok, Gaber Dobrovoljc)

RUDAR: Po neuspešni avanturi s tujimi upravljavci kluba in ponovnim aktiviranjem domačega vodstva mora trener Marijan Pušnik rudariti za uspešne igre neplačanih igralcev. Knapi so nadpovprečno učinkoviti. Zdaj vsi čakajo na prodajo prvega strelca Johna Maryja (9 golov), da bi kapnilo nekaj denarja za golo preživetje.

CELJE: Trener Dušan Kosič je potreboval nekaj časa, da se je ujel z moštvom, potem ko je po 7. krogu konec avgusta zamenjal Tomaža Petroviča. Peto mesto je realni domet ekipe iz knežjega mesta. Filip Dangubić (6 golov, 2 asistenci) je tarča snubcev.

KRŠKO: Krog pred koncem jesenskega dela je vodstvo odslovilo hrvaškega trenerja Stipeta Balajića, naslednika še išče. Ekipa ni napredovala, čeprav ima v svojih vrstah prvega strelca (Miljan Škrbić, 10 golov) in prvega asistenta lige (Tonči Mujan, 7 podaj). Domači mladci so v senci.

ALUMINIJ: Hrvaški trener Slobodan Grubor s svojimi varovanci nikakor ne more iz začaranega kroga rezultatskih razočaranj. Ni pričakovanega napredka najbolj nadarjenih. Urejen klub si zasluži manj stresno prvoligaško življenje.

TRIGLAV, ANKARAN: Glavna kandidata za izpad, če se pozimi ne bosta vidneje okrepila. Športni direktor Triglava Siniša Brkić je po desetih krogih zamenjal Tončija Žlogarja na trenerskem stolčku. Brezdomci iz Ankarana, ki gostujejo v Dravogradu, so brez prvoligaške perspektive, če ne bodo rešili svojega domicila. Morda bodo vendarle spet pristali v Kopru, a bi s tem klub lahko prevzela ekipa župana Borisa Popoviča.


Prva liga Telekom Slovenije

1. Maribor 18 13 4 1 32:11 43
2. Olimpija 18 12 4 2 30:8 40
3. Domžale 18 9 4 5 33:16 31
4. Rudar 18 9 2 7 23:17 29
5. Celje 18 6 6 6 22:24 24
6. Gorica 18 7 2 9 21:26 23
7. Krško 18 5 4 9 24:34 19
8. Aluminij 17 4 4 9 19:27 16
9. Triglav 18 3 5 10 16:32 14
10. Ankaran 17 1 5 11 15:40 8

 

Deli s prijatelji