KVALIFIKACIJE

FOTO: Maribor v Ljudskem vrtu do zlata vredne zmage

Objavljeno 14. julij 2015 22.30 | Posodobljeno 15. julij 2015 00.44 | Piše: STA, S. U.

V Ljudskem vrtu razplet po željah vijoličastih – zmaga brez prejetega gola.

MARIBOR – Nogometaši Maribora so na prvi tekmi drugega predkroga lige prvakov v Ljudskem vrtu premagali kazahstansko Astano z 1 : 0 (1 : 0). Edini gol na tekmi je v peti minuti dosegel Marko Šuler. Povratna tekma bo v sredo, 22. julija, v Kazahstanu.

Stadion v Ljudskem vrtu, gledalcev 10.458, sodniki Del Cerro, Yuste in Canton (vsi Španija).

Strelec: 1 : 0 Šuler (5.)

Maribor: Handanović, Stojanović, Rajćević, Šuler, Viler, Ibraimi, Mertelj, Kabha (od 66. Filipović), Vršič (od 66. Bohar), Tavares, Volaš (od 74. Zahović)

Astana: Loginovski, Ilić, Aničić, Postnikov, Šomko, Džolčijev (od 90. Kethevoama), Canas, Maksimović, Twumasi, Nuserbajev (od 72. Kabananga), Žukov (od 85. Dedečko)

Rumeni kartoni: Kabha, Stojanović, Zahović; Ilić, Žukov

Rdeči karton: /

Mariborčani so si v prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov priborili majhno, a pomembno prednost pred povratno tekmo. V Astani jim ne bo lahko, saj so se kazahstanski prvaki predstavili kot zelo nevarno in ambiciozno moštvo. So v tekmovalnem ritmu, saj v Kazahstanu prvenstvo poteka v koledarskem letu.

Za Mariborčane je to bila prva uradna tekma v novi sezoni z izjemo superpokala v Kopru. Gostje nikakor niso bili v podrejenem položaju. Bili so celo nevarnejši, zato en gol prednosti nikakor ne zagotavlja mirnega spanca za četo trenerja Anteja Šimundže.

Na uvodni tekmi sezone se je v Ljudskem vrtu zbralo veliko navijačev, željnih vrhunskega nogometa. Lani so spremljali ligo prvakov in rezultatom primerno so letošnja pričakovanja izjemno visoka. Jeseni želijo gledati evropske tekme.

Ekspresni gol

Privrženci so dočakali hitro vodstvo domačih. Dare Vršič je izvedel kot z leve strani, najspretnejši v kazenskem prostoru pa je bil branilec Marko Šuler, ki je z glavo žogo poslal v levi kot vratarja Vladimirja Loginovskega.

Po prejetem zadetku je gostujoče moštvo igro preselilo na polovico Maribora. Pred vrati Jasmina Handanovića je bilo dvakrat zelo nevarno. V 11. minuti je Aleksander Rajčević posredoval pri strelu Tarata Nuserbajeva, dve minuti kasneje pa je Handanović na robu kazenskega prostora prestregel akcijo Patricka Twumasija.

Hitri ganski nogometaš je skozi vso tekmo na levi strani povzročal veliko preglavic obrambi Maribora. Mariborčani so v isti minuti imeli še eno izjemno priložnost, a Dalibor Volaš ni ustrezno sprejel podaje Marcosa Tavaresa z desne strani.

Gostje so do konca prvega polčasa prikazali stabilno in organizirano igro. Domačim so pustili malo prostora za pripravo napada, v protinapadih so bili zelo nevarni. Astana je najlepšo priložnost zapravila v 27. minuti. Po hitrem protinapadu je Georgij Žukov z leve strani streljal čez vrata. V 43. minuti je Handanović uspešno posredoval pred Buržanom Džolčijevim.

Nevarnejši gostje, a prednost je ostala

Prva polovica drugega polčasa je bila daleč pod ravnjo prvega dela igre, saj sta se moštvi podali v taktičen boj za prevlado na igrišču. Priložnosti je bilo malo. V 68. minuti je Džolčijev zapravil priložnost za izenačenje. Žukov je podal z desne strani, Džolčijev pa je iz bližine žogo poslal čez gol.

V 74. minuti so Mariborčani končno izpeljali obetavno akcijo. Začel jo je Marcos Tavares, po njegovem strelu z roba kazenskega prostora se je žoga odbila do Damjana Boharja. Ta je streljal visoko čez gol. V 88. minuti bi lahko kapetan Tavares odločil zmagovalca in vijoličaste popeljal na mirnejše gostovanje v daljni Kazahstan, a je žoga po njegovem strelu z dvanajstih metrov končala tik nad prečko.

Le minuto kasneje je Handanović rešil mrežo domačih. Junior Kabanga je streljal po tleh z roba kazenskega prostora, 37-letni vratar pa je s skrajnimi močmi žogo odbil. V izdihljajih tekme je še poskusil Luka Zahović, njegov strel je Loginovski ubranil.

Deli s prijatelji