V DILEMI JE

Kek išče mir v Maksimiru

Objavljeno 26. oktober 2017 12.57 | Posodobljeno 26. oktober 2017 12.57 | Piše: Rok Tamše

Bivši slovenski selektor Matjaž Kek razdvojen med Rijeko in klicem domovine.

Matjaž Kek se je znašel na eni izmed prelomnic svoje trenerske kariere. Foto: Jure Eržen

LJUBLJANA –Mnogi, ki spremljajo domačo nogometno sceno, bodo v soboto na trnih dvakratno. Ob 20.20 se bosta v 14. krogu državnega prvenstva udarila Domžale in Maribor, dvoboj pa naj bi razkril, ali je Maribor po zgodovinskem porazu z Liverpoolom v ligi prvakov že prišel k sebi, ko govorimo o igri ekipe, oziroma ali so Domžalčani že sposobni silovitega vzpona proti vrhu.

Del pozornosti pa bo v popoldanskih urah usmerjen v Zagreb, kjer se bosta ob 15. uri udarila Dinamo in aktualni hrvaški prvak Rijeka s slovenskim trenerjem Matjažem Kekom. Za nekdanjim selektorjem Slovenije je turbulentno obdobje; izgubil je dve zaporedni prvenstveni tekmi in upravi kluba iz Kvarnerja ponudil odstop. Predsednik uprave Damir Mišković ga je zavrnil in prepričal o nadaljnjem uspešnem sodelovanju. Toda Kek ima pred sabo še odločilni sestanek s predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem, saj velja za glavnega kandidata za vnovični nastop selektorske funkcije. Toda...

Trdna vez z belimi

Kar več stvari je, ki Keka zavirajo pri odhodu iz Rijeke, s katero je od marca 2013 dosegel zgodovinske uspehe. Mariborčan je z Miškovićem ob poslovnih stkal tudi iskrene prijateljske vezi, torej je njegova moralna obveza do kluba še večja kot sicer. Z Rijeko je pogodbeno vezan do leta 2020, ob predčasnem odhodu po lastni želji bi lahko Rečani zahtevali zajetno odškodnino od NZS. Mišković v kratkem napoveduje prenovljeno lastniško strukturo kluba, ki naj bi omogočila nadaljnji razvoj belih na vseh ravneh. To pa je tudi nov izziv za 56-letnega Keka, ki bi vsekakor rad ponovil letošnji naslov hrvaškega prvaka. In smo spet pri sobotnem obračunu z Dinamom, ki ima ta čas na prvem mestu šest točk prednosti pred Rijeko, ta je v tem prvenstvu izgubila že štiri tekme.

Na Maksimiru je torej lepa priložnost za Kekovo zasedbo, da zasuče svojo rezultatsko krivuljo. Ob uspehu v Zagrebu, kjer Rečani še niso dobili prvenstvene tekme, bi lahko Kek prenehal razmišljati o vrnitvi na klop Slovenije, morebitnemu porazu pa bi lahko sledila celo poslovilna večerja z Miškovićem. Ne gre spregledati, da imajo pomebno vlogo pri vsem tem tudi Dinamu naklonjeni sodniki. Zadnji scenarij je kljub vsemu malo verjeten, zato vse bolj vlada prepričanje, da je selektorskemu stolčku najbližje 63-letni Tomaž Kavčič, dozdajšnji asistent Srečka Katanca. Šef nogometne družine Mijatović si je vzel vsaj še teden časa za finalne pogovore z obema ter sestanek z zvezdniškim hrvaškim trenerjem, 48-letnim Robertom Prosinečkim, ki pa bo bolj kot ne vljudnostne narave. Prosinečki ima na mizi zelo privlačne in predvsem donosnejše ponudbe. 

Deli s prijatelji